Reklama

Reklama

Clint Eastwood jako nemilosrdný polda na stopě zločinu, jehož nejlepším parťákem je ráže 44 Magnum. Neznámý střelec ohrožuje San Francisco. Žádá výkupné, jinak bude dál zabíjet. Policie nemá zpočátku proti šílenci žádnou šanci. Vyšetřování přebírá Harry Callahan, který je schopen použít jakékoli metody, jen když protivníka zneškodní. Jde po vrahovi brutálně a naprosto nekompromisně. Mimořádný divácký úspěch filmu veterána americké žánrové kinematografie, Dona Siegela (Invaze lupičů těl, Zářivá hvězda, Cooganův styl), podnítil výrobu hned čtyř pokračování s detektivem Harrym Callahanem, jehož nezapomenutelným způsobem ztvárnil Clint Eastwood. Kriminalista vyzbrojený suchými hláškami a revolverem Smith & Wesson 29 .44 Magnum proslavil typ antihrdinského policisty, který ačkoliv stojí na straně zákona, nikdy neváhá při honbě za spravedlností mantinely zákona překročit. Scénář inspirovaný dobovým případem sériového vraha zvaného Zodiac se sice odehrává v New Yorku, avšak půdorys thrillerového vyprávění nezapře vyostřenější parafrázi na klasické westerny i noirové detektivky 40.–50. let. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (474)

Matty 

všechny recenze uživatele

Poctivá detektivka z omlazené staré školy. Clint Eastwood jako ten nejnekompromisnější policejní důstojník pod sluncem se zarputilostí sobě vlastní loví nebezpečného psychopata, který si z obyvatel San Francisca udělal živé terče. Drsný Harry stojí někde mezi akčním Bullitovým případem a realistickou Francouzskou spojkou, ve výsledku je však ještě lepší než oba jmenované. Je přímý jak rána z Harryho Magnumu 44, neřeší osobní život hlavního hrdiny (-vaši ženu to neničí? -ne -to znamená, že si zvykla? -nikdy si nezvykla -a co tedy? -zemřela) a má vynikající soundtrack. A ještě jedna věc mi na filmu byla sympatická – upřímně a zcela nelítostně pohřbívá veškeré ideály o práci amerických poldů. Jenom poslední třetina působí příliš roubovaně a násilně, to, co nám chce sdělit nemuselo být tolik rozmělňováno. Méně doslovnosti má obvykle větší údernost. Ideologicky se mi reaganovsky reakcionářské pravičáctví Drsného Harryho příčí, ale jeho styl je zkrátka cool. 80% Zajímavé komentáře: Lima, Visáč, B!shop, jondzavid ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Miluju Harryho "punk". Tohle slovo od nikoho jiného tak skvěle nevyzní. "Vím, na co myslíš. Vystřelil šestkrát, nebo jen pětkrát? Abych pravdu řekl, sám jsem v tom rozrušení zapomněl. Jenže tohle je Magnum 44, nejlepší pistole na světě, která by ti rozstřílela hlavu na cucky. Radši se sám sebe zeptej: "Je dnes můj šťastný den?" Je nebo ne, hajzle? ... Těžko říct jestli je v této sérii lepší 1. nebo 2. díl. Mě osobně se líbily oba, přesto každý z nich je jiný. PS: Docela mě před začátkem filmu zajímalo, když je dneska doba remaků, jestli by bylo možné natočit i remake tohodle. Můj názor: Lidi ani to nezkoušejte! 80% ()

Reklama

EdaS 

všechny recenze uživatele

I know what you're thinking. "Did he fire six shots or only five?" Well, to tell you the truth, in all this excitement I kind of lost track myself. But being as this is a .44 Magnum, the most powerful handgun in the world, and would blow your head clean off, you've got to ask yourself one question: Do I feel lucky? Well, do ya, punk? ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Docela slusna kriminalka s hodne dobrym Eastwoodem. Problem je, ze preklad filmu jako Drsny je fakt mimo, protoze na Harryho se mnohem vic hodi Dirty - Spinavy, jelikoz bere kazdou praci co mu daj, ale kdyz pride na nakou poradnou akci, tak to zadnej strasnej drsnak neni. Coz je ale taky trochu klad, celej film tak pusobi dost realisticky, kdyz nekoho zrani na noze, tak pajda furt a ne aby chvily pajdal a pak zacal behat. Zaporak Andrew Robinson je spravnej krutak, ale ke konci jedna dost nelogicky, ma autobus rukojmich, ale misto toho, aby to vyuzil, tak utece. A jakmile zacal ke konci Eastwood rikat hlasku, bylo mi jasny, jak film dopadne. Ono v podstate dost scen z filmu jsem uz mel moznost videt jinde, ale par originalnich veci se tu najde, napriklad obihani telefonich budek. I kdyz se filmu nedari nijak zvlast vytvaret napet, porad je to slusna kriminalka, ktera si 4* zaslouzi. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Eastwood je proste frajer! Mimowesternové role z tohto obdobia sú mu prideľované role poliša, ktorý sa s ničím neserie, je to proste kanón. Príbehovo celkom slušné, aj keď to občas zaváňalo klišovitosťou, na 70te roky veľmi slušný film. Ale oveľa lepšie ako druhá časť 'Magnum Force'. 75%. ()

Galerie (115)

Zajímavosti (80)

  • Andy Robinson byl zarytý pacifista, a proto se zdráhal zahrát scénu, kde přivazuje děti k sedadlům. Don Siegel proto začal na dětských hercích až zuřivě předvádět, jak si to představuje. Robinson okamžitě změnil názor a zahrál roli dle požadavků, jen aby toho Siegel už nechal. (Gastovski)
  • Režisér Don Siegel si střihl roličku chodce jdoucího podél Harryho auta, když se Harry a Chico vrací na policejní prezidium. (Kulmon)
  • Na Filipínách byl film objednán jako výcvikový film. (Kulmon)

Související novinky

Důchodci vracejí úder

Důchodci vracejí úder

26.03.2008

Varování na úvod: tahle zpráva je už tak trochu rozcvičkou na 1. apríl. To ale neznamená, že bychom si z vás otevřeně dělali srandu. Jen je potřeba zvěsti o těchto dvou projektech brát s jistou… (více)

Reklama

Reklama