Reklama

Reklama

Vražda - Série 1

(série)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Dánsko / Norsko / Švédsko / Německo, 2007, 18 h 55 min (Minutáž: 54–57 min)

Tvůrci:

Søren Sveistrup

Hudba:

Frans Bak

Hrají:

Sofie Gråbøl, Lars Mikkelsen, Bjarne Henriksen, Ann Eleonora Jørgensen, Marie Askehave, Søren Malling, Michael Moritzen, Nicolaj Kopernikus (více)
(další profese)

Epizody(20)

Recenze (27)

Heyyy 

všechny recenze uživatele

SPOILER: Nevím, přišlo mi zvláštní kolik případných vrahů se během seriálu vyrojilo, resp. kolik lidí s pohnutou minulostí, lidí, kteří zrovna tu noc odnášeli ze svého bytu nějaké tělo, lidí, kteří se chovají zvláštně a páchají sebevraždy, přestože vlastně nic neudělali... Navíc každý, koho vzali do vazby, dělal tajnosti s tím, co vlastně dělal a kde byl... Myslím, že kdyby si na někoho vážně posvitila policie, ještě rádi by řekli, že zrovna páchali sebevraždu a maj na to i svědky apod... A motiv vraždy se nakonec taky nevysvětlil. Působilo to z vysvětlení vraha málem jako nehoda, něco v afektu, ale proč by ji teda xkrát znásilňoval, jak říkali v prvních dílech na patologii. Na to jak se vše do detailu vysvětlovalo u předchozích obviněných, co se týče skutečného vraha, zůstává mnoho otazníků... A obličej tý matky Nanny bych už nerada ještě někdy viděla :D ty vyvalené oči a stále stejný výraz, lezla mi na nervy :D ()

johny89 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tenhle seriál je jako lavina. Na začátku je to trochu nuda, ale postupně se to dost zamotává a to, co v jiných seriálech stihnou vyšetřit za hodinu, se tu řeší 20 hodin. Mnohem lépe se díky tomu prokreslí charaktery postav, jejich dobré i špatné vlastnosti a ukazuje to také omylnost vyšetřovatelů a politický tlak u jaký se u podobných afér může vyskytnout. Rozhodně to hodnotím jako jeden z nejzajímavějších a nejvěrnějších seriálů v krimi oboru. Má to velmi podobný charakter jako další dánský skvělý seriál Broen. ()

Reklama

kareen 

všechny recenze uživatele

K legendárnímu seriálu jsem se dostala až teď, ale o to víc jsem si ho užila. Tohle je prostě extra třída kvalita, na které se mi líbilo snad úplně všechno. Příběh, postavy, různé úhly pohledu, různá prostředí i herci, především Sofie Grabol a Lars Mikkelsen, v roli radního pro školství. Bavilo mě hádat vraha, pouštět si jednu epizodu za druhou a ani mi nevadilo občasné natahování a také (přiznávám) trochu zbytečnější zvraty. Také jsem uvítala, že hlavní vyšetřovatelka není žádná alkoholička, nemá aspergerův syndrom a ani ji nepronásledují žádné vnitřní běsi, jak to tak u severských detektivů bývá zvykem. Komisařka Sarah je jen hodně umanutá v řešení případů a zanedbává kvůli tomu svoji rodinu. Hm… Každopádně, bavilo mě to nehorázně a rozhodně jdu i do druhé a třetí série. ()

Ravi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejprve jsem shlédl celou 1. sérii, až pak zdejší hodnocení a byl jsem docela šokován. Lidi, kam jste dali hlavu, oči a uši?! Celkově byl seriál i jednotlivé díly utahané jak týden v pustině. Hromada nesmyslů a zbytečností ve scénáři, dialozích, v ději, ve vztazích postav. Odbočky trvající desítky minut, které k ději absolutně nijak nepřispěly a byly úplně zbytečné. Dějové úseky, které by dávaly smysl uprostřed, tak se začaly řešit v prvním dílu, v dalších pěti zabraly jen pár minut a nakonec jsem málem ani nepostřehl, jak dopadly (např. vztah hl. postavy k příteli, synovi a matce). Kdyby se to začalo řešit v půlce do konce, dávalo by to mnohem větší smysl a zhutnilo děj, ale ne. Jakoby se scénář stokrát předělával a nikdo si to ve finále po sobě ani nepřečetl. Hlavní postava neskutečně protivná nána, která se vůbec nechová jako profesionální kriminalistka, ale jako 15ti létá náladová pipka a je schpna v následující větě nebo scéně popřít všechno, co řekla nebo udělala v té předchozí. A vždycky, když má příležitost udělat něco logického, tak udělá totální kravinu a ještě zbytečně. Všichni okolo ústřední dvojice jsou tupí jak ucho želvy a jediná postava seriálu, která měla slibný vývoj za těch neskutečně útrpných 20 dílů byl Mayer, ktery se z protivného cholerického kuřáka vyvinul v opravdu spolehlivého svérázného parťáka a tahouna série. A oni s ním udělají toto. Vlastně když nad tím přemýšlím, tak snad musel být hlavní postava on a tu detektivku tam nacpali až pak, protože vše kolem ní je dost zprzněné a narváné do děje jakoby na sílu. Jakoby tvůrci začali někdy v průběhu nenávidět své dílo nebo co. Jako opravdu nechápu, co za pozitiva se tu hledá. Celá ta politická linka byla v každém dílu prežvýkávaná dokola jak přes kopírák a nakonec se divák dozví, že vlastně vyzní do prázdna. Hlavní záporák (vrah) byl jasný jak facka. Tipl jsem si ho v prvním dílu, celou dobu mě v tom utvrzoval a nakonec to byl on. Takže pro mě je tohle jedno velké zklamání. Nějaké kvality to má, ale rozhodně ne tak široké, jaké se tu hodnotí, to teda fakt ne. U posledního dílu už jsem se chytal za hlavu a na další sérii nevím, jestli mám chuť. 35% = 2/5 ()

cross 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ukázka opravdu komplexního vyšetřování jednoho zločinu, který je sice hooodně zamotaný, místy až neuvěřitelný a tím pádem i nepřehledný, ale na druhou stranu, bude vás bavit a neustále udržovat v napětí a horečných diskuzích kdo je vlastně vrahem a jak to vlastně celé bylo. Hrdiny si oblíbíte podobně jako ty v seriálu Broen, stejně jako styl vyprávění a hudbu. Opět doporučuji tak trochu protrpět pár úvodních dílů, pak už to opravdu stojí za to - což inklinuje k tomu, že kdyby autoři lehce ubrali a seriál zdrcli třeba do 12ti dílů, byla by to nezapomenutelná pecka! A ještě jedna věc - to co udělali v posledních třech dílech jim prostě neodpustím - neortodoxní a nekonvenční přístup k vyprávění, který vás prostě lidsky nesmírně zamrzí...všechny tři vyprávěné a neustále promotávající se příběhy vlastně dopadnou velmi smutně...holt, severské krimošky jsou jenom pro drsňáky...****1/2 ()

Galerie (26)

Reklama

Reklama