Reklama

Reklama

VOD (1)

Rok 117 našeho letopočtu. Římské impérium se rozprostírá od Egypta k Španělsku, na východě sahá až k Černému moři. Jen v severní Británii se nedaří dobýt území obývané divokým a krutým kmenem Piktů, bojujících proti organizovaným římským jednotkám partyzánskými metodami. Quintus (Michael Fassbender), který jako jediný přežil piktský útok na římskou pevnost, táhne spolu s legendární Devátou Legií pod vedením generála Virila (Dominic West) na sever, aby splnili jasně znějící rozkaz – sprovodit Pikty ze světa a zničit jejich vůdce Gorlacona. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (859)

castor 

všechny recenze uživatele

Těšil jsem se.. a sakra jak.. schopný řemeslník Neil Marshall, nehostinná příroda, římští vojáci, drsné holky, syrová atmosféra, spousta krve, stále zajímavější Michael Fassbender, stále krásnější Olga Kurylenko.. Výsledek ale není to pravé ořechové. Zlé to není, ale celé to působí jak bez ladu a skladu. Žádné zapamatovatelné scény, jen pěkně ve stejném rytmu a napětí odvyprávěná jednohubka s velmi úsporným rozpočtem, která je sice dostatečně krvavá, ale právě mezi akčními sekvencemi scházejí pevnější švy. Celému vyprávění chybí nápad, scénář neurazí, ani nenadchne, herci se snaží jen po výši svých honorářů. Kdo Marshalla (který si za to málo snímku dokázal vytvořit identifikovatelný rukopis) zná, přesně věděl, co může čekat. Tempo zvládá, jen ten konec se mu trochu rozpadnul. Finále není ani velkolepé, ale jednoduše bez šťávy. Pobaví, nenadchne. Třeba takoví Psí vojáci nebo Pád do tmy si mě získaly víc.. přesto se už teď na dalšího Marshalla těším!! Na tom se nic nemění.. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Výborný historický krvák, ktorý ma takmer nenechal vydýchnuť. Vždy sa tu niečo deje, je skutočne akčný, drsný a netradične krvavý. Michael Fassbender sa do svojej úlohy výborne hodil a jeho hviezda právom stúpa závratnou rýchlosťou. Je naozaj zaujímavé, že tesne po tomto filme vznikol film Orol deviatej légie, s ktorým majú naozaj veľa spoločného. Režisér N. Marshall už dávnejšie ukázal svoje kvality, ale žiaden jeho film s výnimkou Pádu do tmy, nepôsobí tak kompaktne a celistvo. Som zvedavý na jeho ďalší film a chcem sa presvedčiť, či jeho stúpajúca kvalita filmov bude pokračovať. Jediné, čo mi trocha nesedelo bola už dnes v podstate hviezda Olga Kurylenko, ktorá má na tvári makeup neustále a preto jej úlohu mohol zastúpiť prakticky ktokoľvek. Inak som bol s nasadením a adrenalínom naozaj spokojný. Mám rád takéto naháňačky po lesoch. Uvažoval som aj o plnom počte, ale moje štyri berte ako veľmi silné. 80%. ()

Reklama

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Takmer identický film ako http://www.csfd.cz/film/256731-orel-devate-legie/. Centurion tu bol však o niečo skôr a je podstatne krvavejší, ale aj hlúpejší ako jeho kolega. Neil Marshall je packal. Mám s jeho filmami jednoducho problém. Netočí tie svoje filmy úplne zle, ale točí ich podla hrozných scenárov (hlavne tie konania postáv, dejové zvraty atď.), má hrozne chaotický strih a prepojenie scén v jeho filmoch škrípe. Centurion bavil prvú hodinku, ale potom to už začalo byť dosť blbé a často som sa sám seba pýtal - čo to má znamenať? Takých scén je viac ( napríklad - scéna pri vode, keď sa hlavný hrdina baví poriadne nahlas s tou blonďatou dobráčkou a predtým sa stále bál ešte aj prdnúť v lese, následne prichádzajú tí zlí a nič nepočuli, nič si v dome veľká stopárka nevšimla, hlavne že stopovala lepšie ako komisár Rex alebo celý film tí dobre vycvicení 7 vojaci len utekajú, ale hlavne že pri sebe majú zbrane a nechcú sa pustiť do boja s necelým tuctom prenasledovateľov, ale na konci, keď ich už ostane len minimum už toho utekania majú dosť...ach jaaaj, no proste kraviny). Raz sa to ale pozrieť dalo. ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Po odpadovém Soudném dni jsem od Marshalla už raději nic neočekával. Centurion je tak díky tomu, minimálně pro mne, velkým překvapením. Krev tady cáká po litrech, všechno je správně špinavé a vůbec má celý film, už jen díky divoké krajině severní Anglie, ten správný dobový feeling. Jen škoda, že vše viditelně kazí malinkatý rozpočet, kvůli kterému si nemůže režisér dovolit ani jednu pořádnou válečnou bitvu ála Gladiátor. Posledních patnáct minut děje, kde ultimátní bad-ass baba chcípne během sekundy, u Hadriánova valu jsou narychlo odkráglování rovnou dva hrdinové a vše zakončuje dojemný polibek, zatímco na scénu romanticky sněží, to už zazdilo. A sexuální scéna nebo alespoň nahatá Olga nikde? Hanba ti, Neile. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Historický dobrodružný hunt-movie. Gratulujem Marshallovi, že sa vypracoval v režiséra hercov ako Fassbender, West, Cunningham či Morrissey. Tí mu spolu s fantastickou prírodnou scenériou pomáhajú urobiť snímku zábavnou a strhujúcou. Film nie je samoúčelne krvavý a brutálny, je realistický a jeho násilie zapadá do konceptu drsnej drámy, v ktorej sú sympatické hlavné postavy v divočine lovené krvilačnou lady-vengeance stopárkou. Jej hnev a krutosť sú opodstatnené a preto jej postava v divákovi nevzbudzuje odpor a nenávisť, ale strach a rešpekt. Menej realistický je už mejkap a vyfénované vlasy krásnej divožienky, žijúcej na samote pri rieke, v ktorej si holými rukami chytá rybacinou zaváňajúce raňajky - i tak ale vďaka za kúsok nehy v šedivom svete beznádeje. Byť silnejšej záverečnej konfrontácie, zvažoval by som 4*. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (20)

  • Po pozření muchomůrky zelené dojde k prvním příznakům otravy po 8 až 48 hodinách. Smrt během několika minut je tudíž nesmyslem. (Hal_Moore)
  • Dej film sa odohráva v roku 117, počas ktorého v skutočnosti zomrel rímsky cisár Traján a novým cisárom sa stal Hadrián. Hadrián rozhodol o stavbe múru, známom ako Hadriánov val, ktorý sa stal severnou hranicou ríše v Británii a mal zabrániť nájazdom piktských a iných barbarských kmeňov na územie Rímskej ríše. Hadriánov val sa dodnes považuje za jednu z najlepšie chránených hraníc v histórii ríše. (AxelWers)
  • Děj filmu se odehrává v roce 117 za vlády Julia Agricola. Ten ale zemřel už v roce 93. (Geralt z Rivie)

Související novinky

Neil Marshall a další bitva o Západozemí

Neil Marshall a další bitva o Západozemí

09.07.2013

Pokud nás tvůrci čím dál sledovanější Hry o trůny něčím rozčilují, určitě je to vyhýbání se velkým bitevním scénám. Když už ale náhodou k nějaké akci dojde, stojí to za to. I proto byla epizoda… (více)

Neil Marshall vypluje s Bayovými piráty

Neil Marshall vypluje s Bayovými piráty

04.09.2012

Tvůrce Pádu do tmy, Soudného dne či Centuriona si loni odskočil do televize a bitevní epizodou Blackwater si vystřihl zdaleka nejlepší hodinku druhé série Hry o trůny. Není divu, že o jeho služby v… (více)

Neil Marshall: Profesionálové nebo emzáci?

Neil Marshall: Profesionálové nebo emzáci?

30.03.2011

Skotský béčkař, od něhož jsme naposledy viděli (pseudo)historickou řezničinu Centurion, dlouho snil o celovečerním remaku kultovního seriálu Profesionálové. To už neplatí. Film se pořád připravuje,… (více)

Jana Eyrová jako gotický horor

Jana Eyrová jako gotický horor

23.11.2009

Ano, všechno teď bude goth a emo. 260 miliónů za první víkend je 260 miliónů za první víkend (vy víte, o kterém filmu je řeč). Dokonce i klasika Charlotte Brontëové bude v nové filmové adaptaci… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno