Reklama

Reklama

VOD (1)

Rok 117 našeho letopočtu. Římské impérium se rozprostírá od Egypta k Španělsku, na východě sahá až k Černému moři. Jen v severní Británii se nedaří dobýt území obývané divokým a krutým kmenem Piktů, bojujících proti organizovaným římským jednotkám partyzánskými metodami. Quintus (Michael Fassbender), který jako jediný přežil piktský útok na římskou pevnost, táhne spolu s legendární Devátou Legií pod vedením generála Virila (Dominic West) na sever, aby splnili jasně znějící rozkaz – sprovodit Pikty ze světa a zničit jejich vůdce Gorlacona. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (859)

Psema 

všechny recenze uživatele

Typický Marshall jak ho nemám rád. Scenáristicky stupidní, akčně chaotický a režijně s přibývající stopáží notně rozkolísaný. Proč tedy 3 hvězdy (resp. 5/10)? Protože Michael Fassbender, jehož charisma by utáhlo i reklamu na prací prášek a intimky dohromady. Je to právě stoupající britská hvězda, která - jako jediná - dokáže prodat Marshallovy psavecké kiksy s vážnou tváří, aniž by se musela stydět. Což se o zbytku rozhodně říct nedá. Obzvlášť Kurylenko je v akční poloze vyloženě k smíchu a navíc má zhruba o pět vrstev oblečení víc, než se v jejím případě sluší a patří. Zbytek si pak alespoň vydělal na nájem a bude do budoucna dělat, že o téhle laciné vykrádačce Gladiátora, Pána prstenů a bůh-ví-čeho-ještě jaktěživ neslyšel. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Digitální krev mi celkem vadila. Platí zde pořekadlo, že méně je někdy více. Jinak ale typicky Marshallovské trademarky nechybí. Syrové, špinavé, drsné prostředí je vynikající. Michael Fassbender je mi čím dál více sympatický a děj má ďábelský spád. Rozpočtem a scénářem se ani zdaleka nemohlo jednat o epický velkofilm plný monumentálních bitev, ale i tak se to dá přežít. Jde spíše o moderně pojatý akční film, jehož děj se odehrává v drsném středověku. Až na detaily to jde celkem solidně dohromady. ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Působivá a sympaticky neambiciózní řežba se skromným rozpočtem a (přesto) působivou vizuální stránkou. O historické věrohodnosti by se sice dalo diskutovat (no, i když znám větší a slavnější adepty do diskuse), ale tentokrát se na to tolik nehraje. Herci jsou charismatičtí, akční scény správně drsné a i pro to poselství (stejně jako pro lásku) se nakonec místo najde. Po delší době příjemné překvapení na téma "starý Řím". 85%. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Centurion určitě není realistické historické drama z dávné historie budování Římské říše, ale historizující fantasy, která si ze skutečných dějin bere jen to, co uzná za vhodné jako východisko pro budování dobrodružného příběhu. Celý film drží nad vodou syrová akce, pravda někdy prvoplánově a lacině krvavá, těch vodotrysků krve stříká určitě víc, než by bylo v reálu možné, a režisér využívá možností současné digitální technologie, takže useklé končetiny létají na všechny strany a divák si může vychutnat i nechutně krvavé detaily. Příběh sám není složitý, ale na poměry akčního filmu je obsazení vysoce nadstandardní, protože všichni zúčastnění umí hrát a mají, nyní ovšem mluvím o mužské části hereckého ansámblu, taky charisma. Ženská účast na válečném tažení se tak trošku blíží zkarikované Xeně, protože barbarská bojovnice s půlkilovým nánosem mejkapu, jejíž oči se topí pod takovou dávkou očních stínů, že by jí to určitě záviděla i královna Kleopatra, nebudí ani v historické fantasy zrovna důvěru. Nehledě na to, že zúčastněné dívky přes snaživý bojový ryk a zuřivé grimasy působí spíš, jako by si odskočily z módní přehlídky. Celkový dojem: 55 %. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Průměrnej masakr bez nějakých větších ambicí. Na akční scény se slušně kouká a tak hlavně za ně a i s přihlédnutím k faktu, že to bezproblémově uteče zvedám své původní hodnocení o hvězdičku. Zkrátka takový kousek co nenadchne ani neurazí, ale ty plytké postavy trochu naštvou. Všechny charaktery jsou tu jenom načrtnuté a moc se toho o nich nedozvíme. Zkrátka klaďasové jsou kladní a záporáci záporní. A tak nejzajímavější je úloha Olgy Kurylenko která je jakože němá a tak za celý film neřekne ani slovo.50% ()

Galerie (58)

Zajímavosti (20)

  • Dej film sa odohráva v roku 117, počas ktorého v skutočnosti zomrel rímsky cisár Traján a novým cisárom sa stal Hadrián. Hadrián rozhodol o stavbe múru, známom ako Hadriánov val, ktorý sa stal severnou hranicou ríše v Británii a mal zabrániť nájazdom piktských a iných barbarských kmeňov na územie Rímskej ríše. Hadriánov val sa dodnes považuje za jednu z najlepšie chránených hraníc v histórii ríše. (AxelWers)
  • Herec Dimitri Leonidas má priezvisko totožné s menom svojej postavy, Grékom Leonidasom. Je to tiež meno slávneho spartského kráľa, ktorý padol v bitke pri Thermopylách proti perzskej presile, a ktorého si vo filme 300 (2006) zahral Gerard Butler. (BlackTom)
  • Natáčení filmu probíhalo ve Skotsku a v Anglii. Také v studiích Shepperton a Pinewood. (topr harley)

Související novinky

Neil Marshall a další bitva o Západozemí

Neil Marshall a další bitva o Západozemí

09.07.2013

Pokud nás tvůrci čím dál sledovanější Hry o trůny něčím rozčilují, určitě je to vyhýbání se velkým bitevním scénám. Když už ale náhodou k nějaké akci dojde, stojí to za to. I proto byla epizoda… (více)

Neil Marshall vypluje s Bayovými piráty

Neil Marshall vypluje s Bayovými piráty

04.09.2012

Tvůrce Pádu do tmy, Soudného dne či Centuriona si loni odskočil do televize a bitevní epizodou Blackwater si vystřihl zdaleka nejlepší hodinku druhé série Hry o trůny. Není divu, že o jeho služby v… (více)

Neil Marshall: Profesionálové nebo emzáci?

Neil Marshall: Profesionálové nebo emzáci?

30.03.2011

Skotský béčkař, od něhož jsme naposledy viděli (pseudo)historickou řezničinu Centurion, dlouho snil o celovečerním remaku kultovního seriálu Profesionálové. To už neplatí. Film se pořád připravuje,… (více)

Jana Eyrová jako gotický horor

Jana Eyrová jako gotický horor

23.11.2009

Ano, všechno teď bude goth a emo. 260 miliónů za první víkend je 260 miliónů za první víkend (vy víte, o kterém filmu je řeč). Dokonce i klasika Charlotte Brontëové bude v nové filmové adaptaci… (více)

Reklama

Reklama