Reklama

Reklama

Luc Devreux a Andrew Scott jsou členové speciální vojenské jednotky „Univerzálních vojáků". Jako součásti přísně tajného vládního projektu, jehož cílem je stvoření dokonalého vojáka s neuvěřitelnou mrštností a mimořádnou silou, necítí bolest, nemají emoce, ani si nepamatují nic z dob, kdy byli normálními lidmi. Jsou těmi nejdokonalejšími bojovými stroji, dokud se nestane něco děsivého. Oběma se začnou vracet vzpomínky a vymknou se kontrole svých vojenských stvořitelů. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (475)

tron 

všechny recenze uživatele

"Povedz dobrú noc, hajzel." Nostalgia ako hovädo, ale zas netreba sa tváriť, že je to objektívne nejaký zázrak. Ide zjavne o kópiu Terminátorov (roboty, jeden stroj vs. stroj č. 2, bezbranná žena medzi nimi). Ale aj k béčku á la Kyborg (tiež s JCVD) to má pekelne ďaleko, takže nečudo, že pri skromnom rozpočte 23 miliónov ich Univerzálny vojak na celom svete trhol 101. Emmerich odviedol kus práce najmä v rafinovanom maskovaní nepostačujúceho (na akčný sci-fi triler) rozpočtu, čím sa ostatne stal povestný; snímka vyzeár oveľa drahšie, lepšie a viac sexi, než by vzhľadom na rozpočet mala. Okrem Terminátorov v tom samozrejme cítiť ešte zombies fláky a ponurý odkaz vietnamskej vojny (Stone, Coppola...), ale čo je na tom zlé? To všetko pekne zamiešané v Hollywoode debutujúcim nemeckým režisérom a za účasti dvoch vtedajších žánrových hviezd. Atmosféra je miestami fajn odľahčená bez toho, aby sa príliš tlačilo na pílu (ľad, rezanie ploštice). Dokonca Van Damme a Lundgren podávajú (samozrejme v rámci svojich možností) solídne herecké výkony. Netreba tento film podceňovať (ale ani preceňovať). ()

RHK 

všechny recenze uživatele

První Emmerichův trhák mi přijde jako povedený mix military sci-fi a horůrku. Dva dokonalí zombíci v uniformách US Army se snaží navzájem zabít, no a sem tam při to zahyne několik civilistů a nezbytné výbuchy udělají pár dalších škod. Ve scénáři trochu cítím snahu přiživit se na (tehdy aktuálním) úspěchu Terminátora a Terminátora 2. Kvalit těchto filmů však nebylo dosaženo, možná i vlivem ne tak bohaté produkce. To Emmerich napravil až ve svých pozdějších filmech, např. v Godzille, Dni poté, nebo 2012. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=r7TFssY9ZF0 ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Jeden zo slabších filmov kde si zahral Van Damme. Nie je to síce žiadna bomba a akčných scén pokojne mohlo byť viac ale aj tak je to zo začiatku vcelku slušná akčná porcia. Postupne sa to však dosť kazilo, pritom začiatok vyzeral sľubne, potom ale sa z deju stávalo trápne a veľké B. Herecké výkony sú hrozné, Lundgren ma naozaj neprekvapil, ale Van Dammov zlý výkon ma dostal. Nechápem, ako na tento film mohli vzniknúť pokračovania, ktoré podľa hodnotenia sú ešte blbšie, než toto. ()

ConanVJ 

všechny recenze uživatele

Parádní akční jízda podle 90.tkových pravidel se skvělým obsazením, pěknou akcí a dobrým příběhem. Pro mě rozhodně jede z nejlepších filmů jak JCVD, tak i Lundgrena. JCVD zde hraje svojí standardní postavu a Lungren zde jede opravdu parádního záporáka. Film má spoustu hlášek a i nějaké ty vtipnější pasáže. Akce je hodně přehledná a je jí zde dost. Za mě jasných 100%. Je to prostě klasika. :) ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Dostal jsem chuť si trochu proprat mozek a sáhl po téhle béčkové klasice. A i když podobný militaristický exhibice nijak zvlášť nežeru, Emmerichův Universal Soldier je jedna z výjimek. Perfektně zmáknutý akčňák bez nějakého závažnějšího nedostatku... no tedy možná až na "herecký" výkon Žána Klóda, kterému jdou přece jen líp kopačky než hraní. Ale jinak samá pozitiva - stoprocentně béčkový scénář, dostatek akce, slušná výprava, pěkné scenérie (přehrada, kaňon), pár efektních oldschoolových záběrů (výbuch benzinky, pád trucků ze skály), spousta vtipných hlášek i gagů a v neposlední řadě Dolfiho parádní držka a jeho stylový náhrdelník. ()

Galerie (73)

Zajímavosti (29)

  • Jako režisér druhého štábu a koordinátor kaskadérů na filmu pracoval Vic Armstrong. Jeho bratr Andy Armstrong s ním pracoval jako kaskadér. V týmu byli i Billy D. Lucas a Peter Malota. (Rominator)
  • V původní verzi byla linka s teroristy na přehradě falešná. V této verzi nemělo jít o teroristy, ale o najaté žoldáky, které následně univerzální vojáci zabijí, spolu se všemi svědky. Vše mělo sloužit k ospravedlnění programu Univerzální voják. Ve výsledném filmu nakonec byla ponechána verze s teroristy. (DEXTER099)

Související novinky

Dvě smutné zprávy ze zahraničí

Dvě smutné zprávy ze zahraničí

11.12.2020

V noci na pátek v Lotyšsku nečekaně opustil filmový svět režisér a scenárista Kim Ki-duk. Podle dostupných informací populární a oceňovaný korejský tvůrce zemřel na komplikace spojené s nákazou… (více)

Gerard Butler poletí do vesmíru

Gerard Butler poletí do vesmíru

15.04.2014

U Warner. Bros teď frčí obří destrukce. Po květnovém setkání s novou Godzillou se na začátku srpna ocitneme V oku tornáda, nejspíš to ale bude jen předkrm k dalšímu katastrofickému velkofilmu, který… (více)

Kdo bude postradatelný?

Kdo bude postradatelný?

03.01.2011

Dolph Lundgren se rozpovídal o tom, kdo se možná připojí k přeživším členům Slyovy party v The Expendables 2. Stallone chce získat hlavně mladší generaci svalovců jako Vin Diesel a Dwayne Johnson,… (více)

Reklama

Reklama