Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Šerif MacKenna měl štěstí i smůlu v jediném okamžiku. Je poslední, kdo v rukou umírajícího Apače spatřil mapu legendárního Zlatého údolí. Po pokladu přitom touží bandité vedení cynickým lupičem Coloradem i řada lidí z města. Nikdo netuší, co jim jeho hledání může přinést. Když se zkušený MacKenna díky náhodě stane zajatcem banditů, zdá se, že je nic nemůže zastavit. Spojeni chamtivostí a strachem z pomstychtivých Apačů se vydávají vyzvednout obrovský zlatý poklad… Působivý western natočil režisér J. Lee Thompson, který vsadil na silný příběh, prostředí sluncem vyprahlého Monument Valley v Arizoně a Glen Canyonu v Utahu, stejně jako na herecké výkony obou hlavních hvězd – Omara Sharifa v úloze lupiče Colorada a Gregory Pecka, jenž ztělesnil šerifa MacKennu. Mohl se však opřít o propracovaný scénář producenta a scenáristy Carla Foremana, jenž je rovněž podepsán pod proslulým snímkem V pravé poledne. Svoji působivost dodnes neztratily hudba a písnička José Feliciana, stejně jako strhující a nečekaný závěr filmu. (Česká televize)

(více)

Recenze (154)

liquido26 

všechny recenze uživatele

Možná jeden z nejlepších westernů, jaký jsem viděl. Celý se to odehrává v překrásný skalnatý krajině, herci jsou skvělí, Gregory Peck je sympaťák a stejně tak mi byl sympatickej i Sharifův bandita Colorado, na dvě hlavní představitelky ženských rolí je radost pohledět (Camilla Sparv a Julie Newmar). Škoda, že Telly Savalas nedostal víc prostoru. Dvě nejslinější scény byly rozhodně úvodní přestřelka s tím množstvím ozvěn a závěrečný úprk z kaňonu. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Pěkný western, až tedy na ty "trikové" pasáže a závěr. Lezení na skálu mi ani tak nevadilo, i když mi není jasné, proč ti kladní hrdinové nepoužili v nestřežené chvíli radši koně (samozřejmě ne k výškrabu na skálu, ale k opuštění zlatého ráje tím samým otvorem, kterým tam přijeli). Co mě ale naštvalo, je ta závěrečná bourací scéna, kdy všechno padá (některé skály i několikrát, patrně pro velký úspěch). Já nevím, co mají tihle autoři za zvyk, počínaje Batličkou přes tenhle western až třeba po Karla Maye, že vždy když nějaká výprava po dlouhém a strastiplném putování najde poklad a bohatství, nikdy si ho neužije, vždy ho jen tak zahlédne, maximálně v případě, kdy je autor milosrdný, si ho i na chvíli polaská a vzápětí je poklad navždy v čudu, pohřben kamením či vodou. Proč to nemůže mít šťastný konec, že se všichni napakujou, zloduši se ve světle třeba i napraví, páč už mají všeho dost a vědí, že už nemusí dělat lumpárny? ()

Reklama

Han22 

všechny recenze uživatele

Mackennovo zlato je takový ten klasický film, co jsem ho xkrát viděl v programu v televizi, ale nikdy jsem se k němu nedostal, až nyní. A je to paráda už od úvodní stylové písničky. Děj se v podstatě nehne z krásné přírody či prérie, kamera kouzlí na šedesátky nečekané záběry, včetně dost psychedelických, jsou tu krásné holky, ve vedlejších rolích Meredith, Robinson či Wallach a výborný ústřední trojlístek Peck, Sharif a Savalas. Příběh je taková americká dobrodružná variace na Poklad na stříbrném jezeře. Někde v prérii má být apačské údolí plné zlata a šerif McKenna (stárnoucí Peck) má tu smůlu, že má v hlavě mapu a stává se zajatcem banditů vedených charismatickým a pragmatickým Coloradem (výborný Sharif). A začíná putování plné zajímavých zvratů a chamtivosti. Vidina zlata zaslepí ctihodné měšťany co se neváhají spojit s bandity, zlatou horečkou trpí i indiáni a jak myslíte, že bude reagovat cynický velitel vojáků (tradiční Savalas)? Vybíjená postav je parádní, není to ani na chvíli nuda a fantastický finální souboj se zcela nečekaným (luxusním) katastrofický dovětkem rozhodl, že si trošku nadhodnotím na 5*. PS SPOILER: A hrdinové poruší pravidlo podobných filmů a s prázdnou neodejdou, což mi udělalo taky radost. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Mackennovo zlato propadlo v Americe, ale Hollywood měl řešení. Prodal tento dobrodružný western za železnou oponu, či do Indie, kde na něj chodili lidé jako na zjevení. Je to neskutečný brak, ve kterém se sice pořád něco děje, ale nic z toho nemá moc vliv na děj (celá čtvrthodinová expozice s novou skupinou je hned nato spláchnuta salvou výstřelů, Apači se objevují mizí dle potřeby scénáristy, tajemství unesené ženy držené po většinu filmu je odbyto v jedné krátké scéně atd atd). Do toho ještě krásná Julie "Catwoman" Newmar, která je přímo nabitá sexem A to právě v SSSR či Indii lidem chybělo. Čistý filmový výplach mozku. Mimochodem o dvacet let později udělal Hollywood to samé s podobným propadákem nevalných kvalit - Když se čas naplnil. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Western, který na mě víc než jako co jiného působil jako pohádka. Asi to bude tím vypravěčem. Nutno dodat, že to byla pohádka dosti ukecaná a zbytečně přelidněná - to druhé jenom během první hodiny;) Během té druhé hodiny se ale nějak stane, že se western překlopí na dobrodružný film, a to se všemi tehdy asi ještě originálními, dnes ale zoufale klišoidními dějovými "rekvizitami". Co je originální i dnes, je rozhodně práce s postavami a s kamerou. Nevzpomínám si, že by někde jinde byly použity záběry z koňského hřbetu nebo "sekaná" sekvence obrazů zlaté horečky. Bohužel s ohledem na to, kolik těch dobrodružných snímků jsem už viděl, nemůžu strpět to už téměř směšné schéma, pokud se odehrává ve druhé polovině víc než dvouhodinového filmu. Kvalitu si i po všech těch letech drží hudba a především filmová píseň. To mě opravdu bavilo. Výsledek je ale někde na sedmdesáti procentech, a je mi šumák, jestli je to z historického hlediska křivda. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (21)

  • Ačkoliv je spousta záběrů v závěrečné části trikových, v mnoha případech jde o reálnou destrukci. Studio si totiž pro tento účel zakoupilo skutečnou, geologicky nestabilní lokalitu, kterou poté zničilo. (Hans.)
  • Omar Sharif v rozhovore uviedol, že rolu záporáka vo westerne zobral kvôli svojmu synovi, pretože ten nemal rád jeho filmy, ktoré boli v tom čase väčšinou romantické. (Arsenal83)

Reklama

Reklama