Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Šerif MacKenna měl štěstí i smůlu v jediném okamžiku. Je poslední, kdo v rukou umírajícího Apače spatřil mapu legendárního Zlatého údolí. Po pokladu přitom touží bandité vedení cynickým lupičem Coloradem i řada lidí z města. Nikdo netuší, co jim jeho hledání může přinést. Když se zkušený MacKenna díky náhodě stane zajatcem banditů, zdá se, že je nic nemůže zastavit. Spojeni chamtivostí a strachem z pomstychtivých Apačů se vydávají vyzvednout obrovský zlatý poklad… Působivý western natočil režisér J. Lee Thompson, který vsadil na silný příběh, prostředí sluncem vyprahlého Monument Valley v Arizoně a Glen Canyonu v Utahu, stejně jako na herecké výkony obou hlavních hvězd – Omara Sharifa v úloze lupiče Colorada a Gregory Pecka, jenž ztělesnil šerifa MacKennu. Mohl se však opřít o propracovaný scénář producenta a scenáristy Carla Foremana, jenž je rovněž podepsán pod proslulým snímkem V pravé poledne. Svoji působivost dodnes neztratily hudba a písnička José Feliciana, stejně jako strhující a nečekaný závěr filmu. (Česká televize)

(více)

Recenze (154)

Kosmik 1 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že na svou dobu strašně povedený western a vlastně i dnes (když budeme brát s nadhledem efekty) se jedná o kvalitní podívanou s docela slušným dějem. Postavu Colorada v podání Omara Sharifa jsem si užil. Kolem něj se pohybuje spousta dalších, bohužel však dost nevýrazných postav (no možná až na tu pěknou indiánku s výstavníma... no nic, nechal jsem se malinko unést :-) ). Jediné dvě věci, kvůli kterým srážím hodnocení dolů, jsou za prvé: neustále se opakující záběry prostředí, které byly nejspíš dolaďovány někde v ateliéru, když se nepodařilo vybrat solidně natočený záběr, nebo nevím jakým stylem to probíhalo, avšak působilo to dost nevkusně. Stejně tak jako opakující se záběry padajících skalisek. A za druhé: příliš utahaná první polovina filmu. Jinak jsem byl spokojen a jsem rád, že jsem tento western mohl vidět. 70% ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Za mne docela zklamání. Předvídatelné, pomalé, zdlouhavé (klidně to mohlo mít o hodinu míň, a nikdo by nic nepoznal), s mizernou zadní projekcí, s mizernými triky (až na skalní pueblo, to se povedlo) a mizerným střihem, voice over (!), chyby skriptu (po bitce na pěsti a omlacování o skálu a po průjezdu padajícím tunelem v jeskyni nemají kluci v obličeji ani škrábnutí?)  a příběh je pohádka o Honzovi, který ke štěstí přišel a princeznu si vysloužil a od sudiček zlato dostal, zkřížená s Pokladem na Stříbrném jezeře. Chemie mezi postavami nefunguje, Gregory Peck nemá co hrát, akce moc není, některé postavy jsou nám zdlouhavě představovány, aby je vzápětí někdo kilnul a ony zmizely z děje... A ve výsledku je to celé o tom, abychom se nenechali zaslepit zlatem. Uf. ()

Reklama

agathon 

všechny recenze uživatele

Já si pořád říkal, proč se tady tolik lidí do mého v dětství tolik oblíbeného filmu tak naváží :) a světe div se, chápu to. Skutečně je v Thompsonově honbě za pokladem něco vnitřně rozháráno a gradace nepatří k jeho silným stránkám. Myslím si ale, že kouzlo toho filmu je někde jinde - jde vlastně o dobový pastiš, který do sebe skládá hned několik inspiračních zdrojů, různých tradic westernové tvorby a vytváří tak vlastně jakýsi celovečerní "trailer" na americký western jako celek. Ten kočkopsí efekt tak možná pramení právě z toho, že je tu vlastně od všeho trochu... Najdeme tu ozvuky indiánských westernů, stejně jako nezbytný motiv unijní kavalerie (mimochodem, všiml si někdo, že jsou to právě unijní vojáci? mezi nimi v historii westernu moc padouchů nebylo!!), vášnivou indiánku i poněkud naivní, ale sošně krásnou blond bělošskou hrdinku, jižanského banditu i vychytralé jakoby intelektuálské ziskuchtivce (celá ta postřílená skupinka kolem Eliho Walacha). I ten voice over, který je z narativního hlediska jinak jakoby úplně nadbytečný, je podle mě dalším prvkem, opravňujícím čtení filmu jako určitého metakomentáře žánrových klišé, s kterými film v tak hojné míře pracuje. A hvězdné obsazení už je jen stvrzující třešničkou na dortu. Uznávám ale, že celé tohle je možná jen snaha nějak seriózně obhájit hodnocení, o kterém mám jasno hlavně z důvodů nostalgických - MAckennovo zlato bylo jedním z mých nej nej westernů a přestože už to dneska jednoznačně bezchybný zážitek zdaleka není, nejdu pod čtyři hvězdičky! ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Omar Sharif si svoji role padoucha, hledače indiánského zlata, neuvěřitelně užíval, úplně to z něj čišelo. Jako vždycky dobrý Gregory Peck a třešničkou Terry Salavas, kojakovská holá hlava pod kloboukem jízdního oficíra. Nepochopila jsem jedinou věc, proč místy na tehdejší dobu skvělé záběry jsou vzápětí vystřídány studiovým pojetí. Ale jinak dobré, spokojenost. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých nejoblíbenějších westernů. Jeden herec vedle druhýho je charizmatickej (Gregory Peck, Lee J. Cobb, Omar Sharif, Telly Savalas, Anthony Quayle atd.), zápletka sice opršalá ale zábavně pojatá a děj spádovatý jak severní stěna K2. Navíc skvělá písnička Old Turkey Buzzard od Jose Feliciana a pěkný exteriéry. Nejzábavnější dobrodružný western své doby. S Leoneho filmy je to nesrovnatelný, protože všude šlo o úplně něco jinýho. Tady spíš o to, aby se divák pobavil a užil si jízdu, tam spíš o uměleckej portrét lidských charakterů. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (21)

  • Ačkoliv je spousta záběrů v závěrečné části trikových, v mnoha případech jde o reálnou destrukci. Studio si totiž pro tento účel zakoupilo skutečnou, geologicky nestabilní lokalitu, kterou poté zničilo. (Hans.)
  • Film je natočen podle stejnojmenné knihy Hacka Alena. (Terva)
  • Úvodní píseň filmu je „Old Turkey Buzzard“ a nazpíval ji slepý José Feliciano, portorikánský zpěvák, skladatel a kytarový virtuóz. (sator)

Reklama

Reklama