Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Šerif MacKenna měl štěstí i smůlu v jediném okamžiku. Je poslední, kdo v rukou umírajícího Apače spatřil mapu legendárního Zlatého údolí. Po pokladu přitom touží bandité vedení cynickým lupičem Coloradem i řada lidí z města. Nikdo netuší, co jim jeho hledání může přinést. Když se zkušený MacKenna díky náhodě stane zajatcem banditů, zdá se, že je nic nemůže zastavit. Spojeni chamtivostí a strachem z pomstychtivých Apačů se vydávají vyzvednout obrovský zlatý poklad… Působivý western natočil režisér J. Lee Thompson, který vsadil na silný příběh, prostředí sluncem vyprahlého Monument Valley v Arizoně a Glen Canyonu v Utahu, stejně jako na herecké výkony obou hlavních hvězd – Omara Sharifa v úloze lupiče Colorada a Gregory Pecka, jenž ztělesnil šerifa MacKennu. Mohl se však opřít o propracovaný scénář producenta a scenáristy Carla Foremana, jenž je rovněž podepsán pod proslulým snímkem V pravé poledne. Svoji působivost dodnes neztratily hudba a písnička José Feliciana, stejně jako strhující a nečekaný závěr filmu. (Česká televize)

(více)

Recenze (154)

Apophis 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že westerny příliš v lásce nemám, ale pokud jsou kvalitní, rád se na ně podívám... Mackennovo zlato JÁ za kvalitní western považuji. Samozřejmě, že pro průměrného dnešního dilváka může působit trochu "málo akčně", ale u westernů to není tak důleřité a hlavně, také to není nejmladší film... Přiznat ale musím, že film rovněž velice zvedli skvělí herci. Gregory Peck, Omar Sharif, Telly Savalas a Eli Wallach, to je opravdu špička. Všichni hráli více než výborně, a proto se výše zmíním jen o jediném z nich, který (i mezi nimi) vynikal... tedy o Gregory Peckovi. To je herec, který svým všestranným hereckým talentem pozvedl mnoho filmů. Mezi herci z dalších let by se za jeho pokračovatele dal počítat R. Shaw, ale mezi současnými herci jen s těží hledám herce s takovým talentem...snad jen možná Bruce Willis. Ale zpět k filmu. Jedná se podle mého o jeden z nejlepších westernů vůbec. Rozumějte, POKUD už western, tak Mackennovo zlato (a ještě asi dva další...). Proto, i když se mnou asi mnozí nebudou souhlasit, dám tomuto filmu 5*! ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Pripomínalo mi to staré bondovky. Hlavný hrdina šarmantný muž zákona. Nejedna žena bojuje o jeho priazeň. Akčné scény vynaliezavo dobrodružné, ale kreatívne bezradné. Možno by stáli za zmienku aj akrobatické efekty a strihy, no v technických kategóriách nie som doma. Tak sa budem držať porekadla hovoriť striebro, Mackenna zlato.. ()

Reklama

Han22 

všechny recenze uživatele

Mackennovo zlato je takový ten klasický film, co jsem ho xkrát viděl v programu v televizi, ale nikdy jsem se k němu nedostal, až nyní. A je to paráda už od úvodní stylové písničky. Děj se v podstatě nehne z krásné přírody či prérie, kamera kouzlí na šedesátky nečekané záběry, včetně dost psychedelických, jsou tu krásné holky, ve vedlejších rolích Meredith, Robinson či Wallach a výborný ústřední trojlístek Peck, Sharif a Savalas. Příběh je taková americká dobrodružná variace na Poklad na stříbrném jezeře. Někde v prérii má být apačské údolí plné zlata a šerif McKenna (stárnoucí Peck) má tu smůlu, že má v hlavě mapu a stává se zajatcem banditů vedených charismatickým a pragmatickým Coloradem (výborný Sharif). A začíná putování plné zajímavých zvratů a chamtivosti. Vidina zlata zaslepí ctihodné měšťany co se neváhají spojit s bandity, zlatou horečkou trpí i indiáni a jak myslíte, že bude reagovat cynický velitel vojáků (tradiční Savalas)? Vybíjená postav je parádní, není to ani na chvíli nuda a fantastický finální souboj se zcela nečekaným (luxusním) katastrofický dovětkem rozhodl, že si trošku nadhodnotím na 5*. PS SPOILER: A hrdinové poruší pravidlo podobných filmů a s prázdnou neodejdou, což mi udělalo taky radost. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Ani tento western mě nijak zvlášť nezaujal. Alespoň tu mají větší roli indiáni. Celé se to zaměřuje hlavně na zlatou horečku a co jsou lidi ochotni udělat pro zbohatnutí. Šerif MacKenna je donucen spolupracovat s bandity při hledání apačského zlata. To samozřejmě nevěští nic dobrého. Po dlouhém trvání sice dosáhnou svého cíle, ale přežije jich jen hrstka. Filmu bych vytkl dlouhou stopáž a málo akce. Už bych si měl dát od těch westernů pokoj. "Někam se zahrab a už nevylízej." ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Expozícia prinesie tradične populárnu westernovú látku CESTA ZA ZLATOM a jej počiatočné rozdanie kárt v spojení rôznych vrstiev pátračov je velice pútavé. Mužská stredná generačná vetva to celé ťahá v sprievode pár pekných mladých žien a dáva otázky : pôjde sa širokospektrálnou púťou akú sme mali možnosť vidieť v SIERRA MADRE? Alebo nevyužitý potenciál premení iba na nesúrodejšiu a pre western tak typickú lacnejšiu gýčovosť? Po pár desiatkach minút už ale divák cíti kolísavosť dejovej formy v ľudskej rovine (pretože zábery na kaňony sú úchvatne hypnotizujúce a nemajú chybu). Herci to držia slušne nad vodou a záver prináša až katastrofické zosuvy typu Indiany Jones, čo by som síce vôbec neočakával, ale zároveň ma to nechalo trochu odmeraným. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (21)

  • Gregory Peck nebol s filmom spokojný a povedal: "Bol to strašný western. Jednoducho mizerný." (Arsenal83)
  • Úvodní píseň filmu je „Old Turkey Buzzard“ a nazpíval ji slepý José Feliciano, portorikánský zpěvák, skladatel a kytarový virtuóz. (sator)
  • Film bol veľmi populárny v Indii, kde ho v kinách pre veľký záujem vysielali celý rok. Film sa neskôr dočkal aj hindskej verzie pod názvom Zalzala (1988). (Arsenal83)

Reklama

Reklama