Reklama

Reklama

Probíhá zápas v americkém fotbale mezi domácími Rosomáky s Titány. Za Rosomáky hraje mladý student Matt Eckert. Jeho otec je policista a sleduje zápas společně s Mattovým starším bratrem Jedem, který se vrátil z armády. Matt pak tráví čas se svou přítelkyní Erikou, Jed se pro změnu baví se svou starou známou z tábora Toni Walshovou. Druhý den, když oba bratři doma spí, náhle dojde k invazi severokorejské armády. Ve vzduchu je mnoho letadel a parašutistů, kteří hned obsazují město. Matt a Jed hledají svého otce. Když ho najdou, řekne jim, ať se jedou schovat na chatu do lesa... Matt chce po cestě vyzvednout Eriku, ale ta už je zajatá. Na chatu přijedou i další jejich přátelé a Jed jako bývalý voják všemu velí. To se nelíbí jednomu ze členů skupiny Petovi, a proto vezme jídlo a uteče. Ve skupině je také Mattův kamarád Robert, Toni Walshová a syn starosty Danny. Pete zatím kolaboruje a prozradí Korejcům pozici uprchlíků. Ti je ale uslyší přijíždět, schovají se v lese a zdálky je pozorují. Korejci přijedou na místo v čele s kapitánem Cho. Je tam i starosta, který je vyzývá, aby se vzdali. Je tam i Mattův a Jedův otec a ten naopak řekne, ať bojují. Cho ho zastřelí a Korejci odjedou. Jed pak všechny začne učit bojovat. Chce se infiltrovat do společnosti, najít spojence a vézt partyzánskou válku... Jedova skupina podnikne ve městě několik útoků. Podepisují se jako Rosomáci. Při dalším bombovém útoku si obstarají i zbraně a jídlo. Poté plánují zabít kapitána Cho při dvojitém bombovém útoku. Matt ale při akci zahlédne vězeňský autobus, ve kterém sedí Erika, a bombu odpálí předčasně. Vznikne chaos, Matt autobus přepadne a Eriku vysvobodí. Oba se schovají v obchodě, kde jim pomůže prodavačka a dá jim jiné oblečení. Při akci ale zemře jeden z Rosomáků a Jed se na Matta zlobí, že takto akci ohrozil. Korejský kapitán Cho dostane za úkol Rosomáky zničit... (TV Prima)

(více)

Videa (20)

Trailer 1

Recenze (280)

Gemini 

všechny recenze uživatele

John Milius evidentně k stáru dost vyměkl, protože za mladších let by dost možná po vzoru Waltera z Big Lebowskiho (který je ostatně "z části" napsán podle Johna Miliuse) vzal svou věrnou pětačtyřicítku, a za tohle někoho hezky postaru odprásknul, Dirty Harry style... Proč? Inu tak třeba proto, že letitá Miliusova verze Rudého Úsvitu byla film, který, ač brnkal na vlastenecké struny a nechal bandu teenagerů partyzánsky prudit invazní síly Varšavského paktu (a Nikaragujců a Kubánců;)), na některých místech nepěkně kousal a trhal naivní představy o hrdinství. To se pochopitelně u novodobé "reimaginace", která se v honbě za čínským kinomamonem překabátila tak, že během natáčení z Číňanů raději udělala sci-fi hi-tech verzi našich Severních Korejců, nemůže stát. Určitým varováním by měl samozřejmě být i Chris Hemsworth v hlavní roli "staršího bráchy - mariňáka". Rozhodně je plus, že se film snaží dělat dojem nějakého realismu v akčních scénách, ale to platí jen při elementárních přestřelkách - velkolepé akční finále, ve kterém jde o magický EMP kufřík, který může zvrátit celou válku (yes, sir, až takhle hustokrutopřísné to je), je naprostý výsměch. A z jednoho z nejsilnějších momentů originálu (sledovací čip) je tu zdegenerované klišé "jeďte, já je zdržím". On celkově scénář prošel značnou lobotomizací, a kromě jednoho opravdu nečekaného momentu ho dokážete bez problémů číst několik desítek minut dopředu. A ano, má to jen hodinu a půl, takže opravdu moc nepřekvapí:) Tohle si historie filmových remaků zkrátka za rámeček nedá. 40%, a to ještě jen proto, že "znám zem, kde se děti bojej vo svý mámy a táty, ta zem se menuje Spojený Státy, tam vidíš lidi za vostnatym drátem stát, to v Sovětskym Svazu se nemůže stát...":))) ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Bradley je nejsilnější v akci, takže za málo peněz nabízí hodně funkční staromódní eskapády, která k tomu, aby fungovala, nepotřebuje zbytečné pixely. Bohužel mentálně film zaostal o třicet let, takže jsem se ošíval úplně stejně, jako při sledování originálu. Tu teenagerskou partyzánskou válku nejsem při vší vůli ochoten zkousnout, ani přes výše zmíněné. Bradley originál krom výměny Sovětů za Severokorejce nijak neaktualizuje a přitom by stačilo přitvrdit na nadsázce, nebo naopak protáhnout dítka pořádným marastem krve a špíny. Namísto toho se bezbolestně stojí uprostřed a hrdě bije v prsa, zatímco v pozadí vlají prapory s hvězdami a pruhy. Což, při všech technických pozitivech, začne v závěru šíleně nudit. Nevěřím tomu, že ty tři roky to leželo v trezoru jen proto, aby vytřískali více peněz z Hemsworthova jména. Tady evidentně více lidí netušilo, jak s tímhle 70-ti milionovým failem naložit. 2 a ½. ()

Reklama

petero 

všechny recenze uživatele

Hlavne že to má spád a parádne natočené akčné scény. Nie že by to bolo niečo bombastické alebo nedaj bože inovatívne, ale skrátka je to zručne natočené, prehľadné a nie je to ani zďaleka také naivné ako austrálsky dievčensky hitík Tomorrow, When the War Began. Akože Josh Hutcherson ma neskutočne irituje (našťastie nie až tak ako v Hunger Games) ale Adrianne Palicki je zato riadna šupa. Chris Hemsworth pokračuje v nastavenej kariére hrať nie veľmi chytrých no o to viac prchkejších jedincov až sa mi začína zunuvávať. A v závere aj nejaké to prekvapenie nastalo. Pôvodný film som nevidel ale po zhliadnutí tohto si ho asi aj niekedy dám. Každopádne v čase akčného pôstu si nový Red Dawn rád pozriem znova. ()

AlistairMir 

všechny recenze uživatele

Překvapivě dobrý akčňák, kterej za mě osobně nejvíce táhne Chris, kterej tu sice nemá Thorovo kladivo, ale nepřátele se svou "jednotkou" ,složenou z ještě nedávno úplně obyčejných studujících omladin, likviduje i tak ostošest. Pár melodramatických scén tu samo sebou je a vztah obou bratrů, kteří se snaží najít k sobě zpátky cestu, občas odkazuje na růžovou knihovnu, ale není to nijak otravné a navíc těch scén není moc. Celkově vzato se pořád něco děje - nejdřív se zdrhá před korejcema, pak se z kořisti stávají lovci a jsou to naopak korejci kdo začíná být silně nervozní když jim Rosomáci začnou likvidovat co se dá. Takže taková oddechovka, kde se pár mladých postaví korejské invazi a jak sám Chris říká - I malá bleška může velkého psa k smrti vytočit. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Doporučuju si tuhle legrandu implantovat až tak po sedmi Plzních. Pak se stane Red Dawn snesitelnějším a člověk se od srdce zasměje. :D Jednomu je pak až líto, když si uvědomí, kolik námahy muselo stát severokorejský ťamany se do těch Států vůbec trefit a to všechno jen proto, aby někde u Seattlu narazili na bandu teenagerů, majících v čele "jsem úplně všude" Hemswortha. 30% ()

Galerie (48)

Zajímavosti (9)

  • Původní plakát k filmu obsahoval rudou hvězdu s čínským znakem a nápis v čínským písmem. Po změně Číny za Severní Koreu byl nahrazen standartnějším se skupinkou herců. (p3tris)
  • Ve filmu se objevuje scéna, kde hlavní hrdinové zmiňují hru "Call of Duty: Modern Warfare". V této hře je mimo jiné mise s názvem "Red Dawn", která já inspirána právě původním filmem Rudý úsvit (1984). V pokračování této hry "Call of Duty: Modern Warfare 2" je navíc mise nazvaná "Wolverines", v níž jsou USA napadeny armádou Ruska. (Žralok)

Reklama

Reklama