Reklama

Reklama

Roland Deschain (Idris Elba), poslední z řádu rytířů, vede odvěkou bitvu s Walterem O'Dimem, známým též jako Muž v černém (Matthew McConaughey) a je odhodlaný zabránit mu ve zničení Temné věže, která svou existencí drží pohromadě celý vesmír. Dobro a zlo se tak ocitají v souboji, který rozhodne o osudu všech světů, protože Roland je jediným, kdo je schopen Temnou věž před Mužem v černém ochránit. (Falcon)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (621)

Lateef 

všechny recenze uživatele

Knižní předlohu jsem nečetl, ale i bez toho cítím, že filmovou verzi Temné věže tvůrci probrali jako důchodci bednu jablek v Kauflandu ve čtvrtek v sedm ráno a asi tak 80% vyselektovali. To nejatraktivnější na zbytku je snad jen McConaughey a jeho vcelku atmosférický záporák a druhý zapamatovatelný moment je milimetrově přesná střelba Gunslingera. Po pár týdnech si na nic jiného nevzpomenu. Takže odškrtnuto a jedeme dál... 60 miliónů dolarů(rozpočet)/111 miliónů dolarů(výdělek celosvětově) ()

sud 

všechny recenze uživatele

Knižní předlohu jsem nečetl, ale film na mě působí jako mdlé akční béčko s chaotickým dějem a absencí momentů, hodných zapamatování. Idris Elba i Matthew McConaughey jsou fajn a víceméně díky nim jsem to dokoukal. Těšil jsem se i na svou oblíbenou Katheryn Winnick, ale ta zde neměla mnoho co nabídnout. 40%. ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Po první půlhodině jsem si říkal, že to s tímhle filmem zase až tak špatné není a věřil jsem že si Temnou věž nakonec díky své kratší délce užiju. Bohužel nestalo se. Prostřední část strhne kormidlo pro mě zcela nežádoucím směrem a ani solidní záporák McConaughey nezmění nic na tom že je to stejně špatné jako Sedmý syn nebo 47 roninů. Idris Elba umí zahrát charismatické bouráky, ale zde mě o svých schopnostech rozhodně nepřesvědčil. 35% ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Jakožto obrovská fanynka děl Stephena Kinga (na stolku mi právě leží rozečtená kniha s pořadovým číslem 43) jsem přistupovala k chystanému filmovému zpracování nadšeně i skepticky zároveň. Díky bohu za to; být to pouze první varianta, dopadlo by mé finální hodnocení daleko hůř... Temná věž, opus magnum celé Kingovy dosavadní tvorby, je především o putování. Vypráví příběh Rolanda Deschaina (příšerný Idris Elba), posledního z Pistolníků (?), jehož jediným posláním (?) je najít a ochránit Temnou věž (?) - cosi, co stojí v centru všech světů (?) a co se kdosi (?) snaží zničit (?). Zatímco knižní Roland jde k Věži celé roky, filmový Roland si vše zkracuje přes portály a brblá, když by měl někam jít "blbého půl roku". Filmové zpracování dále sledujeme očima Jakea Chamberse (skvěle vybraný Tom Taylor), nejmladšího ze tří společníků, kteří Rolanda na jeho strastiplné cestě doprovázejí. Alespoň tedy v knize; drogově závislého Eddieho a schizofrenní Odettu/Dettu/ Miu/Susannah byste ve filmu hledali marně. Překvapivě velký prostor dostává také Muž v černém (přehrávající Matthew McConaughey), který díky scénáristům povýšil ze zákeřné loutky Karmínového krále rovnou na hlavního záporáka. Ani to ovšem nemění nic na tom, že nejepičtější dílo Stephena Kinga čítající přes 3000 stran, bylo okleštěno a narváno do filmu o délce 95 (!) minut včetně titulků. Z velkolepého boje dobra se zlem, které se odehrává napříč světy, tak zůstala jen bezduchá a lacině vyhlížející honička za pomstou. Žalostně krátká stopáž dává nulový prostor pro budování charakterů, pro vysvětlení motivací i pro vznik tolik potřebné chemie. Takže i kdybych se oprostila od toho, že znám knižní předlohu, nebyla by na tom "Temná věž" o moc lépe. Příběh je zhuštěný tak, aby obsáhl co nejvíce informací, díky čemuž mohou některé scény bez předchozího vysvětlení působit zmateně. Najdeme tu spoustu odkazů na Kingovy knihy (zchátralý zábavní park, "Sláva Karmínovému králi!" na zdech a tak podobně), ty ovšem - divákovi neznalému předloh - akorát tak domotají už tak zamotanou hlavu. Shrnutí: Něco dobré (Jake Chambers, Bořitelé, zvířecí lidé, vzhled Věže, Rolandovy hlášky v našem světě...), něco špatné (krátká stopáž, Pistolník a důvody jeho putování, upgradeovaná funkce Věže, lehce přehrávající McConaughey...), a to je u universa, které z fleku strčí do kapsy Pána prstenů i s Tolkienem, sakra velký problém. ()

Nevka 

všechny recenze uživatele

Sérii jsem nečetl (i když to asi udělám), ale od filmu jsem prvně celkem dost čekal. Elba je sympatický, McConaughey taky není špatný a hlavně jde o Kinga. Trailery byly skvělé, ale po první i druhé vlně recenzí jsem se rozhodl kino vynechat. Nakonec to není tak špatné, ale z mnohých náznaků lze poznat, že to mohlo být mnohem lepší. Mytologie chtěla trochu propracovat, ale v 90 minutách na to nebyl logicky čas, což je škoda. Ve finále se jedná o mizivě nadprůměrnou žánrovku, která mohla dopadnout mnohem hůř - ale také mnohem lépe. Seriál bych si ale nechal líbit. Klidně i s Elbou... ()

Galerie (99)

Zajímavosti (21)

  • Ve filmu si několikrát můžeme všimnout nápisu „All Hail the Crimson King“ pod symbolem červeného oka. To je odkaz na Karmínového krále, který je v knižní sérii jednou z úhlavních záporných postav. V knize se tento symbol také několikrát vyskytuje. (animaxis)
  • Konečné obsadenie sa ustálilo až v roku 2015, keď sa réžie ujal dánsky režisér a scenárista Nikolaj Arcel. Ten sa rozhodol Elbovým obsadením ozvláštniť charakter Pištoľníka, ktorého si doteraz čitatelia predstavovali ako Clinta Eastwooda, ktorým bol inšpirovaný. (classic)
  • Hlavní postava Roland Deschain z Gileadu (Idris Elba) je v původní knižní předloze bělochem - nikoli černochem. (P. J. D.)

Související novinky

Temnou věž čeká restart

Temnou věž čeká restart

22.03.2019

Nejspíš si ještě vzpomínáte na ambiciózní plány studia Sony, které si před pár lety zajistilo práva na adaptaci Temné věže od Stephena Kinga. Vedle prvního filmu měl vzniknout také seriál, který by… (více)

Raimi a Kronika Královraha

Raimi a Kronika Královraha

30.01.2018

Možná si ještě pamatujete, že se Sam Raimi motal kolem Hobita a Warcraftu. Nakonec by se ale měl vrátit k fantasy jinudy, upsal se totiž režii Jména větru, což je první kniha z kouzelnické ságy… (více)

Temnou věž čeká seriálový reboot?

Temnou věž čeká seriálový reboot?

21.10.2017

Stephen King je letos jednou nahoře a jednou dole. Zatímco nové To zabodovalo na všech frontách, Temná věž zklamala po kritické i po finanční stránce. Studio Sony pochopitelně chystalo další díly a… (více)

PF 2017

PF 2017

31.12.2016

Zažili jsme i lepší roky než 2016. Nejen co do počtu ztráty lidí, kteří přinesli světu něco hezké a hodnotné, či do počtu překvapivých a znejisťujících politických událostí. On ten rok s šestkou na… (více)

Reklama

Reklama