Reklama

Reklama

Mikuláš, Vendelín, Celestýn, Kryšpín, Albín, Viktorín a další hrdinové senzačních příběhů dětských knížek o Mikulášovi se v hrané verzi konečně dostávají na filmová plátna. Za 50 let od vydání první knihy si Mikuláše a jeho zběsilé spolužáky oblíbily generace dětí po celém světě i u nás. (oficiální text distributora)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (501)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Malého Mikuláše mám moc rád. Nestárne, je to stále fajn čtení se skvělými ilustracemi. K filmu jsem přistupoval s rozpaky a s přibývajícími kladnými recenzemi jsem ho stále více odsouval na později. Nakonec jsem si ho pustil...a...velmi příjemné překvapení! Současné rodinné komedie mě děsí, jedno či americké, německé nebo české. Ale Francouzi stále umí! I když Knoflíková válka zůstane zřejmě nepřekonaná, tenhle film se povedl. Milý, úsměvný, občas jsem smíchy vybouchl. Co mě ze všeho nejvíce dostalo - parkování maminky malého Mikuláše! Bože, takhle umět zaparkovat v naší neustále přeplněné ulici....Souhlasím s woodym - jak se Francouzům nedaří převést na filmové plátno Asterixe, tak se to naopak zde vydařilo velmi dobře. Když jsem viděl dohližitele Polívku, pomyslel jsem si - hele, ten vypadá jako Michel Galabru, akorát tomu už dnes musí být.....a pak, můj bože, kde se vzal, tu se vzal - Michel Galabru! ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Knihy jsem nikdy nečetla, a to ani přesto, že je zbožňuje jak moje maminka, tak mladší bratříček... Nemůžu si pomoct, ale film u mě dopadl úplně stejně, jako jeho předlohy. Některé věci jsou legrační, jiné (ač by měly být) legrační nejsou a k pořádnému, upřímnému zasmání mě donutilo maximálně pět scén... Škoda, protože děj byl sestaven z poměrně nadějných částí knih (zase tak nevzdělaná ohledně Mikuláše nejsem, jeho patálie mi byly vyprávěny mockrát) a všechny zhmotněné postavy bez výjimky by zasloužily jedničku s hvězdičkou.:-( ()

Reklama

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Kniha mého dětství na filmovém plátně, hurá! Naštěstí, nebo také bohužel jsem už z knižní předlohy mnohé zapomněla. Takže jsem mohla k filmu přistoupit bez nějakých předsudků. A byla to báječná hodina a půl nefalšovaně pohodové zábavy. Nahlas jsem se smála při akci "navštíví nás tatínkův nadřízený a už je tu". Vtipnými scénami i scénkami je film doslova napěchován. Jednoduše řečeno, tohle je pohoda i sranda zároveň a stojí za zhlédnutí. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Jako běžný dětský film to obstojí v pohodě, ale jako zpracování nekonečně poetického a laskavého světa dvojice Goscinny-Sempé jen sotva. Škoda, že tvůrci se zasekli v půli mezi stylizací a civilností. Takhle přetrvává dojem, že by Mikuláš mnohem lépe fungoval jako postava animáku... Francouzům se zkrátka nepodařilo s dětským příběhovým pásmem to, co tvůrcům českého seriálu Bylo nás pět – najít rovnováhu mezi infantilitou a filmovým jazykem. Každopádně Mikulášovy patálie neurazí, dokonce ani člověka, který na nich vyrůstal a stále patří mezi jejich nekritické fandy. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Mikulášovy patálie a Mikulášovy prázdniny jsem četl hodně dávno, ale myslím si, že tenhle film se knížky nedrží úplně přesně, scénař má vytvořenu určitou kostru a do ní zapadá několik příhod zachycených i v knize. Dle mého názoru se tvůrcům podařilo vytvořit působivý a fungující celek. Maxime Godart je pro roli Mikuláše ideální a Kad Merad s Valérie Lemercier jsou vynikající komici, kteří se bezvadně doplňují. Sandrine Kiberlain považuji za velmi zvláštní herečku, která každou roli zvládá na výbornou. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (8)

  • Režisér Laurent Tirard zhlédl kolem osmi tisíc dětí z celé Francie. (Teodorik)
  • Ve filmu se objeví na okamžik Gérard Jugnot, jeho přítomnost v miniroli učitele hudby odkazuje na film Slavíci v kleci. (claudel)
  • Ve scéně, kdy Kad Merad (otec) sní o tom, že mu jeho šéf přináší košile a boty, má na začátku v kapse u saka kapesník, tzv. straight fold, když říká "fajn", nemá ho a v dalších záběrech opět ano. (kwaicheng)

Reklama

Reklama