Reklama

Reklama

Na Oscara nominovaný Harrison Ford se ve snímku Indiana Jones a nástroj osudu naposledy vrací ve své ikonické roli pohotového a rafinovaného archeologa, aby prožil své poslední napínavé dobrodružství, které ho jako tradičně zavede do nejrůznějších koutů světa. (Falcon)

Videa (12)

Trailer 7

Recenze (900)

tron 

všechny recenze uživatele

Kokos to čo bolo? Musím sa VEĽMI nostalgicky, ľudsky a inak premáhať, aby som tomu dal aspoň mizivé 3*! Tak ukrutne unudený, malátny, ťažkopádny a mdlý hollywoodsky blockbuster som nevidel fakt riadne dlho. Nikto z hercov ma nebavil s výnimkou dvoch relatívne dojemných cameí, aj to nie kvôli hereckým výkonom, ale skrátka z nostalgických dôvodov (a trvajú spolu len zopár desiatok sekúnd). Páčilo sa mi, ako tvorcovia sem-tam slovne spomenuli výrazné osobnosti z minulosti série, ale inak fakt bieda a to vrátane škaredého vizuálnu, miestami značne odpudivých CGI (až na omladenie, to bolo v pohode), divnej výpravy a nezáživných, neživotných akčných scén. Zo série ma najviac bavila hororová dvojka a potom trojka, ale tá „len“ vďaka chémii s Connerym a krásnemu mystickému finále. Päťka žiaľ najviac pripomína jednotku, ktorá ma bavila zo ságy odjakživa najmenej. Celkovo som mal z filmu pocit, že to nikoho absolútne nebavilo písať, nieto ešte natáčať a nedajbože hrať v tom. Vidno to podľa mňa už na jednej z úvodných scén, kedy Indy v nacistickej uniforme omráči náckovského šoféra, vyhodí ho z auta, sadne za volant a o tri sekundy si k nemu prisadnú ničnetušiaci náckovia a NEVIDIA cca meter od auta ležať omráčeného nacistického šoféra. To bol pre mňa dôkaz, že natáčanie bolo všetkým ukradnuté a presne podľa toho vyzerá výsledok. Bizarné je, že v štvorke publikum malo obavy, či to vtedy 66-ročný Ford zvládne. No a teraz má 81. Tešil som sa aspoň na údajne značne kuriózne WTF (áno, patrím do sekty, ktorej sa páčilo finále štvorky), ale ono bolo naozaj len hovadské a nie zábavne hovadké. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

DĚJINY JSOU PLNÉ CHYB, DR. JONESI, JDE JEN O TO, ČÍCH. Rozporuplné, ale ne nelogické, jinak viz též Douglase. Mangold není Spielberg a čas nezastavíš. Každému je jasné, že Indy už nebude takový, jako dřív (ale je to vůbec možné?) a fakt si nebudu stěžovat na pár horších triků, není mi totiž čtrnáct. Snímek rozhodně není bez chyb, vnímám je, ne že je, no jo, ale při sledování jsem se zároveň bál, smál a byl jsem dojat. Nedá se svítit, zatím zkrátka hodnotím více srdcem než rozumem a předpokládám, že s pětkou to u mě bude jako s dílem čtvrtým - podumám si, zhodnotím pro a proti, dám druhé zhlédnutí a pak něco možná přehodnotím. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Důstojné rozloučení. Možná i o chlup lepší, než čtvrtý díl. Ale určitě film, který si od všech fanoušků žánru zaslouží kino. Indiana Jones je totiž legenda, stejně jako Harrison Ford. Natočit totiž v osmdesáti letech takový biják si zaslouží ultimátní respekt od nás všech. Protože povězme si za desítky let, komu se vůbec podaří těchto let dožít a nějak se třeba důstojně hejbat. Tady Indy jde z akce do akce, kde každá je něčím zajímavá a především baví. Námět je chytlavý, na podobný dobrodružný příběh jednoduchý, akce je sice digitální až běda a přehnaná jak klasické pracovní pondělí, ale ve výsledku je to přesně to, co od daného žánru očekáváte. Jen se trošku obávám, že s koncem této archeologické legendy skončí i jeden žánr, protože podle toho, jak se pátému Indymu daří v kině, mě jímá až vztek. No, co naplat. Já se bavil. A věřím, že nejsem jediný. Tohle je přesně blockbuster podle mého gusta. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Mojí mámě se ten film bude líbit. Zhruba s touhle myšlenkou jsem odcházel z pětky Indiana Jonese, která podlehla zvláštnímu fenoménu posledních let – ignoraci věku hlavního hrdiny. Pátý Indy by klidně mohl fungovat jako old schoolové dobrodružství, v němž Harrison Ford hlavně rozdává moudra, řeší hádanky a kraluje dojemným scénám, jelikož tohle všechno v osmdesáti zvládá na jedničku. V Lucasfilmu se ale místo toho rozhodli, že ho na sílu narvou do epického blockbusteru, který usilovně sype z rukávu jednu akční scénu za druhou.   Nástroj osudu vám tedy hodinu a půl hází do obličeje honičky a přestřelky často pochybné trikové kvality (a s velmi starým pánem v centru dění), jen aby se po „celém filmu“ konečně vyložily karty na stůl a začal ten opravdu důležitý příběh, k němuž snad nešlo dojít složitěji. Jakmile se začnou dít klíčové věci, je vlastně skoro konec – a vy máte pocit, že to celé sice bylo fajn, ale mohlo toho být výrazně méně, ocenili byste prokreslenější záporáky a nevadilo by vám, kdyby Helena byla opravdová postava a ne jen Phoebe Waller-Bridge hrající Phoebe Waller-Bridge.   Takže ano, bavil jsem se a občas jsem byl dojatý, ale chtělo to ubrat na prázdné akci, přisypat Forda v dramatickém módu a nechat si víc prostoru k řešení hlavního příběhu. Takhle je z toho jen slušná velkolepá oddechovka, která však na legendární trilogii kouká z opravdu úctyhodné dálky. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Kdo minule rozdýchával létající talíř, tomu může na konci pátého Indyho nepěkně zaskočit, ovšem pro mě byl právě konec možná tou nejzajímavější částí. Film rozhodně není špatný, ale citelně, zásadně mu chybí tvůrčí vklad Stevena Spielberga. Nechci říct, že by Indianu Jonese nemohl točit nikdo jiný než on, ale nemůže ho nejspíš točit někdo, kdo to neumí udělat zábavně. Spielbergova vize, nápaditost, smysl pro napětí i pro humor, schopnost promyslet scény do nejmenších detailů a podat je přehledně... Nic z toho James Mangold bohužel asi (tak dobře) nedovede. Spielbergovskou atmosféru se snažil navodit hlavně ve výborné úvodní scéně (v níž digitální Indy, ročník 1944, vypadá takřka bezvadně, ovšem hovoří o desítky let starším hlasem a když se v jednom záběru rozběhne po střeše vagonu, je animovaný skoro jako Woody z Toy Story), a pak už spíš ne. Ne že by se na to nedalo dívat, ale nedívá se na to s tím úsměvem. A odlišný přístup je znát i na práci s výbornou hudbou Johna Williamse, která je u Spielberga obrazu rovnocenným partnerem, zatímco tady ho spíš podpírá. Celou dobu jsem si zkrátka říkal, jak by to asi vypadalo, kdyby tenhle film režíroval Steven Spielberg. Vzpomínáte si na tu ani ne pětiminutovou scénu z Království křišťálové lebky, která začíná rvačkou v baru a změní se v auto/moto honičku na silnici a v kampusu? Vlastně ani jedna scéna z Nástroje osudu není tak dobrá, a to je děsná škoda, protože jinak je tu všechno, co tu být má. Harrison Ford pořád hravě prodá každý pohled, každou suchou hlášku, každou emoci, Phoebe Waller-Bridge je kouzelná, Mads Mikkelsen je sice asi nejslabší záporák ze série, ale když ona ta laťka byla tak vysoko... Nakonec nejdůležitější myslím je, že chci Indianu Jonese a nástroj osudu vidět znovu.____P.S. Napodruhé, když už člověk víc, co (ne)čekat, to bylo ještě lepší. Pořád ne skvělé, ale už bez velkých rozpaků. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (47)

  • Jeskyně Dial of Destiny sloužila jako zásobárna vody pro starověké Řeky a Římany, je historickým místem v archeologickém parku Neapolis v Syrakusách. (sator)
  • "Nástroj osudu" odkazuje na skutočný artefakt, ktorý údajne vynašiel Archimedes (Nasser Memarzia) a bol nájdený v 2000 rokov starej lodi objavenej v roku 1900. Avšak jeho názov Antikythera neodkazuje na názov zariadenia samotného, ale na ostrov, pri ktorom bolo nájdené. (Arsenal83)
  • Film má za sebou několik změn dat premiéry. Společnost Disney 15. března 2016 oznámila, že film bude mít premiéru 19. července 2019. Dne 25. dubna 2017 však film Lví král (2019) společnosti Disney vzal za své původní datum a film byl o rok odložen na 20. července 2020. Druhá změna premiéry proběhla 10. července 2018 a film byl posunut o další rok na 9. července 2021 kvůli práci Stevena Spielberga na filmu West Side Story (2021). Další změna data premiéry proběhla 3. dubna 2020, jen o několik týdnů později, než bylo původně plánováno zahájení produkce, kvůli pandemii covid-19 byl film odložen na 29. července 2022. Dne 18. října 2021, čtyři měsíce po začátku natáčení, společnost Disney opět oznámila, že film bude odložen o 11 měsíců, a to na 30. června 2023. (KGBelik)

Související novinky

Megalopolis staví kampaň na negativních recenzích

Megalopolis staví kampaň na negativních recenzích

21.08.2024

Jak všichni jistě už víte, legendární režisér Francis Ford Coppola (Rozhovor, Vyvolávač deště) na letošním 77. ročníku Festivalu v Cannes uvedl svůj dlouho chystaný opus magnum pod názvem Megalopolis… (více)

Ani Furiosa nezabrala, lidé do kin nechodí

Ani Furiosa nezabrala, lidé do kin nechodí

29.05.2024

Pohled na celosvětové tržby kinařů je tento rok týden od týdne smutnější. O potenciální blížící se krizi kin i velkých filmových studií se mluví už poměrně dlouho a důvody jsou nasnadě. Vzestup… (více)

Guillermo Del Toro málem natočil Star Wars

Guillermo Del Toro málem natočil Star Wars

23.09.2023

Scenárista David S. Goyer (Muž z oceli, Terminátor: Temný osud) čerstvě dělal rozhovor v podcastu Happy Sad Confused a kromě jiného taky potvrdil jednu dlouholetou Star Wars spekulaci. Totiž že v… (více)

Reklama

Reklama