Reklama

Reklama

Det okända.

  • angličtina The Unknown.
všechny plakáty
Horor / Mysteriózní / Sci-Fi
Švédsko, 2000, 91 min

Pět mladých biologů je posláno na sever Švédska prošetřit efekty rozsáhlého lesního požáru. To, co zpočátku vypadá na pár týdnů kempování a snadné práce, se brzy změní v noční můru objevením ostatků podivného tvora a rozhodnutím je prozkoumat. (quota)

Recenze (91)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Ono by to mohlo být celkem dobrý. Sice to s ničím originálním nepřijde a když se ukáže, čeho je tenhle horor verzí, tak je i jasné jak to celé skončí, ale stejně to mohl být celkem povedené. Leccos by se dalo odpustit. Ale to, že se po celou dobu děje jen to, co by kdekoli jinde byl jen úvod, to odpustit fakt nemůžu. Nejvíc mi tu ale stejně vadí ta příšerná kamera, která je tak moc rozklepaná, že v kdejakém found footage je ta kamera lepší - jenže tohle není found footage. Ok, rozpočet byl evidentně nízký, ale pořád to jde natočit jinak než takhle, ne? Tady ta kamera totiž naprosto celý film zabila, jelikož kazila jakékoli tvoření napětí, atmosféry nebo čehokoli jiného... 2* ()

Hoyt 

všechny recenze uživatele

Tvůrci tohoto filmu se inspirovali všude, kde se jen dalo a je to hodně vidět. Ale to vůbec nevadí, protože to zde je ku prospěchu věci. Děj je hodně prostý a nic moc neodhaluje ale za to atmosféru má parádní. Několikrát mi opravdu naskočila husí kůže a to je dobré znamení. Napětí se kvalitně udržuje až k prozrazení pointy po jejíjž odhalení jsem to už jen bohužel dokoukával a to byl nejvetší rozdíl oproti Blair Witch. Ještě abych nezapoměl na neskutečně blbé dialogy a trošku nesympatický výběr herců ale i tak dávám výborné 3*. ()

Reklama

TedGeorge 

všechny recenze uživatele

Na tohle sem se hodně těšil. Už jenom CSFD synopse "Pět mladých biologů je posláno na sever Švédska prošetřit efekty rozsáhlého lesního požáru. To, co zpočátku vypadá na pár týdnů kempování a snadné práce, se brzy změní v noční můru objevením ostatků podivného tvora a rozhodnutím je prozkoumat" a pověst Skandinávského Blair Witch na mě fungovala jako píšťalka na psy... ehm na psy A trochu mě to zklamalo. Ano, ono už jenom srovnání s tím hororem, ze kterého to těží, by vám zkazilo. Zhruba v půlce vám bude vše jasné. A přestane to být tková zábava. Ale do té doby dobré. Film je točen jakoby na home video ve filmu nepřiznaným kameramanem a podle toho taky vypadá. První půlka, kdy člověk ještě moc netuší, je dobrá. Jedna výborná lekačka, tři obyčejné a pak přijde to, o čem už sem psal. A ten film jen tak dokloue do konce. Spíš než jasný jasný doporučení řeknu, že je to v žánru mírny nadprůměr. 6/10 ()

oje 

všechny recenze uživatele

Z tohoto filmu s nálepkou „reálněji už to natočit nešlo“ mám trochu rozporuplné pocity. Celkem nudný začátek a alsheimerova kamera nepůsobí efektivně, jako spíš amatérsky. Nepřítelem se pak stává podivná nákaza, která rozhodně není takový strašák, jako kdyby okolo běham kdosi s pilou dvoumužnou. Ke konci už je to dějově lepší thriller s množstvím otazníků, morálními dilematy a kolotočem vzájemné nedůvěry, přesto tomu všemu hodně ubírá taková až moc jednoduchá a podomácká režie, která nenechala do atmosféry pořádně promluvit ani ty pěkné okolní lesy. Lepším lesním dobrodružstvím je klenot Záhada Blair Witch. Alternativa: Blair Witch Project, Villmark. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Udělat z toho půlhodinovej kraťas, tak bych dokázal přežvejkat mizernou ruční kameru i tu partu nesympatickejch jelit, který místo děsu a utrpení řešej, že nemůžou píchat kvůli krámům. Jenže skoro hodina a půl je prostě moc a i když se les mohl pochlubit sem tam slušnou atmosférou, ta zůstala po všech stránkách nevyužitá. Příšerná nuda. 15% ()

Zajímavosti (2)

  • Postavy v tomto filme majú rovnaké mená ako herci, ktorí ich stvárňujú. (Jello Biafra)
  • Film sa nakrúcal v Národnom parku Tyresta vo Švédsku. (MaxForValue)

Reklama

Reklama