Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rozdílnost povah a životního stylu je jádrem úsměvné komedie Zdeňka Svěráka. Příběh dvou starších pánů začíná v nemocnici, kde jsou oba hospitalizováni. Bývalého tramvajáka, melancholika Havlíka (Vlastimil Brodský), fascinuje životní síla a nezdolný temperament nového známého Chouně (Miloš Kopecký). A když zjistí, že jeho nový přítel nemá kde bydlet, sám mu nabídne dočasný pobyt u sebe. Chouň s radostí přijímá nabídku a brzy obrátí Havlíkův spořádaný život vdovce naruby. Starý průvodčí poznává, že také může žít jinak: vesele a bezstarostně. Idyla se pokazí, když Chouň Havlíka okrade… (Česká televize)

(více)

Recenze (106)

salahadin 

všechny recenze uživatele

Snad jen u nás mohl vzniknout film o dvou dědcích, co si po večerech vypráví nemravné historky, jeden z nich je blbej jak troky, druhej vychcanej jak mraky a konec mě zvedl mandle heverem... toto je slabší Svěrákův pisatelský koutek, kam vtěsnal elegantní nudu skloubenou se starosvětskou nostalgií nad emhádéčkem, svůj lehce úsměvný humor a pořádnou dávku toxicky jedovatých rozhovorů. Kdyby party obou rentiérů nehráli Brodský/Kopecký, tak by nestačili ani dva Svěráci k udržení mé pozornosti. Navíc Uhlíř tu částečně vykrádá S čerty nejsou žerty (jeden motiv je skoro úplně opsaný). Celkově sečteno a podtrženo: ačkoli pro mě Svěrákův humor a styl představuje vrchol kvalitní čssr zábavy, tento film je ryzí průměr, spíše než "úsměvná komedie" se mi sem hodí "hořká tragédie". ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 8/10 Děj 8/10 Hudba 4/10 Efekty 2/10/// +výtečný Vlastimil Brodský, posledních zhruba 20 minut -má to pomalejší rozjezd, téměř bez hudby, prostředí i film působí staře/// To je neuvěřitelný. Tohle je film, který mě ze začátku nijak neohromil, ale v průběhu se mi líbil. Hlavně chemie mezi Brodským a Kopeckým byla parádní. Pozdější zvrat ve filmu mě pořádně napružil a finále je naprosto úžasné. Hodně mě to dojalo. Tehnle film sice na 4* nedosáhne (ač by si ji zasloužil), ale to jen kvůli zpracování, roku vzniku, prostředí apd. To je v tomto případě nevýhoda dílčího hodnocení. Každopádně musím říct, že to je úžasnej filmovej zážitek./// Celkem 60%/// ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Pomalu rozvíjený příběh, kde se dá odskočit si na pár minut a nic podstatného vám neuteče, s takovým tím podivným morálním poselstvím nakonec ve stylu i největší hajzlík občas může být hodný. Průměrný příběh, který nezachrání ani oba hlavní herci, jenž se líně vleče, a od něhož jsem přece jen čekal větší nebo alespoň zajímavější zvrat - tohle bylo celou dobu příliš přímočaré. ()

topi80 

všechny recenze uživatele

No vida, vsadil bych několik výplat, že to napsal Hubač, a on zatím Svěrák. Stačí se podívat na námět, obsazení, režiséra a zdejší hodnocení a dalších slov asi není potřeba. V hlavě mi už asi navždy utkvěla hláška, která zněla nějak takto: "Co bys dělal s takovou bábou? Vždyť by to mohla být tvoje spolužačka!!" ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Nenáročná hořká komedie na téma mužského přátelství. Nebýt slušného obsazení, tak by zapadla do průměru. Ani s ním nečekejte žádné československé Intouchables konce 80. let. Příběh je natočený bez jakékoliv invence a bohužel ani Svěrákův scénář nedokáže zázraky. Závěrečná plánovaně silná scéna tak vyzněla poněkud do ztracena. Oceňuji alespoň skvělou hlášku Marie Rosůlkové. Tak poeticky a přitom syrově jsem to ještě nikdy neslyšel. ()

Galerie (9)

Související novinky

Zemřel režisér František Filip

Zemřel režisér František Filip

09.01.2021

Ve věku 90 let zemřel český režisér a scenárista František Filip. Zprávu o úmrtí plodného tvůrce televizní produkce přinesla Česká televize. Absolvent pražské FAMU má k dnešnímu dni na svém kontě na… (více)

Reklama

Reklama