Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na Kavkazu zuří válka mezi Ruskem a Gruzií. Do této válečné oblasti přijíždí americký novinář a jeho kameraman, aby zdokumentovali situaci pro svoji televizi. K ruce mají místního člověka, který jim má dělat průvodce a tlumočníka. Když se všichni tři dostanou do křížové palby, přestane jim jít o reportáž a začnou bojovat o holé životy. (toy79)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (125)

Raven0 

všechny recenze uživatele

Smutné je, že 5 days od war není špatný film. Je zručně natočený, má zajímavé téma a dotýká se vcelku zásadních politicko-vojenských témat. Jenže zaujatost, patos a schematičnost postav sráží film do kolen. Nejhorší je pak hlavní hrdina, na kterého se prostě nedá koukat. Jeho absolutně statický herecký projev člověka přímo irituje. Je zkrátka chladný jako psí čumák. A když má projevit emoce? Ty jeho psí oči fyzicky bolí a divák přemáhá pocity trapnosti a studu. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Renny Harlin má svá nejlepší léta za sebou už od dob "Útoku z hlubin" a většina jeho novodobých snímků se pohybují mezi průměrem a podprůměrem. Renny býval dobrý řemeslník ale poslední dobou se mu do rukou dostávali scénáře, který měl rychle odkládat než neúspěšně realizovat. Tento režisér čistokrevných akčňáků, kde se nikdy nehrálo na realitu ale na mrtvoly a výbuchy se zcela neočekávaně vydává do vod žánru "autenticky vypadajících válečných filmů" a marně se snaží ukázat, že umí. Renny si s filmem vůbec nevěděl rady a marně se snažil v nerealisticky působících akčních scénách, zachytit reálně vypadající osudy obyčejných lidí. Celý film působí jako nepovedená variace na Edwarda Zwicka, kde se hodně a často střílí, ještě více to bouchá a snaží se to tvářit hodně reálně a naléhavě. Vše tak vypadá jako kombinace "Delta Force" a "Shindlerova seznamu", což nemůže fungovat nikdy. Renny vždycky uměl akci a i zde se mu musí nechat, že za málo peněz vytvořil hodně výbuchů ale k čemu to je, když nepůsobí ani reálně ani efektivně a mezi nimi je nudná a trapná vata, kterou ještě znásobují mizerní herci. Možná to mohlo být Rennyho vzkříšení ale od teď mu věřím ještě méně než kdy předtím. ()

Reklama

predators 

všechny recenze uživatele

A ještě mohlo jít o více syrovější pohled na válku mezi Gruzií a Ruskem. (Flipnic promine, ale též mě to napadlo) I když si myslím, že je vše v rámci omezeného rozpočtu, jsou všechny bojové konflikty odvedeny s dobrou režií a s napětím. Je zde hned několik událostí, nad kterými se člověk pozastaví a řekne si, že tak to asi doopravdy bylo a nemůže s lidmi nesoucítit. 70% ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Tak trochu novinářská propaganda, ale tak proč ne. Toho národního hrdinu jsem mu docela i věřil. Nebývale osobní vztah dvou hlavních hrdinů - prst nahoru. Co dokáže Harlin natočit za 20 mega - opět palec nahoru. Není to sice rozmáchlé a technicky tak vycizelované jako jiné snímky s větším rozpočtem a podobnou tématikou, ale v rámci "independent style" je to povedená věc. Jednoduchost, přímočarost. Základní věci a hodnoty jsou zde řečeny naprosto jasně a bez skrupulí. A ůvodní scéna v autě je jedna z nejlepších co jsem kdy viděl. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

5 Days of War si bere velice zajímavé téma na odvyprávění ze strany novinářů. Celkově váleční novináři v poslední době mají celou řadu zajímavých filmů. Nicméně některé jsou dobré, jiné průměrné a není důležité to, jaké hrůzy film z válečného konfliktu vytěží. To se vlastně dělo v každém válečném konfliktu, ale z toho, co mi samotný film po shlédnutí dá a tenhle s tím měl obrovský problém. Ano, ukázal krásy Gruzie, což mě velice potěšilo a akce také nebyla vůbec špatná, ale celé to mělo takový ten nepřirozený výraz, kdy hlavní hrdina utíká smrti z pekáče snad každou scénu a do toho se ještě morduje nějaká, pro mě v takovém filmu, nepochopitelná dějová linka o nějakém milostném románku, který mě ale vůbec nezajímal. Film ve výsledku má dobré záběry, dobrou akci, ale neuvěřitelně špatný příběh, který ho hrozně sráží. Každopádně i tak mě film donutil, abych si o válečném konfliktu dočetl více, což mě utvrdilo také v tom, že film se vůbec v onom konfliktu nesnaží být objektivní, ale veškerou vinu háže na Rusko. Nejvíc mě ale mrzí fakt, že politikové opět rozhodují o osudu země, která má tak nádhernou přírodu a historii, ale jakmile do této země přijde válka, v tu chvíli to nikoho nezajímá. Bohužel. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (5)

  • Andy Garcia bol do úlohy gruzínskeho prezidenta Michaila Sakašviliho obsadený z dvoch dôvodov: medzi oboma pánmi je istá podoba a Garcia je zároveň Sakašviliho najobľúbenejší hollywoodsky herec. (m.a.t.o.)
  • Film se neshoduje ani s verzí od Kremlu, ani od Osetie a ani od Gruzie. (vimanzen)
  • Gruzínska armáda poskytla na natáčanie obrnené vozidlá, zbrane, vrtuľníky a dokonca aj svojich vojakov. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama