Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Patton je portrétem jednoho z nejgeniálnějších válečníků dvacátého století, který získal v roce 1970 celkem 7 Cen Akademie, včetně kategorie za nejlepší film. Jeden ze získaných Oscarů patřil také Georgovi C. Scottovi, a to za jeho triumfální ztvárnění George Pattona, jediného spojeneckého generála, kterého se nacisté skutečně obávali. Charismatický Patton, který sám navrhoval vlastní uniformy a nosil šestiranovku se slonovinovou rukojetí, věřil, že v minulých životech byl válečníkem. Vymanévroval Rommela v Africe a po operaci Den D vedl své jednotky v nezastavitelném tažení napříč Evropou. Jak byl brilantní, tak byl odbojný. Svými schopnostmi dokázal, že jeho nestálá osobnost byla jednou z největších zbraní, kterou nepřítel nedokázal nikdy porazit. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (196)

italka63 

všechny recenze uživatele

Výborně zrežírovaný film se skvělým hereckým výkonem Geotgeho Scotta v roli generála Pattona, který, proč to nepřiznat, byl hubatá, samorostlá osoba, která si nebrala servítky nikdy před nikým. Ovšem voják až do korku kostí,který se zasloužil o úspěch mnoha bitev. Velmi pěkný válečný film, který více než na krvavá jatka se za měřuje na jeho osobnost. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Životní výkon podávající George C. Scott nesleze z plátna, a aniž by si umazal svou generálskou uniformu, rozvěšuje střeva všech těch zpropadených Hunů na pásy amerických tanků. Přitom si ještě stihne číst v Bibli, soutěžit s Montym v egoistické Grand Prix Sicílie - Berlín a každý zatracený den někoho urazí. Škoda jen, že ve filmu se skvělou hudbou Goldsmitha, nebyla zobrazena i docela nehrdinná smrt tohoto zajisté velkého vzoru A.J.Rimmera.. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Patton je ten typ generála, ktorému patrí vaša riť. A všetko ostatné. Pokiaľ máte psychické problémy, zabudnite na psychológa, Patton vás preplieska. A čo si myslí o Tunisku? Že je to kombinácia Biblie a Hollywoodu. Podobných bonmotov mal počas velenia v druhej svetovej vojne viacero a častokrát sa to mnohým politikom nepáčilo. Najmä Rusom, ale na svoje si prišiel aj generál Montgomery. 3 hodiny sú myslím trochu prehnané, nie vždy som dokázal udržať stopercentnú koncentráciu, ale všetky potenciálne výčitky zmazáva ústredné herecké duo Scott/Malden. Je to síce dráma plná utrhnutých končatín a množstva záberov mŕtvych mladíkov, ale vďaka svojráznosti generála je to aj komédia. Bol to síce cvok, čo aj sám uznal, ale bez cynizmu a humoru by sa zbláznil, čo by bolo horšie. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Naprosto skvělý válečný velkofilm, který upoutá ohromující výpravou a Georgem Scottem v roli kontroverzního, ale schopného generála Pattona, který se stal hlavním strůjcem úspěšného tažení američanů do nitra hitlerovského Berlína. Scott za tuto roli dostal Oscara, kterého si odmítl převzít. Film posbíral ještě dalších 6 zlatých plešounů, včetně filmu a režie. Natočen v 70mm panoramatickém formátu, v kině za 6* :o), na DVD za 5* a v televizi za 4* :o) ()

d-fens 

všechny recenze uživatele

už po úvodnom energickom proslove Pattona pred obrovskou americkou vlajkou je jasné, kto zaujme k tomuto filmu (a postave) aký postoj :) Ak máte radi vojnové filmy, kde sa autori snažia čo najviac priblížiť pohľadu bežného vojaka v poli, sťažujúceho sa na velenie, nespravodlivosť, krutosť, nezmyselnosť vojny, trpiaceho mindrákmi, píšuceho listy domov svojej milovanej žene, rodine, mamičke - nepozerajte to .... ak obdivujete pacifistický postoj Olivera Stonea (áno toho pacifistu Stonea, ktorý postavu Alexandra Veľkého obdivoval natoľko, že o ňom natočil film:) - nepozerajte to..... toto je totiž príbeh novodobého "Alexandra Veľkého" alebo "Napoleona", ktorí sa však v novej dobe musí prispôsobovať politikom, diplomacii, slušnému slovníku, kde čo povie médiám ...... jediné, čo by som filmu vytkol je trošku prehnaná karikatúrnosť Montgomeryho, a prílišné kladenie dôrazu na "obdiv" nacistov voči Pattonovi ()

Galerie (61)

Zajímavosti (30)

  • Film je považován za symbol amerického patriotismu ve studené válce. (Kamiiik)
  • Původně byla hlavní role nabídnuta Rodu Steigerovi, který ji odmítl, což později označil za svou největší chybu. (Kamiiik)
  • Americké stíhačky P-51 Mustang jsou ve filmu "hrány" upravenými španělskými stíhačkami HA-1112 Buchón, což jsou licenčně stavěné německé Messerschmitty Bf-109. (Foxhound#1)

Reklama

Reklama