Reklama

Reklama

Dantovské peklo

  • Japonsko Dante's Inferno: An Animated Epic (více)
Trailer

Dante Alighieri se vrací z křížové výpravy domů za svou milovanou Beatrice, kterou však nalezne umírající v tratolišti krve. Ve chvíli, kdy její duše opustí tělo, zjeví se samotný Lucifer a Beatrice odtáhne do pekla. Zdrcený Dante zapřisáhne bohu svou duši a vydá se do samotného pekla, aby vysvobodil jedinou nevinou duši v pekle, kterou kdy miloval. Průvodcem mu bude sám slavný básník Virgil, jeho odvaha a víra v boha. Avšak muž, jenž se nebojí zemřít, bude brzy čelit hrůznějším nepřátelům než pekelným hordám – bude se muset postavit svým temným hříchům… (t_gon)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (255)

movieband 

všechny recenze uživatele

Jedním slovem - působivé. Procházka peklem, která je podtržena perfektní hudbou a krvavou řežbou s démony všeho možného i nemožného druhu. Každopádně významy jednotlivých kruhů, vysvětlené samotným Vergiliem, mě dost zaujaly. Nečekal bych, že by to tu bylo takhle rozebrané. Minimálně je to působivá podívaná, kde jsou občas dialogy, které celý animák povyšují na vyšší úroveň. Sice tam bylo pár věcí, co mi vadilo, ale tak je to poddajné tomu, že je to na motivy pc hry. Hru jsem nehrál a knihu jsem nečetl. Až na pár vyjímek vcelku spokojenost. 73% ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Naturalisticky zobrazené Danteho peklo, kde tečú potoky krvi a lietajú rozpárané telá... Nejde však o samoúčelné násilie, skôr o nastavenie zrkadla človeku ako takému s jeho nespočetnými hriechmi, ktoré si už vonkoncom ani neuvedomuje. Film je rozdelený do kapitol : prvá je Príchod, a potom deviatich kruhov pekla až po to najhoršie : Predpeklie, Chtíč, Obžerstvo, Chamtivosť, Hnev, Mesto večného ohňa, Násilie, Podvody a Zrada. A práve tieto kruhy pekla sú symbolickým obrazom ľudského života od prvotného hriechu až po spasenie. Túto tortúru musí podstúpiť mladý Dante so svojim sprievodcom básnikom Virgilom ( Vergilius ), aby zachránil svoju lásku Beatrice zo spárov samotného Lucifera. V najdrsnejšom animáku treba bezpochyby oceniť nápaditosť vo vyobrazení pekla. ()

Reklama

paascha 

všechny recenze uživatele

Drzost, s jakou žluté opičky przní evropskou literární ultraklasiku, trumfne snad jen drzost, s jakou se jiné opice považují za lidi. Za tenhle paskvil bych autory poslal za původním, aby na vlastní kůži prošli svým peklem za tuhle svatokrádež. Na druhou stranu, když opustím své peklo detailů, jde o celkem podařený anime akčňák, který je navíc i výtvarně dost povedený. Některé obrázky jsou prostě super, hodně povedené, jiné méně, nicméně celek je přijatelný průměr. Děj nula, hudba ujde, celkem mírně nad průměr, skoro 4* ()

Seabeast 

všechny recenze uživatele

Božská komedie od Dante Alighieriho na steroidech. Nemám lepší slova pro tento animovaný nářez v japonském podání. Samozřejmě, jak je vidno, že vznikl v koprodukci a čistě o takovéto typické "japonské anime" se nejedná. Zaplaťpánbů. Dantovské peklo je víc zaměřené na akčnost, krvavost a menší erotičnost než příběh a to z něj dělá poměrně zábavnou věc k pokoukání. Celý film je zaměřen na různé kapitoly, podobně jako kniha, a v drtivé míře zobrazuje kosení (doslova, protože hlavní zbraní Danteho je kosa) nelidských démonů, bohů a kreatur z Pekla. Sem tam dojde na flashbacky, které Danteho počínání doplní a jeho charakter o něco více vybarví. Za mě spokojenost, nudné to není, i když je potřeba brát zpracování trochu s rezervou a nepočítat moc se "seriózní" interpretací díla. Tedy "seriózní" ve smyslu, aby někdo nebyl překvapen, že se bude koukat defacto na čistokrevnou rubanici jako poleno. ()

Hannibal92 

všechny recenze uživatele

rozhodně musím uznat že ztvárnění všech kruhů pekla bylo naprosto úžasné a neuvěřitelně depresivním stylem nádherné. Samotný Dante se mi teda ne úplně ve všech ztvárněních líbil, ale jinak asi nemam téměř co vytknout. Momentálně je to asi moje nejvytíženější dvd a občas si ho pouštím i několikrát za den. Už se dlouho nestalo, že by mě něco tak oslnilo a zaujalo jako právě Dantovské peklo (naposledy asi stopařův průvodce po galaxii, před cca čtyřmi lety). ()

Galerie (41)

Zajímavosti (4)

  • Mezi animovaným filmem a konzolovou hrou je jen několik málo rozdílů. Například bojovou kosu, ke které Dante přijde až porážkou jednoho z okřídlených démonů, obdrží po bolestně rychlém duelu se samotnou Smrtkou. (ČSFD)
  • Když Dante a jeho průvodce Virgil postupují pekelnými kruhy, tak se pokaždé změní jejich vzhled. (Sejhamiik)
  • Jak to bylo doopravdy?
    ○ Dante, celým jménem Durante degli Alighieri, se nemohl potkat s králem Richardem I. Lví srdce a zúčastnit třetí křížové výpravy, jelikož skončila 73 let před tím, než se vůbec narodil. Ale jeho prapraděd, rytíř Cacciaguida degli Elisei, bojoval za křižáky ve druhé výpravě a pravděpodobně padl ve vzdálené Svaté zemi.
    ○ Dante, jako dítě zasnoubený se stejně starou Gemmou Donati z ghibellinské aristokracie, měl několik synů a jednu líbeznou dceru jmenující se Antonia, která se po přijetí do kláštera přejmenovala na Beatrice. Dantova drahá, fascinující Beatrice di Folco Portinari, byla pouhý rok vdaná za bohatého bankéře jménem Simone de' Bardi a pak skonala při nelehkém porodu již ve svých 24 letech. (ČSFD)

Reklama

Reklama