Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V hlubinách 486 metrů vysokého finského pohoří Korvatunturi se nachází nejstřeženější tajemství Vánoc. Čas vyhrabat ho právě nastal a je více než jasné, že po těchto Vánocích už nebude nikdo pochybovat o tom, že Santa Claus existuje. (Allien.9)

Videa (1)

Trailer

Recenze (180)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Naprostá vánoční šílenost. Finové zůstali věrni své temné skandinávské tradici a natočili něco velmi temného a také hodně ujetého, tenhle mix pochmurné kvazinordické mytologie a vánočního dětského filmu je málokdy vídaný originál a vpravdě skutečný autorský film. Režiesér a scénárista v jedné osobě Jalmari Helander použil koncept svých úspěšných krátkometrážních filmů (Rare Exports Inc. 1 & 2) a rozvedl ho do celovečerního skandinávsky potemnělého skvostu. Je fakt, že finský humor je dosti odlišný od běžného standardu zbytku Evropy, a tedy i našeho (ale i ten má při reflexi zvenčí také svá výrazná specifika, takže co už...), kdo se však již setkal kupříkladu s Leningradskými kovboji či mlčenlivými komediemi Aki Kaurismäkiho, bude vpodstatě připraven na ten (ne)čekaný kulturní šok. Jalmari Helander je navíc schopný režisér a i při zjevně nevelkém rozpočtu vládne dobře svému řemeslu, což je obvyklá Achillova pata nízkorozpočtových (nechci v souvislosti s tímhle samorostlým snímkem použít slovo ,,béčkových") filmů. Tenhle ujetý rodinný film je prostě nadmíru osobitý, má své silné vnitřní kouzlo (stejně jako jeho vousatí podivínští hrdinové) a ve své výsledné podobě mne nadchl svou jinakostí, otravnou a vlezlou vánoční atmosféru dokáže prosvítit jako máloco jiného... :-) ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Severský vánoční fantasy horor(!), dětsky dobrodružný, sněživý, trošku černokomediální. Je hora a v ní Santa, ale není to vysmátý bělofousý špek a la Coca-Cola, nýbrž pradávný děckožravý postrach uklizený do ledu. A pak je tu táta se synem, žijící hned pod tou horou. Film je to střídmý (nečekejte další bláznivinu typu DEAD SNOW, SANTA's SLAY, nebo BAD SANTA) zvláštní, s uklidňující atmosférou. A líbil se mi, nepochybuju, že si ho zopáknu někdy na 24/12. ()

Reklama

decouble 

všechny recenze uživatele

Nelíbí se mi, že to je natočený klasickým americkým blockbusterovým stylem. Působí to jako řemeslně standardizovanej produkt, a při tom ta zápletka je naprosto unikátní a bizarní. Dalo by se z ní vytěžit hodně, ale ten film to nijak výrazně neumí prodat a hlavně neumí moc komunikovat směrem k divákovi mimo Finsko. Takže mi nebylo jasný, jestli to byla pohádka, horor, akční film nebo komedie. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Tohle budou setsakramentsky chladné vánoce.... To jednou takhle o Vánocích vykopou ve Finsku bohem zapomenutou pohádkovou bytost. Santu Clause! A on přichází zjistit, kdo zlobil a kdo byl hodnej!!!! Nejdřív to vypadá celkem zajímavě, než mi dojde, že je to jen taková vánoční anekdota. Hoďka a čtvrt (na rozdíl od S.Clause) nezabije, ale doporučuji film shlédnout o Vánocích v rodinném kruhu. Třeba některé z dětí odpadne a Vy ušetříte za dárky. (Nebo Vás napadne něco jinýho...) Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Nečtu a proto neznám pravdu o S.Clausovi. 2.) Zjistím, jak slaví Vánoce ve Finsku. 3.) Pochopím, že Santa od Coca Coly je podvod! 4.) Utvrdím se v podezření, že Václav Klaus k nám přijel z Finska. PŘÍBĚH *** HUMOR * AKCE * NAPĚTÍ * ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Tedy nerad vypadám nevděčně, protože na tohle jsem dostal tip od jednoho zdejšího kolegy, ale k očekávanému spravení si chuti po rozpačitém dojmu z Wirkolova Violent Night nedošlo ani omylem. Naopak, vždyť tenhle spektákl už je vyloženě pro děti a mládež! Ne snad že by mi až tak vadila absence krvavých scén (které jsou všechny bezpečně vytěsněny mimo záběr kamery), ale celý děj je nemožně infantilní a korunu vší té infantilitě nasazuje mimořádně protivný malý spratek Pietari, který mě sral snad ještě víc, než Rickův Carl ve Walking Dead (ale zase mě zdaleka nesral tolik, jako Rickova Judith ve Walking Dead). Prostě taková malá milá rodinná vánoční komedie, sice trochu alternativní, ale rozhodně a důrazně v mezích přístupnosti a zákona, tzn. bez koulí a bezkrevná (obrazně i doslova). Slabá druhá za krumpáč v hlavě. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (4)

  • Název filmu se objeví až chvilku před závěrečnými titulkami. (noelcoward73)
  • Identifikačné číslo pasu, ktorý patril vo filme Brianovi Greenovi (Jonathan Hutchings), bolo 314159265. Rovnaké číslice aké obsahuje Ludolfovo číslo známe aj ako "pí". (MikaelSVK)

Související novinky

S. L. Jackson – další prezident v ohrožení?

S. L. Jackson – další prezident v ohrožení?

14.05.2013

Být americkým prezidentem je prostě ta nejnebezpečnější funkce na planetě. Ale zároveň je to dobrý způsob, jak se stát akčním hrdinou. Tak to alespoň vidí Hollywood. Ani se nebudeme prohrabovat v… (více)

Reklama

Reklama