Reklama

Reklama

Bobby Fischer versus Boris Spasskij. Šachová bitva, která psala historii studené války... Životopisný snímek zachycuje příběh amerického šachového velmistra Roberta Jamese Fischera, světu známého jako Bobby Fischer (Tobey Maguire). Ze zázračného dítěte vyrostl v geniálního šachistu, který se neváhal postavit sovětským šampionům v čele se svým nesmiřitelným protivníkem Borisem Spasským (Liev Schreiber). Děj snímku vrcholí v roce 1972, kdy se utkali o titul mistra světa v „zápase století“ v Reykjavíku na Islandu. Jejich šachová partie vstoupila nejen do dějin šachu, ale i studené války, protože byla vnímána jako prestižní společenský souboj mezi Spojenými státy americkými a Sovětským svazem. Na cestě k vítězství ovšem nebyli Bobbymu nepřítelem pouze šachoví soupeři, ale i jeho psychotické stavy způsobené prohlubující se paranoiou. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (203)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Aj šach môže byť niekedy napínavý, hoci som pôvodne myslel, že ma bude len napínať z hereckého výkonu Maguirea, čo sa mi aj potvrdilo, ale to on za to tentoraz asi nemohol, tá postava bola tak napísaná. Takže sympatie k Bobbymu minimálne, avšak záverečné snímky z reality boli pre mňa asi najzaujímavejšie a chuť mi trochu z danej osobnosti napravili, pričom je smutné, že inteligentným tento svet nepraje a môžeš byť múdry ako len chceš, kľudne skončíš ako tulák, bezdomovec, vlastnou krajinou, ktorú si reprezentoval opľutý. Zároveň platí to večné: génius je vždy tak trocha aj blázon. A nielen trocha. ()

sskrblik 

všechny recenze uživatele

Šachy, královská hra, též hra džentlmenů chcete-li. Za svůj život jsem odehrál stovky partií, ale pořád se mám čemu učit a za odborníka se považovat určitě nemůžu. Teorii šachu (jména zahájení, kombinace, atd...) naučené nemám, takže pokud ve filmu byly nějaké chyby, tak jsem buď nedostal prostor je najít, anebo se o nich nevěděl. Tím se vlastně dostávám k tomu, že na zkoumání šachovnice je tu velmi málo prostoru, prakticky pokaždé je slet tahů zabrán kamerou tak, že těžko zvládnete postavit pozice doma. Ani by to možná nevadilo u prvních her, ale pokud jako klíčovou hrou byla šestá, tak jsme se o ní mohli dozvědět jak přesně probíhala viz. zde. Na druhou stranu asi by to nebylo tak divácky zajímavé pro úplné laiky, kteří ví že šachy existují. Díky formě jakou je film natočen si každý může odnést nějakou zajímavost o životě Bobbyho Fishera, popřípadě o hře. Po stránce herectví velmi pěkné, do filmu zasahuje studená válka a není nouze o dobovou hudbu. Největší výtky vidím v příliš rychle useklém závěru a poněkud plochým ztvárněním hry. Ček mejd ♔♕♖♗♘♙♚♛♜♝♞♟ ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Sice nedokážu ocenit promyšlenost šachových postupů a mistrovské partie mě rozhodně ze sedačky nezvedají, ale tohle mě bavilo. Bylo to především proto, že film se nevěnuje ani tolik šachu, jako spíš Bobby Fischerovi a pozadí šachové obdoby Série století, ve které se Fischer utkal se Spasským. Tobey Maguire nikdy nepatřil k mým oblíbeným hercům, ale to, co předvedl tady, si zaslouží tu nejhlubší poklonu. Fischerovy nejvýraznější rysy, tedy genialitu, paranoiu a aroganci, dokázal podat dechberoucím způsobem a postavit film na něm bylo jednoznačnou trefou do černého. Samotná utkání měla také něco do sebe, byť se ani tolik nejednalo o to, co se dělo na šachovnici, ale spíš o chování obou soupeřů během partií. K dokonalosti sice něco chybí, ale i tak se jedná o výbornou záležitost. 85% ()

hroubek 

všechny recenze uživatele

Pawn Sacrifice si mě zaháčkoval svým trailerem, lidmi co na filmu dělali a také zajímavým příběhem. Šachy znám, ale neznám žádný příběh o nich. O talentu Edwarda Zwicka netřeba debatovat, je to výborný režisér, perfektní řemeslník a dobrý vypravěč. Umí natočit jak historický film, tak i romantické drama nebo válečné drama ze Sierra Leone. O to více překvapí, jak moc je Pawn Sacrifice utlumené. Nejsou tady žádné přelety, nebo složité kamerové hrátky. Stačí jen poctivě budovaná retro atmosféra s fajn prostřihy na televizi, noviny, burzovní zprávy. Film si hraje se zajímavým zobrazením šachovnice a myšlenek hlavního hrdiny. Líbilo se mi, jakým způsobem je příběh, o kterém jsem nic nevěděl, vystavěný a jakým způsobem graduje. Tobey Maguire si zahrál, tak moc nesympatickou postavu, že je stěží uvěřitelné, že někomu jako je on, lze fandit. Maguire do toho dává dost hodně a pořádně se snaží, aby jeho Fisher, byl co nejvíce nesympatický, bezohledný, namyšlený muž co se chová jako by byl nejlepší. O to více mě bylo samotné postavy líto, jelikož ta jeho asociálnost, byla perfektně natočená. Liev Schreiber si krade několik scén pro sebe, ale chtělo by to více prostoru, na úkor Fischera. Peter Sarsgaard a Michael Stuhlbarg jsou velmi dobří a krásně doplňují ústředního hrdinu. Zaujalo mě jakým způsobem jsou zobrazovány šachové partie, myšlenkové pochody a jisté šílenství, které se při nich dostavuje. Filmu docela dost podráží nohy to, že mu chybí větší konfrontace s Rusy, lepší zakončení a samotný dovětek. Pawn Sacrifice se mě dost líbil, i když mě pár momentů trošku zklamalo. ()

svobik 

všechny recenze uživatele

Tobey Maguire je tu sympatický a herecky schopný zhruba stejně jako ve Spider-Manovi 3, takže žádná sláva. Nový Zwick není ničím přelomový, nicméně zaslouží pochvalu minimálně za to, že z tak uspávacího sportu, jakým šachy jsou, dokázal vymáčknout poutavé drama, které během své stopáže nestihne nudit. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (18)

  • Bobby Fischer je jediným americkým světovým šampiónem v šachách. (Sancoo)
  • To, že po Majstrovstvách sveta v šachu v roku 1972 Fischer (Tobey Maguire) 20 rokov nehral súťažnú hru na verejnosti nie je pravda. V roku 1973 zohral päť minút trvajúcu partiu s filipínskym prezidentom Marcosom snímanou televíziou, za ktorú vzal dvadsaťtisíc dolárov. V roku 1977 v Cambridge v štáte Massachusetts odohral tri zápasy proti počítačovému programu MIT Greenblatt a všetky vyhral. (Raccoon.city)
  • Spasskij (Liev Schreiber) skutečně Fischerovi (Tobey Maguire) po prohrané partii zatleskal, ale nikoliv po té závěrečné. Sicilská obrana se nehraje za bílého. (kondor77)

Reklama

Reklama