Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pravdivá kronika líčící průběh bouřlivých tří měsíců v roce 1965, kdy Dr. Martin Luther King vedl riskantní nebezpečnou kampaň cílenou na zajištění rovného volebního práva a postavil se tváří v tvář násilným protivníkům. Grandiózní pochod ze Selmy do Montgomery vyvrcholil podepsáním zákona o volebním právu prezidentem Lyndonem Johnsonem a znamenal jedno z nejvýznamnějších vítězství pro hnutí za občanská práva. Film vypráví příběh o tom, jak uctívaný vůdce a vizionář Dr. Martin Luther King a jeho bratři a sestry z černošského hnutí docílili společenských změn, které navždy změnily dějiny. (mac000)

(více)

Videa (43)

Trailer 1

Recenze (78)

lamps 

všechny recenze uživatele

Netuším, kde přesně diváci chybují v průběhu vstřebávání zrakových i sluchových informací Selmy, ale přijde mi to opravdu líto. Film nejenže plnohodnotně, samozřejmě velmi subjektivně mapuje základní principy Kingovy šlechetné rebelie a realisticky se mu daří i nastiňovat složité politické a sociální reflexe, ale také procítěně předkládá jímavý příběh obyčejného muže, který se snažil povznést nad problémy obyčejného života a obětovat se pro dobro ostatních. Přičemž kladem je jak režie, která úspěšně kompenzuje dokumentárnost výpravy a akademické snobství námětu přirozeným propojením lidských emocí a historických faktů, tak i herci, jejichž vtělení do postav jim stoprocentně věříme a sympatizujeme s každým, kdo se snaží Kingovi v jeho zdánlivě beznadějné misi pomoci. A některé scény jsou emocionálně natolik silné a sugestivně nasnímané, že bych se nebál mluvit dokonce o režii vynikající.. Selma sice brzy zapadne a zapomene se na ni, jelikož její sledování zřejmě vyžaduje i jistou duševní náklonnost k dotyčnému námětu, ale tvrdá kritika tentokrát není zasloužená. Opravdu ne... 75% ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Marthin Luther King bol bezpochyby veľkou osobnosťou, umiernenou, bojujúcou za práva a slušný život. Realita je ale aj po 50 rokoch stále iná. Dnes majú černosi v USA všetko. Dokonca aj prezident je čierny, pre zákonom nie sú nijak segregovaní ani diskriminovaní, výrazná časť celebrít, umelcov, lekárov a aj policajtov, sú černosi. Napriek tomu stále počúvame, ako sú veľmi utláčaní, dokonca aj tento rok nejaký trápny bojkot oscarov, pretože nemajú nominovaného černocha. Nie sú nominácie na oscara náhodou za filmový výkon? Alebo ide o farbu pleti? V tom prípade je na čase, aby sa majitelia klubov NBA začali zamýšľať nad nasledujúcim draftom, pretože ak nebude hrať ligu aspoň polovica belochov, to sa majú právo fakt naštvať. ()

Reklama

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Tento kúsok bol extrémne nudný, nezáživný a dejovo prázdny. Martin Luther King si teda zaslúži rozhodne lepšie spracovanie. Toto bola vyslovene černošská propaganda v ktorej boli pozliepané dokopy tri či štyri silné momenty do neforemnej vaty. Ani herci mi nesadli. Ako, remeselne to bolo spravené dobre ale tá komorná atmosféra ma ubíjala k smrti. Jediné čo ma pri sledovaní naozaj zaujalo bol hudobný doprovod. Hrali tu nádhernú černošskú muziku, blues, soul, funk, folk proste sa to počúvalo lepšie ako pozeralo. ()

erased 

všechny recenze uživatele

Nejzajímavějším aspektem Selmy je nedotažený pokus o vyprávění pomocí zpráv FBI, zbytek filmu je totiž ryzí životopisná rutina. Rutina řemeslně výtečně odvedená, ale zoufale jí chybí jakákoliv vážnější snaha vybočit z řady. Naopak se až příliš hlasitě hlásí ke střednímu proudu bezpohlavními motivačními řečmi (neplést s proslovy Dr. Kinga) a dojímavou hudbou, a ani se nepokouší ukázat stinné stránky doby, ani komplikovanou politickou situaci. A mně takové jednostranné prvoplánové útoky na svědomí lezou krkem. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Selma je film, který je v přesném duchu, jako třeba takový J. Edgar. Jen s tím rozdílem, že je daleko sterilnější, přímočařejší a rozhodně nesází na zaujetí, ani na filmovost. Spíše na strohost a precizní dokumentárnost. To ale u filmu zrovna nevyhledávám, protože když bych chtěl dokument, pustím si dokument a ne film, který má především chytnout a zaujmout obsahem. Celou dobu jsem si tak myslel, jak je David Oyelowo dobrou volbou pro roli Martina Luthera Kinga, jenže jsem se nemohl zbavit dojmu, že za celé dvě hodiny z filmu nevytryskl ani moment jakékoliv emoce, čímž by si mě tento film dokázal alespoň na chvíli získat. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (8)

Související novinky

Oscary 2015 - výsledky

Oscary 2015 - výsledky

23.02.2015

Oscarová plichta. Víceméně. Americká akademie umění a věd vybrala nejlepší film minulého roku a je jím Birdman mexického režiséra Alejandra Gonzáleze Iñárritu. Birdman získal celkem čtyři sošky,… (více)

Oscarové nominace 2015

Oscarové nominace 2015

15.01.2015

Oscarové nominace jsou na světě. Letošní 87. ročník bude především duelem Grandhotelu Budapešť a Birdmana, jež čeká zápolení o devět sošek. Osm si jich může odnést Kód Enigmy, šest Chlapectví nebo… (více)

Reklama

Reklama