Reklama

Reklama

Poslední vymítání ďábla

  • USA The Last Exorcism (více)
Trailer

Reverend Cotton Marcus přijíždí na odlehlou louisianskou farmu Louise Sweetzera, aby tu provedl další ze svých rutinních seancí „vymítání ďábla“. Náboženský fanatik Sweetzer v charismatickém knězi vidí poslední naději, jak ze své dcerky Nell, kterou podle něj s jistotou posedl ďábel, dostat zlo dřív, než její děsivé utrpení vyústí v nepředstavitelnou tragédii. Cotton, kterého po letech, co z kapes zoufalých věřících tahá peníze, trápí výčitky svědomí, chce se svým štábem natočit při této poslední seanci dokument se svou zpovědí a doznáním. Po příjezdu na krví prosáklou rodinnou farmu je ale hned zřejmé, že tady na něj čeká skutečné a ryzí zlo, na které se nemohl nijak připravit. Cesty zpět už není. To, co tady reverend Marcus zažije, do základů otřese jeho vírou. Podaří se mu najít způsob, jak Nell – a všechny ostatní – zachránit dřív, než bude pozdě? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (204)

oje 

všechny recenze uživatele

Překvapivě herci nebyli špatní a překvapivě byl i děj celkem originální a nepředvídatelný. Těšil jsem se na handcam kameru, ale tady to s dokumentárním stylem až trochu přehnali. Rozmazané a nepřehledné záběry a dokonce rozhovory s postavami na koukatelnosti nepřidali. Větším zklamáním je ale minimum nějakých těch děsivých scén. Ta teenagerka se tam jen tak párkát zacukala a celkem krátký a dějově prázdný horror tak moc příležitostí bát se nedal. Trochu jsem se nudil, čekal jsem, že z toho vymačkají víc. Alternativou o vymítání je horror V moci ďábla. Alternativa: Exorcism of Emily Rose, Exorcist, Omen, ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Chtěl bych strašně natočit film, jak si na někoho zasedl Satan! Viděl jsem Exorcistu, Rosemary i Blair Bitch a napadl mě děsně kůl, "originální" scénář! Nemám sice prachy, ale zato mám doma hájosmičku za šest litrů, se kterou umím skvěle běhat a dělat krásné šmouhy. Vím dokonce i o jedné kikině, která umí príma vrčet, udělat most a dát nohy do třičtvrtě na tři. Stačí ji napatlat bílým pudrem, nalít ji na vlasy litr vegetolu a bude vypadat fuckt hrozně! A když z ní udělám hvězdu, nechá se prý v pohodě i vymetat. Pardon, chtěl jsem říct vymítat. Navíc znám Ílaje, se kterým jsme spolu na základce týrali drobné hlodavce. Když ho nenapráším, dá mi pětset dolarů, abych to mohl natočit!! ()

Reklama

Sobis87 

všechny recenze uživatele

V The Last Exorcism se tvůrci snažili spojit dohromady dva nepopiratelné filmové fenomény - stále více populární pseudodokumentární žánr (Blair Witch, Cloverfield, atd. - tzv. mockumentary) a Vymítače ďábla. Z konceptuálního hlediska to není vůbec marné, avšak v praxi film selhává hned ve dvou rovinách. Zaprvé jsem mu onu dokumentární autenticitu ani na okamžik neuvěřil, a to především kvůli celkové výstavbě děje (fikční narativ), práci s kamerou a použitím nediegetické hudby (!) pro zvýšení napětí v některých scénách. Zadruhé film nefunguje moc dobře ani v hororové rovině, děsivý je minimálně a napětí postrádá téměř úplně. O nějaké kontroverzi, která spřízněného Vymítače ďábla učinila kultovním, zde nemůže být ani řeč. Na druhou stranu herci v rámci nízkorozpočtového hororu předvádějí celkem kvalitní výkony a pár světlých momentů se tu také najde, jinak se však jedná o rozvláčnou báchorku, která promrhala svůj potenciál. Avšak stále to je lepší než Paranormal Activity. ()

Caelos 

všechny recenze uživatele

Už kvůli konci se "realistické" ztvárnění naprosto vytrácí. Ne, nemyslím to co snímá kamera, ale to, jak by se ten záznam dostal na veřejnost?! Když to teda má být realistické... Nasrat na filmy alá dokument, doufám že tenhle trend co nejdříve zmizí v propadlišti dějin. Samotný film mě nijak zvlášť neurazil, ani nenudil. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Předně musím říci, že pseudodokumenty ručkou fakt nemusím. Logicky člověka napadne řada filmů Kanibaly počínaje, přes BVP, Monstrum... a Paranormal Activity konče. Mnohé z nich, jako třeba BVP či Paranormal jsou hloupé odpady, zde jsem měl alespoň pocit, že film je něčím zajímavý. Pohybuje se na hraně skutečného a imaginárního a člověk pořád netuší, kam se přehoupne. Jsem rád, že kamera nelítá ze strany na stranu. Nevýhodou ručky ovšem je, že divák vidí jen to, co mu někdo ukáže. Co se může jevit jako zajímavé, má tak své mouchy. První část je poměrně nudná, k závěru se ale začne příběh rozjíždět. Zabíjení kočky má pěkné grády a Nell se umí úžasně zkroutit. Konec jsem trochu tušil, ale pozorného diváka by neměl překvapit, jelikož náznaky o kultu a sektě se objevily hned zkraje. Určitě nemá cenu srovnávat s nedostižným Friedkinovým Vymítačem, úplně špatné to však rozhodně není. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • Plakát k filmu byl zakázán ve Velké Británii po obdržení několika stížností uvádějících, že se jedná o příliš urážlivý a hrubý obrázek. (Mrs.Blue)
  • Již během otevíracího víkendu film v kinech v USA utržil téměř 10násobek svého rozpočtu (1.8 miliónů dolarů). (HellFire)
  • Natáčení se zúčastnil i jeden skutečný exorcista, který pomáhal koordinovat filmování některých scén. Jedná se o bratra jednoho ze členů štábu a všimnout si ho můžete jako muže, který stojí vlevo od Reverenda Cottona Markuse (Patrick Fabian) při jeho kázání s kartami na začátku filmu. (oje)

Reklama

Reklama