Reklama

Reklama

Poslední vymítání ďábla

  • USA The Last Exorcism (více)
Trailer

Reverend Cotton Marcus přijíždí na odlehlou louisianskou farmu Louise Sweetzera, aby tu provedl další ze svých rutinních seancí „vymítání ďábla“. Náboženský fanatik Sweetzer v charismatickém knězi vidí poslední naději, jak ze své dcerky Nell, kterou podle něj s jistotou posedl ďábel, dostat zlo dřív, než její děsivé utrpení vyústí v nepředstavitelnou tragédii. Cotton, kterého po letech, co z kapes zoufalých věřících tahá peníze, trápí výčitky svědomí, chce se svým štábem natočit při této poslední seanci dokument se svou zpovědí a doznáním. Po příjezdu na krví prosáklou rodinnou farmu je ale hned zřejmé, že tady na něj čeká skutečné a ryzí zlo, na které se nemohl nijak připravit. Cesty zpět už není. To, co tady reverend Marcus zažije, do základů otřese jeho vírou. Podaří se mu najít způsob, jak Nell – a všechny ostatní – zachránit dřív, než bude pozdě? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (204)

mchnk 

všechny recenze uživatele

Jako nápad a zpracování určitě skvělý. Záhada Blair Witch vyvolala naprosto stejné reakce, kladné i záporné, ovšem tohle je trochu jiný level (ne)reálného hororu. Už jen samotná Ashley Bellová si zaslouží hvězdičky navíc, zahrané v podstatě dokonale. Začáteční atmosféra filmu graduje do skutečně hororových rozměrů. Perfektní děsivou atmosféru ovšem zničí konec, který je podle mě absolutně nedotažený a kdekomu může celý film totálně pokazit. Každopádně vymítací šou v podobě Marcuse, je přesným odleskem toho, jak ve státech chápou náboženství, jedna velká show. Určitě za jedno zhlédnutí pro upřímný strach to stojí, ten konec si musíš přebrat po svém. V originálním znění je atmosféra pochopitelně mnohem lepší. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Další z řady rádoby hororů točených ruční kamerou, která má příběhu dodat zdání autenticity. A ve skutečnosti jen zakrývá chabý příběh. Syn evangelického pastora stejně jako jeho otec vymítá ďábly. Znovu opakuji, že je evangelík, protože i ve filmu zazní, že na vymítání nemá patent jen katolická církev. Což je jedna z mála zajímavých myšlenek filmu. Mladý reverend však na démony nevěří a během kázání si i dělá legraci z věřících v kostele, když řekne recept na dort a lidé i tak v extázi křičí amen, aleluja. Tato výchozí premisa, podaná dokonce v hravě ironickém duchu, však dostane na frak hned poté, co tvůrci vjedou do vyježděných kolejí mnoha jiných, již viděných filmů. Místo aby konfrontovali reverenda se skutečným zlem v podobném duchu, v jakém je úvod filmu, sklouznou do nejtradičnějšího klišé. Je, nebo není dívka na farmě posedlá? Má pravdu její otec, bratr, nebo snad místní pastor? Chvílemi jsou důkazy pro jednu stranu, pak pro druhou, aby to celé skončilo jak z Rosemary má děťátko, tedy dalším okopírováním. Problém je, že tvůrcům samotným nebylo jasné, co vlastně točí a kam se chtějí dostat. Nakousnou několik rovin, ale žádnou nedotáhnou pořádně do konce. Ano, dívat se na film dá, dokonce má chvílemi i nějaké napětí, ale celkově jen nevěřícně člověk zavrtí hlavou a řekne si, a to je všechno? Ve chvíli, kdy film končí, by totiž měl být ve své půlce, pokud chtěl mít nějaké větší grády. Jenže - to by musel být vyprávěn běžným filmařským stylem, a ne přes ruční kameru, která je i zde nesmírně svazující - a stejně tak na prd. S ruční kamerou nemůžete vyprávět pořádně příběh, protože nemáte jak divákům nabídnout cokoliv mimo vidění kameramana, co by ale diváky na příběhu upoutalo, řeklo jim víc, než ví hlavní hrdina, a pomohlo jim hrdinovi držet palce, víc se vcítit. Jako žánrová jednohubka bez přesahu, zato s mnoha citacemi ke slavnějším filmům, to může fungovat, ale celkově jde o podvod na diváka, už jen proto, že tvůrci nedodrží premisy slibného úvodu, navíc nám naservírují to nejjednodušší a nejčekanější vysvětlení, místo aby se zkusili zamyslet, jak originálněji příběh dotvořit a dovyprávět. ()

Reklama

Slasher 

všechny recenze uživatele

Vymítačský pseudodokument, nakonec jeden z nejzajímavějších hororů (hororově slabšího) roku. Šoumenský kazatel se rozhodne ukázat na kameru, jaký je exorcismus ve skutečnosti podvod, jenže tento "poslední" případ se nevyvine úplně podle jeho představ... Handcam v kombinaci s některými až fascinujícími záběry, slušnými herci, nepředvídatelností a docela neotřelým nápadem, to dělá z LAST EXORCISM nadprůměrný film. Krvavých efektů je minimum, atmosféra není hned a na děsu se mohlo ještě přidat, ale stejně spokojenost. Nic pro netrpělivce. ()

Ten Druhy 

všechny recenze uživatele

Námet považujem za nadmieru príťažlivý. Poctivá, prapôvodná a kryštáľovo čistá hrôza z ovládnutia diablom určite nielen mne imponuje. Tvorcovia však príliš kladú dôraz na formu spracovania, no nie som si istý, či to filmu prospieva. Chápem úsilie filmových príbehov "based on a true story" vyvolať dojem autenticity, kvitujem ich sympatické pokusy o znovuprežitie zážitku, ktorý nápísal sám život. Z času na čas si takéto snímky rád pozriem, hoci viem, že mnohé z nich svojou úrovňou patria do filmového suterénu. Z tohto hľadiska je The Last Exorcism odvarom - dojem reálneho života budí až z dojmu true story. Scény posadnutia a vyháňania diabla majú desivú kadenciu, sú silné, podmanivé a veľmi výpovedné... Sú všetko - len nie nápadité. Pokúšať sa o hodnovernosť mocdokumentárnym štýlom a pritom využívať klišé rôznych démonických hororov z posledných cca 40 rokov (od Exorcistu po Emily Rose) a naviac sa tváriť originálne, nie je najšťastnejšie riešenie. Vyhnem sa písaniu spoileru, ale záver sa mi zdal lacný a pritiahnutý za vlasy. Film, ktorý celý čas dáva veľké garancie, ale v rozhodujúcej chvíli tvrdí opak - teda banálnu somarinu, je zradou na divákoch! Samozrejme, videl som už viacero podstatne horších hororov, takže k výrobcovi (Eli Roth...) The Last Exorcism reklamovať nepôjdem. Nakoniec ide o zaujímavý horor, ktorý sa oplatí pozerať, hoci jeho koniec je sklamaním... ()

Amroth666 

všechny recenze uživatele

Další z hororových jmen si zkusil zavymítat. Kdo bude další na řadě? Z posvátného, duchovního a kultovního filmu The Exorcist z roku 1973 těží všechny dnešní filmy. Začínají si brát toto téma do vlastní hlavy a snaží se to natočit po svém. Co se ale stane, když se to natočit nepovede? Vznikne tohle. Tohle není dobré. Dobré téma, špatně uchopeno. Proč nebyla ruční kamera naplno využita? Proč veškerý potenciál byl spálen v poslední scéně v jakémsi Ďáblovi v ohni? Už jsem myslel, že to bude mít úspěch. Těšil jsem se na to dost dlouho. Trailery vypadaly dobře. Film ale úplně vyhořel. Ani u hudby nejsem přesvědčený o kladu. Ta mně taky zklamala. Tenhle film je jednoznačně největší zklamání tohoto roku a nejhorší film, co se týče jména (Exorcist). Škoda. ____ Pokud věříte v boha, musíte věřit i v Ďábla. ____ ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • Ashley Bell, představitelka posedlé dívky, natočila všechny své scény s nepřirozenými polohami a ohyby těla bez použití jakýchkoliv triků. Je totiž hypermobilní. (oje)
  • Ve scéně, kdy Nell Sweetzer (Ashley Bell) na otázku: “Kde je Nell?“ odpovídá: “V ohni.“, herečka improvizovala. Replika původně ve scénáři nebyla. (jurama525)
  • Natáčení se zúčastnil i jeden skutečný exorcista, který pomáhal koordinovat filmování některých scén. Jedná se o bratra jednoho ze členů štábu a všimnout si ho můžete jako muže, který stojí vlevo od Reverenda Cottona Markuse (Patrick Fabian) při jeho kázání s kartami na začátku filmu. (oje)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno