Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Počítačový technik Brad Harris má poněkud zvláštního koníčka – miluje ptáky a jako vášnivý ornitolog-amatér, takzvaný ptáčkař, se chce zúčastnit velké celosvětové soutěže, která se jmenuje Velký rok. Brad ale neví, že má velké konkurenty. Úspěšný obchodník Stu Preissler si také chce splnit celoživotní sen a stát se nejlepším světovým ptáčkařem. Celý život svou účast ve hře odkládal a teď přišla ta správná chvíle. Oba muži si vezmou v práci volno a vyrazí za svým snem. Oba však netuší, že proti nim stojí skutečný protivník, kterého není jen tak lehké porazit. Kenny Bostick je světoběžník a vítěz posledního ročníku ptáčkaře roku. Také on vyráží do přírody udržet si svůj titul... Kenny doma nechá svou mladou a krásnou manželku, která je nešťastná, že nemůže otěhotnět. Postupně se všichni tři vášniví ptáčkaři setkají a brzy zjistí, že všichni se soutěže účastní. Zatímco Brad a Stu soutěží férově, Bostick tyto zásady nezastává a je rozhodnut oběma protivníkům soutěž co nejvíc znepříjemnit... (TV Prima)

(více)

Videa (12)

Trailer

Recenze (301)

Elyssea 

všechny recenze uživatele

Komedie o plnění svých snů, ale také o ceně, kterou musíme zaplatit. The Big Year je inteligentní a vtipná komedie, což je kombinace vzácná. Navíc má velmi silnou ústřední trojici. Owen Wilson má na svědomí ty nejzábavnější okamžiky. Také se mu povedlo udělat z Bolsticka sympaťáka, i když měla jeho postava velmi blízko k tomu, abyste ji odsoudili jako soutěživého blba. Steven Martin dokazuje, že mu "normálnější" role sluší. A Jack Black mi potvrdil, že když se nešklebí a nepřehrává, kouká se na něj nejlépe (stejně jako v Prázdninách). Film sice nakonec obhajuje rodinné hodnoty, ale nedělá to nijak násilně. A navíc to všechno korunuje komentář Johna Cleese a minidrama kolibří samičky. P.S. A český název Nadějný rok? To jako vážně? ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- Jsou to muži - jsou od přírody soutěživí." ----- Nikterak nezpochybňuji nadějné vyhlídky onoho roku, leč očekávání všech zúčastněných se jaksi minula s mými. Přes lehce komediální nátěr jsem nějak neposbírala dostatek nadšení pro ně ani pro jejich roční zběsilou honbu za opeřenci všeho druhu. Možná jsem čekala příliš ... s ohledem na to, že příběh vychází ze skutečnosti, možná mi unikal smysl jejich snažení, když pravost záznamů nebylo možné žádným způsobem OVĚŘIT a výsledek sám o sobě nikterak nepřispěl k rozšíření poznatků o jakémkoli ptačím druhu (s ohledem na podivnou koncepci soutěže ho nelze využít ani k monitorování ptačí migrace). ()

Reklama

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Příjemná oddychovka v točená v překrásných, leč po vizuální stránce trochu nevyužitých lokacích za což může nejspíš trochu nenápaditá režie. Ústřední trio je ale sympatické, námět originální a správně absurdní. Stavbou děje je to klasická americká komedie, nutno dodat, že netrapná a nesprostá. Hlas Johnyho Cleese coby vypravěče dodává filmu až rodinný feeling. Závěrečná pointa sice moralizující, ale příjemně nevtíravá. Jediné, čemu nevěřím, je to, že by v této soutěži nikdy nikdo nepodváděl. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Podle mě dost podceněná komedie, možná dílem za to, že lámat v pase se u ní určitě nebudete. Ono je to celé takové milé pohlazení, oddech od každodenního shonu (i když samotní hrdinové se ve filmu pořád někam honí). Samozřejmě, že "lov" ptáků je tu jen jako zástěrka, zástěrka toho, že člověk je tvor, který si musí neustále dávat nějaký ten zdánlivě nepřekonatelný úkol, aby cítil, že skutečně žije. A taky o tom, že ne pokaždé bere vítěz hlavní cenu... O hercích netřeba diskutovat (o to spíš, když vám tam hrají hned dva z vaší topky /Black, Pike/, navíc doplněni dalšími sympaťáky Wilsonem a Martinem, které jsem v tak příjemných úlohách už dlouho neviděl. A to vše doplněno velice trefným a parádním soundtrackem. Moc fajn snímek. ()

juta 

všechny recenze uživatele

V dnešní době je možné soutěžit v ledasčem, ale o tomhle koníčku slyším poprvé. Bohužel některé koníčky nejsou pro každého. Je to hlavně otázka financí, takže zase zpátky k filmu. Zpočátku jde o průměrnou podívanou, která se postupem času mění v něco, na co se člověk rád dívá a začne fandit honbě za viděnou co největšího počtu ptáků byť jen jednomu, nebo rovnou všem účastníkům. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (8)

  • Brad Harris (Jack Black) nosí hodinky značky Casio G-Shock a Kenny Bostick (Owen Wilson) nosí hodinky značky Rolex GMT Master II. (dyfur)

Související novinky

Steve Martin se vrací před kameru

Steve Martin se vrací před kameru

23.08.2014

Čekali jsme tři roky, ale vyplatilo se! Komediální klasik Steve Martin se naposledy objevil v kinech v roce 2011, když sekundoval Owenu Wilsonovi a Jacku Blackovi v Nadějném roce. Od té doby jsme o… (více)

Reklama

Reklama