Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Norma Jeane Mortenson (Ana de Armas) patřila v šedesátých letech mezi nejkrásnější modelky a herečky amerického stříbrného plátna. Muži po ní doslova šíleli. Ačkoliv si žila pohádkovým životem, veřejnost nic nevěděla o jejích těžkých traumatech z dětství, která si stále nosila sebou a nevěděla nic ani o drsném filmovém světě, kde se nejen za role platilo sexem. Tento snímek nastavuje skrze životopisné drama Marilyn Monroe nekompromisní zrcadlo poválečnému americkému filmovému průmyslu. Průmyslu, který nejednu ze svých hvězd nakonec úplně zničil. (Big Bear)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (360)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Nikoli váš konvenční "babičkovský" Hollywood-star portrét, rozhodně neuspokojí po stránce faktický biografie (už předem mějte kontext), nýbrž je to hezky depresivní, magicky realistická životní koláž ve znamení traumat, ztrát a neštěstí, exploatace a manipulací. Hlavní téma je zde tragický rozkol mezi Marilyn Monroe a Normou Jeane. Ana de Armas je okouzlující, bez ní by to bylo možná úmorný. ()

mcb 

všechny recenze uživatele

Úmorné tříhodinové misery porn, které chtělo být nestandardním životopisem, místo toho je jen přehlídkou těch nejhorších uměleckých klišé a klasické degradace slavné osobnosti na pouhou karikaturu a trosku. Zajímavá je maximálně ta snaha být naprosto nedivácký, skoro až na úrovni Lynchova Inland Empire (poslední třetina je čistě psychedelická noční můra). ()

Reklama

Vidly10 

všechny recenze uživatele

Po dlouhém hypu jsem se konečně dočkal a se zpožděním si pustil Blonde. Měl jsem různá očekávání, ale tohle bylo něco naprosto odlišného než cokoliv, co jsem si představoval. Film je přeartovaný a neumí pracovat s tempem a změnami nálad a témat. Krásná Ana de Armas hraje sice famózně, ale je asi jedinou výraznou osobou v tomto filmu. Je to příííliš dlouhé, a to nesvědčí uměleckému vizuálu, který je tak velmi nekonzistentní a střídá se někdy i nepochopitelně jako na běžícím páse. Plusové body jsou určitě za vyobrazení nepěkné doby v Hollywoodu a nestydatosti, se kterou bylo se ženami ve filmovém průmyslu tehdejší doby zacházeno. Přes všechny zápory… se mi film svým způsobem líbil. Nevím čím to je, ale v něčem si to získalo mé sympatie. 6/10 ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Největším pozitivem filmu je brilantní výkon Any De Armas, která zahrála naprosto přesvědčivě a věrohodně Marilyn Monroe. Film jako takový má kvalitu, dětství Marilyn bylo hezky do detailu zpracováno (ono tedy moc hezké nebylo), ovšem pak některé skutečnosti tvůrci odbyli. Např. vztah s prezidentem Johnem F. Kennedym, je nám vlastně ukázána jen jedna jejich scéna a vlastně vůbec nevíme, jak to dál pokračovalo, je to ustřihnuto a jde se na další etapu života Marilyn. Na to, že film má téměř 3 hodiny, tak některé skutečnosti byly odbyty. Druhou věcí, za kterou musím strhnout hvězdičku, jsou nepochopitelné rozmazané záběry, kameraman schválně v některých scénách rozmazal záběr, ale je mi záhadou proč, mělo to akorát tak negativní efekt. Když však pominu tyto dvě věci, tak byl film dobrý a dobrý si zaslouží za 3*. Výkon Any de Armas však hodnotím 5*. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Andrew Dominik chtěl zjevně tnout do živého, což je u tohohle příběhu velmi složité, protože "dekonstrukce Marilyn" je v podstatě mainstream - další film jednoduše rozebírající, jak byla nešťastná a jak žila život v masce, by fakt neměl smysl. Tvůrci tedy nabízí film, u kterého se nejde dojímat, nejde souhlasně kroutit hlavou nad narativem, který se odvíjí přesně tak, jak čekáme. V mnoha ohledech to je povrchní film - po površích klouže a ulpívá na nich, mnohdy nepříjemně dlouho. Ikonické obrazy z života Marylin protahuje tím nejméně příjemným směrem. Místy to balancuje na hraně směšné doslovnosti a řešení je, že to ještě zdvojnásobí intenzitu. Je to rozhodně skvělý experiment. 4 a 1/2 ()

Galerie (330)

Zajímavosti (9)

  • Ana de Armas (Marylin Monroe) se nechala slyšet, že před natáčením se štábem požádali o svolení točit film samotnou Marilyn Monroe. „Každý z týmu jí napsal vzkaz na velkou kartu, kterou jsme donesli na její hrob. Požádali jsme ji o svolení.“  (Duoscop)
  • Nick Cave (autor hudby) na svém webu The Red Hand Files uvedl, že Blondýnka je jeho nejoblíbenějším filmem všech dob. (koks.)

Související novinky

Blondýnka vede nominace na Zlaté maliny

Blondýnka vede nominace na Zlaté maliny

23.01.2023

Každý rok se v předvečer velkého finále oscarové sezóny sejdou v Los Angeles členové nadace Zlatá malina, aby „ocenili“ ty nejhorší filmy uplynulého roku. Hlasování o tyto ceny se účastní zhruba 700… (více)

Film o Marilyn Monroe obdržel rating

Film o Marilyn Monroe obdržel rating

25.03.2022

Přesně jak režisér Andrew Dominik (Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem, Zabít tiše) v minulosti naznačoval, jeho biografický film Blonde o legendární herečce Marilyn Monroe obdržel… (více)

Spin-off Johna Wicka našel hlavní hvězdu

Spin-off Johna Wicka našel hlavní hvězdu

29.10.2021

Herečka Ana de Armas (Na nože, Není čas zemřít) pokračuje v parádním kariérním rozletu a po Bondovi, životopisu Marilyn Monroe Blonde a blockbusteru The Gray Man od režisérů Avengers: Endgame se… (více)

Marilyn Monroe bude mládeži nepřístupná

Marilyn Monroe bude mládeži nepřístupná

12.10.2021

Režisér Andrew Dominik (Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem, Zabít tiše) si s biografií o slavné Marilyn Monroe prošel peklem. Nejprve byla potíž najít tu správnou herečku, posléze se… (více)

Reklama

Reklama