Reklama

Reklama

Univerzální voják 4: Odplata

  • Česko Univerzální voják: Den odplaty (více)
Trailer 1

VOD (1)

John je bývalý voják a žije poklidným životem se svou rodinou. Jednoho dne je však přepaden a jeho rodina nemilosrdně postřílena, sám je těžce raněn. Jediné, co mu zůstane ve vzpomínkách, je, že vrahem je jeho kolega z armády Luc Deveraux. Po několika měsících se John zotaví a jeho jediným hnacím motorem je pomsta. Vše kolem Johna je však velice divné a nepochopitelné. Jakási dívka jménem Sarah tvrdí, že spolu mají poměr, ale John si nic nepamatuje. Postupně si však nějaké okolnosti vybavuje. Vše je ale docela jinak... Kdysi byl vládou vybudován projekt „univerzální voják“, v němž byli všichni účastníci speciálně vylepšeni. Tento projekt se však vymkl kontrole a samotní poloroboti se rozprchli mezi normální lidi. Po nějaké době se Andrew Scott pod vedením Luca Deverauxe snaží shromáždit všechny z programu a zřídit si svou vlastní komunitu. John se postupně dozvídá věci, které nechce slyšet, a v opuštěné chatrči nalezne své „dvojče“, které zabije. Po všemožných útrapách se konečně John dostane do tábora, kde se shromažďují  všichni vojáci z projektu... (TV Prima)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (209)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $11,5miliónaTržby Celosvetovo $655,000▐ Ako taký video film dosť dobré, nápaditá kamera, veru žiadne suché zábery + psychadelické dajú aj zabrať, dej újde, Van Damme a Lundgren hrajú dôstojne a Scott Adkins ako nový akčný bijec obstál, akcia na výbornú, spokojnosť. /65%/ ()

Quint 

všechny recenze uživatele

Univerzální voják 4 splňuje přesně to, co mě na béčkových filmech baví. Díky nízkému rozpočtu se nemusí snažit zalíbit co největšímu publiku a najdete v něm věci, které by v áčkových filmech nikdy neprošly. Tenhle skoro artový akčňák tvrdě nakope pozadí všem, kteří očekávají konvenční hollywoodskou akční zábavu. Děj je poměrně přímočarý (navenek klasická revenge story), ale místy psychedelicky dezorientující a s nečekanými hororovými prvky. Chvílemi máte pocit, jako když se díváte na něco od Davida Cronenberga, Michaela Hanekeho nebo Gaspara Noého. Čtyřka Univerzálního vojáka vás nechá nahlédnout do temných stránek duše zrobotizovaných univerzálních vojáků a zachycuje postupný ponor hlavního hrdiny do „srdce temnoty“, na jehož konci ho čeká novodobý plukovník Kurtz v podání holohlavého Van Damma, který je tentokrát (z obrácené perspektivy) líčený jako padouch. A překvapivě to nepůsobí ani trochu směšně. Film je nekompromisně cynický a supervážný. Absolutně bez humoru, patosu a romantiky. Bez sympatických postav a efektních trikových atrakcí. Jak už to v DTV (direct-to-video) filmech bývá, hlavní i vedlejší aktéři sice nejsou žádní velcí herci (což se dá v rolích chladných zabijáků bez emocí snadno skrýt), zato se skutečně umějí prát. A jejich kontaktní souboje svou extrémní dravostí a brutalitou strčí do kapsy i "gun-fu" Johna Wicka. Film existuje i v NC-17 verzi, což je dneska v tomhle žánru dost neobvyklé. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

DVD trh je také potřeba sytit akčními výplachy, takže další pokračování Univerzálního vojáka (už čtvrté, nepočítáme-li dva televizní kousky z roku 1998 mimo jiné i s Burtem Reynoldsem) nebudu nijak zvlášť hanit. Hoďme stranou lacinou výpravu, jalový děj a nesmírně dlouhý prolog, zbyde nám totiž jednohubka, která má své světlé stránky. Třeba bitku v obchodě se sportovním zbožím, která je solidně kontaktní, přehledná a nasnímaná. Stejně jako předchozí automobilová honička nebo finále inspirované nějakou počítačovou hrou. O to větší škodou je, že se do další variace Univerzálního vojáka plete jakýsi pokus o hlubší myšlenku a jakmile pak odstartuje předlouze problikávat obrazovat, začne si i divák ublinkávat. A začne se ve všem tom okolo ztrácet. Jde ale především o to, že než tu někdo otevře dveře, zvedne hlavu nebo se rozhodne udeřit, uběhne hodně vody. Jakoby si John Hyams předsevzal, že svůj film děj se co děj natáhne na bezmála dvě hodiny. Škoda jeho předsevzetí. Nicméně se mi to ve výsledku zamlouvalo víc, než jeho trojka. Takže vlastně malá bezvýznamná pochvala!! ()

tron 

všechny recenze uživatele

O slovo sa hlási nová generácia, čiže Lundgren a Van Damme majú skôr už iba cameá. Jean-Claude sa vo finále pokúša hrať Marlona Branda z Apokalypsy, takže sranda. Scott Adkins ako nový hlavný hrdina je  akceptovateľne sympatický a dôveryhodný ako v akčných, tak prekvapivo i v neakčných scénach. Potešilo ma intenzívne finále akoby nakrútené na jeden záber. Snímka je prekvapivo drastická, ale násilie sa do takto vystavaného príbehu hodilo, nepripadalo mi samoúčelné. ()

Tony.cs 

všechny recenze uživatele

Univerzální voják už dávno není takový, jak ho stvořil Emmerich. Nemůže za to jen Hyams, na prdel mu dala příšerná dvojka. Hyams pracuje s tím co má a musím říct, že se mu to daří. Replikovaný Luc už stejně není tím čím byl, takže mi jeho konec ani nevadil. Hyams ukazuje dobrou práci a nápaditost, v úrovni akční je dokonce velice dobrý. Byla přehledná, dobře zrežírovaná a i choreografie byla na úrovni. Vše, co je na snímku špatné vyvažuje fantastický Adkins. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (19)

  • Když v hotelovém pokoji napadne Magnus (Andrei Arlovski) Johna (Scott Adkins), tak mu John v sebeobraně usekne sekyrou půl chodidla na pravé noze. Při detailním záběru je ovšem možné si všimnout, že sekyra usekne botu levou. (korbitch22)

Reklama

Reklama