Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Amsterdam, léto 1942. Walter Süskind se může považovat za dítě štěstěny – našel totiž práci v Židovské radě, která jemu a jeho rodině nabídla ochranu před deportací do Německa. Jedné noci je Walter svědkem zatčení jiné židovské rodiny. Dvěma dětem, Roosje a Simonovi se podaří utéct, ale jak proboha přežijí v nacisty okupovaném městě? Walter si dá za úkol, že se postará o to, aby zadržení židé byli posláni na práci do Německa. Jenže když zjistí, co skutečně na nebohé židy v Německu čeká, rozhodne se Němce obelstít. Spřátelí se s vysoce postaveným důstojníkem SS, Aus der Füntenem a zároveň spolupracuje s hnutím undergroundu. S dalšími spiklenci vymyslí mazaný způsob, jak zachránit mnoho dětí před jistou smrtí. Mezi nimi jsou i Simon a Roosje. Aus der Fünten začíná mít podezření, že Walter není důvěryhodný manažer, jakým se zdál být a Walterova rodina je v ohrožení. Důstojník SS si však mezitím s Walterem vybudoval pouto a chce věřit tomu, že je to jeho přítel. Jenže pak ho jeho nadřízení přesvědčí, že Süskind je mozkem celé operace a Aus der Fünten exploduje. Hluboce raněn a s pocitem zrady se pomstí jediné osobě, se kterou se v Amsterdamu sblížil. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (13)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tyhle příběhy jsou vždycky nervydrásající a tady je to znásobené tím, že jde převážně o děti. Jinak je to podle klasického schématu, kdy Židé organizovaně nastupují do transportů s tím, že jedou na nucené práce, aby vzápětí jeden z předáků zjistil, že vlaky míří úplně někam jinam. A začne boj o život i životy. Ale i když jsem něco podobného viděl x krát a ještě asi x krát uvidím, tak mnou ne úplně probádané prostředí okupovaného Nizozemí tomu dalo úplně jiný rozměr. Seděli mi herci a vedle pro mě neznámého a výborného Spitzenbergera podal tradičně kvalitní výkon i Markovics. No a teď konečně něco o Wallenbergovi. 80% ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Príbeh po ďalšie o tom istom, ale zase trochu iný. Rozhodnutie, či sa pridať na nesprávnu stranu a urobiť niečo pre svojich alebo neurobiť nič a nechať sa odviezť, nie je jednoduché a rozhodnutiu nečakane pomôže posteľ. Príbeh je stále viac krutý, Nemci nie sú len duté figúrky, nič príjemné v žiadnom momente pri pohľadoch na deti a ani koniec nepoteší. ()

Reklama

brumbrum 

všechny recenze uživatele

Ano, dobre to bolo.. Teda desne vlastne, ake svine vedia byt ludia - a zial to nesuvusi s rasou a dobou, ide o ludsku rasu ako taku. Nejde o Zidov ci Nemcov ci Rusov, zial, inak by to bolo riesitelne. Ide o to, ze clovek si moze vybrat zlo alebo dobro, celkom slobodne a pri plnom vedomi. A tak si vybera, obcas hodne zle zial. 4* ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Proč? Co špatného udělali?“ - „Existují.“ - „Mám strach.“ - „Přesně to oni chtějí.“ - „Proč nás tak nenávidí? Kvůli tomu, jací jsme?“ A historie odpověděla…Chránit rodinu a snažit se zabránit větším zvěrstvům?  Za cenu kolaborace s netvory? A může tenhle křehký a nebezpečný pakt opravdu zachránit životy? A nebude to jen cesta do pekel? Walter Süskind má v hlavě celou řadu otázek a pochybností. Přesto riskuje a snaží se zachránit alespoň ty děti. Tato nizozemská obdoba Oskara Schindlera či Nicolase Wintona však brzy pochopí, že takhle riskantní akce si žádá oběti, protože „cifry musí sedět“. A že omotávání si osamělého nacisty (mimochodem výborný castingový tah v podobě obsazení Karla Markovicse) kolem prstu se může rychle zvrtnout, zvlášť, když mu je pomyslná smyčka kolem krku čím dál těsnější…hlavní představitel možná nemá tak silné charisma, aby s ním divák sympatizoval ještě více, přesto mu fandí, a to je klíčové. Konec mnou emocionálně zas až tolik nehnul, film si však (i za ten akcentovaný apel) slabší 4* zaslouží. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Ano, válka musela nabídnout xy drsných příběhů plných velké statečnosti obyčejných lidí a tohle je jeden z nich. Nejvíc mě fascinovala ta morální složka filmu, tedy práce v Židovský radě, protože to samo o sobě by vydalo film. Samozřemě je to civilní příběh z válečné doby, takže o napínavé a emotivně vypjaté scény zde není nouze. Jediný s čím mám trošku problém je špatně podaná pointa příběhu, protože jsem absolutně nechápal, když mizí tolik dětí, jaktože si toho náckové nevšimli, když o všem měli evidenci a na vše měli kontroly. Moh bych hodit vinu na sebe, že mě třeba něco uteklo, ale tentokrát jsem film sledoval opravdu velmi pozorně a na některý mé otázky, mě film nedal odpověď ač měl. Co naopak musím ocenit je snaha ukázat vysokého nacistickýho důstojníka i jinak, než jen jako nemyslící bytost bezcitně plnící rozkazy i když samozřejmě žádný sympatie nehrozej, ale tenhel přístup je mě prostě bližší. Je to tak na hraně mezi 3 -4*, ale protože jsem známý dobračisko a taky jsem rád, že Cinemax dává filmovou Evropu, vylezu s hvězdama směrem nahoru. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama