Reklama

Reklama

Scotland Yard za Sherlockem přijde s podivným případem ministrova syna a rozbitých soch premiérky Margaret Thatcherové. (Netflix)

Recenze (110)

Yarwen 

všechny recenze uživatele

Jo, chtěl bych mít stejně chytrou hlavu jako Holmes, který jediným pohledem zjistí všechno o vašem soukromém životě. A v případech, kde rozum nestačí, pak bych chtěl být mistrem v boxu i zápase jako on. A také bych chtěl, abych po deseti úderech pěstí měl obličej bez jediného šrámu a byl úplně v pohodě - jo, tohle bych opravdu moc rád. A když už nepomůže rozum ani síla, pak bych chtěl mít tu intuici jako Sherlock, která zaplní všechna zbylá hluchá místa. A taky bych chtěl být tak rychlý, abych se mohl vrhnout do střely kulce, jež byla vypálena na pět metrů. Usain Bolt by nestihl ani dvakrát zamrkat. A ze všech nejvíc bych chtěl vidět nějakou detektivku, která by měla logickou hlavu a reálnou patu. To bych asi chtěl ze všeho nejvíc. ()

mortak 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Sherlock na psychoterapii? Z osobních důvodů se mi tento směr moc nelíbí. Chápu snahu autorů o posun dopředu, o hledání něčeho nového, ale kdo stojí o dospělého (či jen traumatizovaneho) Sherlocka? Co ovšem tuto epizodu sráží nejvíce dolů je pokus o osudovost. Závěr už připomínal besidku amatérského divadla. ()

Reklama

Eleanor05 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Víte, jakou epizodou měla série o Sherlockovi končit, aby se z ní nestala jen nudná, sebe špatně parodující a pouze vztahy postav se zabývající hloupost? The Reichenbach Fall (s02e03). Po tuhle epizodu se dá seriál brát vážně. Dál už je to jen výše zmíněné, pouze v některých dílech (asi v jednom) z následujících jsou ještě chvílemi dokonce památky po tom, že to, co Arthur Conan Doyle napsal, byly detektivky. Člověk by si naivně myslel, že když čeká několik let (!) na další sérii, tak že zápletka bude ohromující a děj strhující. Nebo, že to alespoň bude detektivka i přes to, že si sama ze sebe i z postav dělá srandu, která není vtipná. Ale ani v tom první díl (snad) poslední série neobstál. Je to nudné, je to plytké, neřeší se kriminální případy, ale minulost nejotravnější postavy, které kdy Moffat s Gatissem dali nepřiměřený prostor. Vypiplaný vizuál už nepřekvapí, protože ten býval i u epizod s napětím a dějem. Není to detektivka, není to ani dobrá parodie, možná je to tak leda telenovela, protože u ní nikdo žádnou kvalitu nečeká. Dvě hvězdičky jsem dala proto, že byl tento díl lepší, než dementní The Abominable Bride, ale hlavně proto, že SPOILER! nás Mark Gatiss konečně zbavil té neskutečně otravné, naprosto neuvěřitelné Mary Morstanové/Watsonové, která v tohle díle už úplně přejala roli Watsona, tím pádem skutečného Watsona ani nebylo potřeba KONEC SPOILERU. Tak snad už kvůli tomu budou zbývající díly vážnější. V to, že by se místo vztahů postav řešily kriminální případy, jako ve výborné první sérii, jsem už přestala doufat. Kromě prvotřídních herců a hezkého vizuálu už není jediný důvod se na Sherlocka dívat. ()

Coleator 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Sherlock je zpátky a už to samo o sobě je veliká událost... Jenže toho, co mám na Sherlockovi asi nejradši, tedy vzájemné špičkování mezi slavným detektivem a jeho parťákem Watsonem, je v tomto díle zatraceně málo a naopak toho, co mi na téhle adaptaci dosud vadilo asi nejvíc - superagentka Mary - tak té je zde zase víc než dost... Sherlock je taková mašina, že na svém iPhonu udílí pokyny několika vyšetřovatelům najednou a řeší jednotlivé záhady na počkání, takže pokud něco řeší delší dobu, je to v podstatě jen návrat Moriartyho - jenže Moriarty bez Moriartyho vlastně ztrácí své kouzlo a tak se tohle téma stává pomalu ale jistě otravným... Závěrečné finále v londýnském mořském světě je jedno velké zklamání, kdy si prostě myslím, že jedna stará bába s pistolkou by proti "SuperMary", Sherlockovi a snad dvěma ozbrojeným strážníkům neměla mít šanci - na druhou stranu tím odpadá výše uvedená neojtravnější stránka celé série... A to je pro dvě následující epizody zatraceně dobře... ()

malylada

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak přece je to o krapet lepší rozjezd, než ve třetí sérii. Samotná podstata případu není tak geniální a určitě se nejedná o nikterak úchvatnou zápletku. Vtipkování už tolik nefunguje, neboť je to příliš zaběhnutá rutina z předchozích dílů a místy už opravdu otravovalo. Co Sherlock ztrácí po těchto stránkách, tak naopak co do vztahů mezi postavami je tento díl opravdu výborný a vývoj posledních patnácti minut jsem opravdu nečekal. Trošku jsem zlomyslný, ale jsem rád, že film opustila jedna z nejnudnějších postav a snad to Sherlockovi vrátí původní lesk......7/10 ()

Galerie (16)

Zajímavosti (4)

  • Scéna, v ktorej Sherlock požiada pani Hudsonovú, aby mu pošepla meno antagonistky "Norburyová" (orig. "Norbury"), kedykoľvek sa jej bude zdať, že je namyslený či príliš sebaistý, naráža na podobnú žiadosť, ktorú dal Sherlock Watsonovi v knižnej predlohe príbehu Arthura Conana Doylea "Žltá tvár" ("The Adventure of the Yellow Face"). V nej je Norbury miesto jedného z prípadov, v ktorom zlyhali schopnosti tohto slávneho detektíva. V oboch prípadoch je to symbol Sherlockovho prenáhlenia sa a precenenia svojich schopností. (Phosphorus)

Reklama

Reklama