Reklama

Reklama

Trabantem napříč Afrikou

  • angličtina Trabant Goes to Africa
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Sny – malé, velké, nesplnitelné… Kde ale je hranice nesplnitelného? Zkuste ji překročit a uvidíte. Tohle je vyprávění o jejím překročení. O cestě, kterou prý nejde uskutečnit. 20 000 kilometrů a jedenáct afrických států – Tunisko, Libye, Egypt, Súdán, Etiopie, Keňa, Tanzanie, Zambie, Botswana, Namibie a JAR. Afrika nás pohltila, sežvýkala a vyplivla. Ohromené, odrovnané, odhodlané se vrátit. Co obnáší projet ji v jednom z nejprimitivnějších aut, jaká kdy byla vyrobena? Co se dělo v trabantech a okolo nich? Jak jsme auta stavěli, jak jsme spali, co jsme jedli, co jsme opravovali, jak jsme opravovali, kdo nás naštval, kdo nás okradl i kdo nás potěšil. (Doc Alliance Films)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (291)

Mishqo 

všechny recenze uživatele

Aj tento trabantí dokument, tentoraz naprieč Afrikou bol skvelý. Síce bola trochu komornejšia zostava a nebolo to také svižné a svieže, ale bola to jazda jak sa patrí. Mnohé zábery ukázali pravú tvár Afriky. Čo by som vytkol, bolo, že niektorým krajinám ktorými prechádzali sa venovali až žalostne málo a to mi bolo ľúto. Inak výborne. 80-85% ()

sskrblik 

všechny recenze uživatele

Dobrý nápad a odvaha pustit se do expedice jsou obdivuhodné. Jen jsem čekal dokument zaměřený více na samotnou expedici. Ono točit "cestománii" z Trabantu má v sobě nějaký ten adrenalin, ale pořád je to něco co můžete vidět i jinde a detailněji. Spíš je to neucelené a skáče se od jednoho k druhému - nejdříve autoři vyzdvihují nápad, který je velmi originální a pak mapujou zvyky a lidi. Někdy je zesměšňují, někdy s nimi soucítí. Taková je povaha česká?! Asi ano, nevyzpytatelná. Trochu mě to zklamalo a proto *** ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Výborný cestopis, který našince potěší svojí proveniencí. Záživnost pak spočívá nejen v samotné cestě po Africe, ale také ve skvělém komentáři hlavních protagonistů. Velikým lákadlem ovšem je vozidlo Trabant, od kterého by asi málokdo čekal obdobnou cestu. Nezbývá než před hrdiny tohoto dokumentu smeknout pro jejich odvahu, dobrodružnou povahu a jejich počin. ()

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele

V rámci dychtivého očekávání nového dílu výborné série cesty Jižní Amerikou jsem se rozhodl dohnat resty a aspoň mentálně si zajet na dřívější expedici spolu s trabanty do Afriky. Stále trošičku amatérské, ale pořád mnohem vyšší úroveň, než úplně první Hedvábná stezka. Co bych opravdu vytkl, bylo občasné přeskakování cesty, zážitků a hlubšího rozboru kultur v jednotlivých oblastech, či městech (ačkoliv se na ně taky dostalo, bohužel jen z části). Taktéž zachycení složení členů expedice se spíš zaměřovalo na samotného Dana, než na zbytek. No, v rámci hodiny a půl se pořád dalo vytřískat víc, ale i tak jsem spokojen. Nejvíc se mi líbil ale postoj k rčení „to nejde“. Protože přesně - ať říká kdo chce, co chce, všechno jde, když se opravdu chce. 75% ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Jasně tahle parta má můj respekt a fandím jím za to jak se postavili k větě "to nejde". Nepochybuju ani na moment, že to muselo být úžasný dobrodružství plný silných zážitků i když já bych do tohohle nešel, protože by mě naprosto jebalo půlku tý cesty řešit z jakýho důvodu se zase trabant vysral, chápu že to přesně patřilo k tomu hlavnímu dodružství, ale pro mě by bylo spíš pět neděl v baloně nad Afrikou. Pokud bych měl hodnotit tu akci a účastníky akce, dávám pět hvězdiček a říkám, jste frajeři a inspirátoři, leč já jsem v pozici diváka chtíc nechtíc musím hodnotit to, co jsem viděl a upřimně říkám, že tohel měl být serál, každá země minimálně na jeden díl, protože takhle to bylo v duchu : tahle země fajn - tahle země nefajn - tady se nám vysral trabant - tady lidi dobrý, tady lidi špatný - zase se nám vysral trabant, zkrátka strašně zkatkovitý, to si podobný dobrodružství ani Afrika nezaslouží, bylo to tak zkratkovitý, že už se autoři ani nezmínili, proč se k nim nepřipojil kamarád, kterýmu umřel tatínek, nedělali titulky k cizí řeči, jako dobrodruzi výborný, jako filmaři - dokumentaristé průměrný, věřím, že knížka by mohla bejt za pět. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (13)

  • Průměrná vzdušná vzdálenost z Prahy do Kapského města je 19 400 km. (LEGACY)
  • Pokus s vodou je v Afrike populárny trik, ale je to podvrh. V skutočnosti je Coriolisova sila pár metrov od rovníku veľmi ťažko merateľná aj pri kontrolovaných experimentoch, takže nemôže mať viditeľný vplyv na rotáciu vody. (andree182)
  • Na otázku proč se expedice vyhnula Demokratické republice Kongo a Zimbabwe odpověděl ´“náčelník´´ a vedoucí expedice Dan Přibáň přibližně takto: „No Demokratické republice Kongo se vyhýbáme, protože nám to nepřijde úplně bezpečný a Zimbabwe, protože Mugabe je prostě blb a všechny ty peníze, které bychom tam dali, by šly do toho režimu.“ (heyda)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno