Reklama

Reklama

Německé pohádky


O čiperné Markétě (E01)

(epizoda)
Pohádka
Československo, 1973, 11 min

Obsahy(1)

Dnešní Pohádka pro pamětníky vznikla podle předlohy bratří Grimmů. Vypráví o jedné dívce, která si dovedla poradit s lapálií, kterou ani sama nezpůsobila. Jednou si pán (J. Pehr) pozval k večeři hosta (O. Musil) a služka Markétka (K. Jerneková) se sluhou Kubou (V. Sloup) dostali za úkol postarat se o řádné pohoštění. Jenže to by nesměl být Kuba mlsný – tu upije vína, tu ochutná pečená kuřátka, zkrátka nakonec z večeře nezbylo nic. A co teď? Chytrá Markétka si však s touhle zapeklitou situací věděla rady. Jistě se pobavíte, jak to pěkně vyřešila! (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

ostravak30 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Čiperná by v tomto případě mohla být jakákoli ženská, protože slabší pohlaví má prostě důvtip v krvi. Škoda takového chlapa, který sežere na co přijde, tím spíš, když z toho kouká lapálie. Zaráží mě ale úplný konec, kdy si pánové všechno řekli a pak se na oba se na sluhy nezlobili. To je moc velký happy end i na pohádku, ne? Že by si panští nechali ujít potrestání dvou poddaných, kteří jim sežrali večeři a ještě je oba pomluvili? ()

sportovec 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tato pohádková drobnička přesně opisuje možnosti a jejich meze lidových "poudačkářů"; brilantně zahrána herci, řízenými jedním z výrazných představitelů generace šedesátých až osmdesátých let minulého století Ludvíkem Rážou prokazuje, že barva cti netratí tam, kde je podepřena skutečnou uměleckou kvalitou. ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Markéta slouží u zámožného pána společně se svým nemotorným bratrem. Jednoho dne pán pozve na večeři hosta a chce mít dvě pečená kuřata. Jenže nemotora vše kazí a navíc i sní. Jenže to by nebyla chytrá Markéta, aby tento problém nevyřešila. Vtipné, svižné a pohodové. ()

Reklama

Reklama