Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Skupinka novinářů vyšetřuje zmizení amerického občana kdesi na území Evropy. Podaří se jim zjistit pouze jedinou stopu, která je zavede do zapadlé, polské vesničky Alvaina. Novináři se tedy slepě vydávají zjistit příčinu jeho zmizení, aniž by tušili co zlověstného vesnička skrývá. (PetriK12)

Recenze (148)

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Obyčejně jsem zpruzený z toho, že slibně se vyvíjející film je zazděný nedostatečným koncem. Zde naopak 5/6 filmu bylo lehce podprůměrných, nezáživných a na hraně frašky s předstíráním středověkého Polska. To si snad poláci zaplatili jako reklamu země v zahraničí? :-) -- a na úplném konci jsem viděl scény, které jsem chtěl někdy ve filmu vidět (výborně zvládnutý masakr mimo záběr za stěnou a za dveřmi). Dobře zvládnuté vyvrcholení... Posledních cca 15 minut bylo fakt výborných. Konec dobrý, všechno dobré. P.S. to mají z toho, že jeli do Polska :-)))) ()

Ten Druhy 

všechny recenze uživatele

V prvom rade tvorcovia Shrine poznajú mapu lepšie ako ich kolegovia, ktorí natočili filmy podobného zamerania. Kým v Hosteli, odohrávajúcom sa na Slovensku, môžeme vidieť české informačné tabule a v Captifs z úst domorodého srbského burana zase počuť češtinu, predstava poľskej dediny v Shrine je predsa len realistickejšia. Hoci to v Alvaine vyzeralo ako pred 60-70 rokmi v ruskej derevnji a kňazi (Poľsko je výrazne katolícke) boli poobliekaní ako pravoslávni popi, o to nešlo, skutočnosť bola totiž ešte horšia. To, čo sa ukrývalo v lese a hustej hmle bolo úplne z iného sveta. V tomto horore som našiel niekoľko odkazov na M. Bavovu Masku démona alebo Exorcistu, či staré buranské lesné naháňačky, ale príbeh, tak, ako bol postavený, zdal sa mi neotrepaný. Obsahoval 3 prekvapujúce dejové zvraty a zopár odhalení. Šokujúce bolo pre mňa najmä zistenie, ktoré súviselo s tým, kto je v skutočnosti nebezpečný. Kombinácia buranského a démonického hororu bola skrátka šťastná voľba. ()

Reklama

verbal 

všechny recenze uživatele

Je docela škoda, že tohle bylo natočeno za denní spropitné nějakého kanadského zaplivaného pajzlu, kde obě hlavní představitelky dělají přes den servírky a v noci nacvičují Hamleta v polštině s místním ochotnickým spolkem. Závěrečný twist a exorcistický masakr by si určitě zasloužil víc, než papundeklovou produkci a dvě brutální neherečky. Také zobrazení zapadlých polských vidlí, kde v 21. století chodí místní zfanatizované kudlanky oháklé jako Proškovic famílie, která se zrovna chystá jít vyžrat na zámek kněžnu, je asi nechtěnou komickou vložkou, stejně jako jediný obstojně mluvící Polák v roli vrchního flanďáka. Hatmatilka ostatního komparzu připomíná mandarínské Číňany, kteří se s ochrnutým jazykem snaží plynně mluvit maďarsky. A to přitom při posledním průzkumu kanadské vlády, je li polská imigrace do Kanady vážný problém, odpovědělo třicet procent respondentů "Yes, it's a serious problem" a sedmdesát procent "Absolutnie kurwa żaden". Ale nevadí. I tak se jednalo o milý, téměř nadprůměrný amatérský počin, který dozajista rozhýbe koule nejednoho hororového fanouška. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

The Shrine je scénaristicky asi nejdebilnější horor, co jsem za tento rok viděla. Chování postav je něco ohyzdného, sama jsem si říkala, že s trochou snahy bych to napsala aspoň tak, aby to nebyla úplná sračka. Musím tomu zase ale uznat docela povedené gore, masky a vygradované finále, které trochu napravovalo tu předešlou bídu a kompenzovalo ty špatně napsané postavy. Na očividně velmi nízký rozpočet se mi to ale do paměti vryje už jen kvůli tomu závěru. Navíc, stopáž příjemně uběhla, takže oceňuji, že jsem neumřela za tak malý prachy nudou. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Páni, tak po začátku, který by mohl zvěstovat, že půjde o průměrný horor a fanatickými věřícími se to rozhoupalo do takového stádia, které bylo opravdu vynikající a závěr opravdu stál za to. Udělal bych nějaký remake a narval bych do toho víc peněz a pak by to byla ta pravá podívaná. Lepší čtyři hvězdičky. Dojem kazila především verze, na kterou jsem se díval, protože byl zpožděný zvuk o několik sekund, jinak bych se možná ulekal k smrti. :D ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama