Reklama

Reklama

VOD (1)

V zimě roku 1952 britská policie dostala hlášení o vloupání do domu profesora matematiky a kryptoanalytika Alana Turinga (Benedict Cumberbatch). Namísto pachatele tohoto zločinu však v poutech odvedli samotného Turinga, který byl obviněn ze sexuálních přestupků a čekal ho zničující soudní proces. Téměř nikdo ze zúčastněných nevěděl, že jde o válečného hrdinu, který se spolu s týmem podílel na prolomení kódu legendárního německého šifrovacího stroje Enigma. The Imitation Game vypráví příběh matematického génia, který díky svému úžasnému talentu pomohl zkrátit 2. světovou válku a zachránil tak tisíce lidských životů. (Forum Film CZ)

(více)

Diskuze

Ayashiki

Ayashiki (hodnocení, recenze)

Presne pre toto hovorím, že tu je podľa mňa blbo urobená reklama. Film nie je o Enigme, ani o Turingovom stroji, ako by to sumarizácie a trailery rady naznačovali, je o Turingovi ako človeku a je o vojne o tom ako počas nej funguje politika. A je aj o homosexuáloch a o tom, ako spoločnosť vedomky-nevedomky zabíja hrdinov aj obyčajných ľudí len preto, že sú iní ako zavedená norma. Myslím, že film dostál cieľom, ktoré mal, a to spopularizovať Turinga bežným ľuďom, ktorý o ňom nemali ani tucha. Niektorí pôjdu a vyhľadajú si ďalšie informácie, pozrú dokumenty, prečítajú práce jeho a ďalších vedcov. Zahltiť bežného diváka technickými termínmi ktoré pre neho nebudú nič viac než blábol nemá nijaký zmysel. Pre mňa je úplne logické, že sa venovali viac ľudskej stránke a, áno, momentálne veľmi populárnemu LGBT, lebo to je to, čo na filme väčšinu ľudí vtiahne. Ja by som tiež privítala detailnejšie a presnejšie vysvetlenie fungovania Christophera a zlomenia kódu, ale koho toto zaujme, tak si tie fakty neskôr naštuduje sám. Nezaujať nikoho mi príde menšie zlo. Ja som popravde išla do kina z donútenia a čakala som že toto bude práveže oveľa viac zamerané na Turinga a jeho milostný život a Enigma sa v tom už úplne stratí. Ale ak toto nieko považuje za LGBT agitku, odporúčam Pride :D A som zvedavá ako sa dnes bude dariť Turingovi na Glóboch...

na příspěvěk reagoval bloodcountes, bloodcountes

evulienka3

evulienka3 (hodnocení, recenze)

puTTy , Callysto , paul.cz

Ja myslím, že veľa závisí od očakávaní, ktoré od filmu máme. Už som sa naučila, že pri životopisoch nejakú presnosť očakávať nemožno pretože sa jedná o film a nie dokument a teda je potrebná istá dramatizácia. Ja som sa na film pozerala, ako čisto na životný príbeh Alana Turinga a myslím, že v tomto smere určite nesklamal, skôr naopak. Spomínaná gay tématika sa mne osobne nezdala nijak prehnaná ani nadsadená, ak si uvedomím, že jednoducho bola jeho sexuálna orientácia príčinou toho ako skončil. A to, že si autori v jednej vete (z asi 6 či 7) spomenúť, koľko homosexuálov bolo perzekuovaných v období 1885 - 1967 nepovažujem, za nič nezvyčajné či prehnané. Ale asi ide naozaj o uhol pohľadu :-)

germiny

germiny (hodnocení, recenze)

paul.cz

Ale to by se pak zase zvrhávalo v dokument. Od filmu, který jde do kin, nejde čekat úplnou historickou přesnost.

paul.cz

paul.cz (hodnocení, recenze)

Callysto

Jo, já určitě souhlasím :-). Odkazy jsem tu dal spíše pro zajímavost. Pokud jde o důvěryhodnost filmu z historického hlediska, tak minimálně scéna, která následuje hned po prolomení Enigmy je smyšlená (a působí hrozně uměle). Z filmu jsem měl taky dojem, že Turing vymyslel stroj na prolomení Enigmy sám, což samozřejmě není pravda. Místo smyšlených scén se tvůrci mohli zaměřit na podrobnější vysvětlení principu Enigmy a vůbec odpovídající historické události týkající se samotného výzkumu.

na příspěvěk reagoval germiny, evulienka3

Callysto

Callysto (hodnocení, recenze)

Po přečtení dalších informací jaksi získávám dojem, že film je spíš homosexuální agitka, která nemá s historií moc společného. :-( Škoda, opravdu jsem od toho očekávala víc, než jen film, cíleně vytvořený pro aspiraci na Oscara.

na příspěvěk reagoval evulienka3

Inirdin

Inirdin (hodnocení, recenze)

Bohužel se musím také přiklonit na stranu zklamaných lidí. [SPOILER!] Konec filmu mě vyloženě nasral (Naprosté odbití Turingovi sebevraždy a otravná gay agitka). A taky jsem čekal, že se ve filmu bude enigma a hlavně ten Colossus, kterej ve filmu je sotva ukázanej, více probírat... Ale i tak je to pořád dobrej film. Jen mohl být ještě lepší...

bloodcountes

bloodcountes (hodnocení, recenze)

asi se to teda spíš mělo jemnovat Alan Turing, ale to by bylo vrcholně neštastné marketingově, žejo....

Callysto

Callysto (hodnocení, recenze)

paul.cz

ta videa jsem samozřejmě už dávno shlédla, ale od filmu jsem prostě očekávala podrobnější vysvětlení. Ne každý jde na film s tím, že si dopředu nastuduje odpovídající informace, aby si pak nepřipadal jako blbec :-)

na příspěvěk reagoval paul.cz

paul.cz

paul.cz (hodnocení, recenze)

Jak funguje Enigma je docela dobře vysvětleno v těchto videích: [1], [2] (druhé video je o prolomení Enigmy). Lze zapnout i české titulky. Co se týče těch závěrečných titulků, tak je tam zmíněno: - Turing's work inspired generations of research into what scientists called "Turing machines". - Today we call them computers. Což je formulováno tak, aby to pochopil každý divák. Turingův stroj je však spíše abstraktní matematický model (i když existují jeho reálné realizace například z LEGA). Počítačům se nikdy neříkalo Turingův stroj, maximálně se používá "počítač je Turing-úplný", což znamená, že libovolný problém, který lze řešit na Turingově stroji lze řešit na počítači. Ve stejné době, kdy byl formulován Turingův stroj mimochodem vznikl lambda kalkul, který má stejný cíl. Dokonce sám Turing pomohl formulovat některé části lambda kalkulu a přitom je to de facto konkurence k Turingovu stroji.

na příspěvěk reagoval Callysto

Callysto

Callysto (hodnocení, recenze)

puTTy

Ano, na tom něco je. Navíc jsem od filmu očekávala poněkud jasnější vysvětlení jednak toho, jak fungovala Enigma, a jednak toho, jak ten počítač vlastně fungoval. Možná jsem to jen nepostřehla kvůli anglickým titulkům, Ovšem kdybych si předem nezjistila informace o Enigmě a o luštění kódu (pořád jsem čekala, kdy už jim dojde ta předpověď počasí - aspoň že to zmínili), tak bych byla asi hodně zmatená. Souhlasím s tím, že mohli víc vyzdvihnout Turingovu práci a nejen ten aspekt jeho sexuální orientace. Na druhou stranu tomu rozumím - přece jen většinu lidí, a tedy potenciálních diváků, víc zajímá sex, než historie objevů. Bohužel.

na příspěvěk reagoval ti88na

ti88na

ti88na (hodnocení, recenze)

germiny

Zatiaľ sú tie divácke ohlasy dobré, takže dúfam že popri akadémii nezabudli ani na nás, čo sa na filmy dívame z iného uhla :)

ti88na

ti88na (hodnocení, recenze)

puTTy

Treba to brať tak, že film vznikal ako hlavný kandidát na ocenenia a k dosiahnutiu tohto cieľa smerovali tvorcovia celým spracovaním.

na příspěvěk reagoval germiny

puTTy

puTTy (hodnocení, recenze)

Necakal som ze moja trochu preafektovana poznamka (pisal som to ihned po zhliadnuti) vyvola tolke diskusie. Takze...nemyslim si ze samotny turing by bol prilis nadseny keby vedel ze v biografickom filme onom su zaverecne titulky na gay temu, namiesto toho co dokazal v profesionalnom zivote. Cakal som velmi silne zaverecne titulky na temu krasnych a fascinujucich teorii ktore vyprodukoval a na ktorych dodnes stojime pri vypocitatelnosti. Namiesto toho som dostal plytke info o poctoch perzekuovanych gayov? Mne to prislo ze film robi presne to co sa mu stalo osudnym, bere ho ako gaya a nic ine neriesi. A nie, tych 90% som nestopoval, ale film toho bol tak preplneny ze to bolo az otravne.

na příspěvěk reagoval ti88na, Callysto, evulienka3

Uživatel puTTy smazal svůj příspěvek.

Inirdin

Inirdin (hodnocení, recenze)

Nikdo se tu o tom ještě nezmínil, ale jsem rád, že [SPOILER?] ve filmu padla zmínka o první dešifrování enigmy poláky. Na internetu se to hemžilo kecy typu "Propagandistická sračka, enigmu dešifrovali poláci."

Callysto

Callysto (hodnocení, recenze)

Ayashiki

Nevydržela jsem, koukala jsem se až do konce. U nás obvykle, pokud to nejsou filmy pro děti, dávají jak verze dabované, tak v originálním znění, takže si můžeme vybrat. Ale takhle to bylo pro mne ještě lepší, přece jen mám nejradši v případě anglicky mluveného filmu kombinaci anglická verze a k tomu anglické titulky. Nebudu zatím nic komentovat, jen konstatuju, že film je opravdu hodně dobrý.

Ayashiki

Ayashiki (hodnocení, recenze)

Callysto

Internetová verzia nie je bohvieakej kvality, ale zase toto nie je nič vizuálne strhujúce čo by bolo treba vidieť na veľkom plátne... Neviem ako je to u nás s dabingom, sú verzie v kinách titulkované alebo dabované? Lebo ak je to dabing, tak by som kašľala na kino, toto je jedna z vecí o ktorej už dopredu môžem povedať že sa oplatí v origináli, nech by bol dabing akokoľvek dobrý.

na příspěvěk reagoval Callysto

Callysto

Callysto (hodnocení, recenze)

Mám dilema, film za chvíli bude doma a anglické titulky už jsou, tak pustit, nebo nepustit? Chtěla jsem jít do kina s dcerou, tak že bych se koukla aspoň na kousek?

na příspěvěk reagoval ti88na, Ayashiki, bloodcountes

MikeCool

MikeCool (hodnocení, recenze)

Moc vás prosím, v tomhle nejsem tak zběhlý. Nemohl by mi někdo poslat odkaz na stažení verze The Imitation Game 2014 DVDSCR X264-PLAYNOW ? Děkuji moc předem... :-)

na příspěvěk reagoval Steve_Zissou

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

Matty

Tvoje výtka vůči filmu mi nepřijde úplně fér, protože (narativní SPOILER ;)) je odhaleno, že rovina válečná je vyprávěna Turingem při výslechu (KONEC narativního SPOILERu), a tak je ono omezení na něj opodstatnitelné. Navíc její marginalizované postavení se projevuje i v dalších scénách, nejenom v té, v níž je představena - (SPOILERy) musí se sehrát divadlo před rodiči, musí se ubytovat jinde než muži a je nucena "předstírat" vykonávání jiné profese, má odjet kvůli požadavkům rodičů a společnosti (KONEC SPOILERů) atd.

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

evulienka3

Ano, dobová společnost Turinga definovala výhradně na základě jeho orientace, což v pořádku rozhodně nebylo a není. Já ovšem vytýkám, že film se snaží o opak (komplexní načrtnutí charakteru jedné osobnosti), aby pak skončil u toho stejného (Turing jako gay). Budu se opakovat, ale ve snímku jsou tři roviny: na škole, za války a po ní při výslechu ohledně jeho homosexuality a následků z toho vyplývajících. (SPOILERY) První - časově nejvzdálenější - je tak trochu coming-of-age a coming-out dramatem ze školního prostředí. U druhé se zásadní zvraty odvíjí od Turingovy orientace, např. proč neprozradí špeha, proč přistoupí na nabídku šéfa MI6 po fingované výhružce doma ad. V třetí je pakzásadní, že je gay, když je kvůli tomu vyslýchán a následně trestán, aby tato rovina byla s dvěma předchozími spojena právě na základě jeho orientace (Charlie - přítel ze školy z roviny první i jméno stroje z roviny druhé). (KONEC SPOILERŮ)

Příklad s Rivaly mi nepřijde zrovna nejšťastnější. Jasně, je to taktéž klasicky hollywoodsky odvyprávěný biopic. Osobní rovina jejich vztahu má vliv na tu pracovní, a proto je tolik řešena vzájemná nevraživost mezi Laudou a Huntem nejenom na dráze, ale i mimo ní (včetně zájmu o stejnou ženu, pokud si dobře vzpomínám). Ovšem film se na konec soustřeďuje na zásadní závod (rozhodnutí v pracovní rovině - dojet/nedojet - je dáno zkušenostmi v osobní, ale klíčová je ta pracovní), zatímco The Imitation Game na dohru v podobě Turingovy perzekuce za jeho homosexualitu (a podřízení pracovní roviny oné osobní, viz /SPOILER/ ona pointa se jménem stroje /KONEC SPOILERU/).

Matty

Matty (hodnocení, recenze)

Přesně tohle jsem potřeboval vidět po otřesné Teorii všeho. Nerdovský thriller, pro který je napínavé, formálně propracované odvyprávění příběhu důležitější než postavy. Ale je pravda, že kdybych jej sledoval jako standardní životopis, asi budu roztrpčen podobně jako někteří zahraniční kritici. Zamrzelo hlavně nerozvedení "feministické" roviny příběhu. Pokud se z Alana a Joan stanou spojenci mj. díky tomu, že jsou oba společensky marginalizovaní (homosexuál a žena), je škoda, že později ve filmu nedochází k tematizaci sexismu, s nímž se ona nejspíš musela potýkat. Naopak se zdá, že byla kolegy i vedením celkem v pohodě přijata, což mi - zvlášť po její první scéně - přijde jako velké zjednodušení a pohodlný úhybný manévr. 

na příspěvěk reagoval Bluntman

ti88na

ti88na (hodnocení, recenze)

bloodcountes

No vidíš, takže ak sa na dívam trochu cez prsty som hneď mešťák a hlupák :)) Kašlime na to, každá sa na to pozeráme inak, a ak som terajším spoločenským merítkom považovaná za spiatočnícku netolerantnú homofóbku, je mi to jedno. Moje deti a deti mojich detí budú už zrejme iné :))

bloodcountes

bloodcountes (hodnocení, recenze)

ti88na

to je vždycky otázka optiky, jakou se na to díváš..... já tady například vůbec nevidím snahu dostat se do popředí. Vidím jenom snahu nebejt odsouváni do pozadí jenom kvůli preferencím v posteli. Hmsx nechtějí nic jinýho, než mít stejný práva a možnosti jako každej jinej. Nechtějí nic navíc..aspon pokud vím.

Optickej klam taky vzniká tím, že se na téma nějak zaměříš, nebo právě třeba zrovna je to vlna kolem filmu, knihy apod... ale jsou lidi, kteří se o tohle nezajímají a na otázku, co je v popředí zájmu lidí odpovědí třeba :hokej... poplatky v nemocnici...apod....

bloodcountes

bloodcountes (hodnocení, recenze)

ti88na

jsou lidi, kteří chtějí toleranci od mainstreamu a jsou jiní, kteří si myslí "polibte mi prdel, měštáci"...  Nejsou všichni hmsx přeci stejní:)))

A já chápu ty, co kašlou na  toleranci od měštáků a hlupáků, protože dělám to samý celej život....:))))))

na příspěvěk reagoval ti88na

Související novinky

Cumberbatch a velký elektrický duel

Cumberbatch a velký elektrický duel

20.12.2016

V minulých letech platilo, že si zhruba polovinu filmových a seriálových géniů zahrál Benedict Cumberbatch. Britská hvězda se objevila v Hawkingovi, Sherlockovi, Kódu Enigmy, Doctoru Strangeovi nebo… (více)

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2014

Mezi za oceánem nejlépe hodnocenými filmy roku 2014 je hodně těch menších, nezávislých, které k nám ještě nedorazily - Inherent Vice, Birdman, Slídil, Whiplash, Hon na lišku, Kód Enigmy nebo Teorie… (více)

Benedict Cumberbatch je Doctor Strange

Benedict Cumberbatch je Doctor Strange

05.12.2014

Po několika měsících spekulací je konečně jasno. Role špičkového neurochirurga Stephena Strange, který se po autonehodě zaplete do hrátek s magií a alternativními dimenzemi, si zahraje Benedict… (více)

Reklama

Reklama