Reklama

Reklama

Laputa: Nebeský zámek

  • Česko Laputa: Zámek v oblacích (více)
Trailer

Chlapec z hornického městečka a dívka, jejíž původ je zahalen tajemstvím, jsou zataženi do honby za pokladem ukrytým v bájném létajícím městě Laputa. Během krkolomných dobrodružství, razantních honiček i dechberoucích odhalení musejí čelit nejen hamižným vzdušným pirátům, ale také armádě a tajným agentům. Celosvětově uznávaný režisér a scenárista Hajao Mijazaki do snímku promítl svou fascinaci létáním, vášeň pro klasickou evropskou dobrodružnou prózu a pro fascinující epochu konce 19. století, která s sebou přinesla rozmach letectví a vzducholodí. Díky těmto vlivům se Laputa: Nebeský zámek vyznačuje výrazně evropským, až verneovským nádechem, ale současně si uchovává kvality charakteristické pro produkci Studia Ghibli i japonskou animaci obecně. (Aerofilms)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (300)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $4,708,533║ Nezbavím sa pocitu u tohto Miyazakiho snímku pripomínajúceho mi v mnoha ohľadoch bravúrnu Nausicaa, len tu to akosi až tak všetko až na ten záver nepôsobí tak vyprávacký veľkolepo ako u spomínanej Nausici, príbeh je na danej dĺžke až nepekne uvlečení, je tu strašne moc fádnych vyprávačiek a nič čarokrásne nevšedné neponúka, okrem záhadnej dievčiny Sheeta s jej čarovným kameňom. U Miyazakiho len priemer. /70%/ ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Hayao Miyazaki .. Jeden z prvních filmů Miyazakiho, kdy jeho fantazie jede na plné obrátky a tvůrčí trademarky jsou zcela patrné. Příběh je zasazený dle odkoukaných reálií někdy na počátek dvacátého století, kdy je značně okořeněn přidáním technicky vyzrálých sci-fi artefaktů - už konečně vím, kde se Kerry Conran nejspíš také inspiroval pro svůj vizionářský snímek Sky Captain and the World of Tomorrow. Všechny tyto vizuální zvláštnosti jsou něco pro mě a když se spící robot probudí a začne ničit vojenskou pevnost, jen jsem nadšeně zíral. Snímek nabízí opravdu hodně, zdůrazní se hlavně pošetilost lidí, žít jinde než na pevné Zemi. Škoda, že několik linek vyzní do prázdna svoji jednoduchostí. 85%. ()

Reklama

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

90% - Měl jsem to štěstí, shlédnout tento film v kině. Za mnou sice seděla banda spratků, která svými hlasitými kecy o chuti popcornu a jiných neodkladných věcech všechny rušila... mě ale jen asi deset minut. Přibližně tak dlouho mi trvalo, než jsem se dostal do onoho již známého transu, který u mě Ghibliovky čím dál tím častěji vyvolávají, při kterém přestávám vnímat okolí, a v němž zloba nemá v mém srdci místo. Laputa je po všech stránkách fascinující podívaná, létající scény jsou překrásné, postavy jsou skvěle propracované -jak animací, tak svým jednáním (pirátska mamča Dola vede ligu...), a Hisaishiho hudba z člověka opět vyždíme slzu dojetí navíc. ()

Ivoshek

všechny recenze uživatele

Nechce se mi to hodnotit hvězdičkami, protože to asi není to, co jsem si myslel, že to je, když jsem to pustil dětem. Protože tohle asi dětský animák není. Je to zvláštně kreslené, archaicko moderní (steampunkové?)... Nedokoukali jsme to, protože děti to nezaujalo a já se na to necítil. Někdy se k tomu třeba zkusím vrátit. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

ŠTĚSTÍ, KTERÉ VZÁCNÉ KAMENY LIDEM DÁVAJÍ, SE MŮŽE OBRÁTIT V NEŠTĚSTÍ..... /// Když ,,spadne z oblakov“ ženská (dobře holka. Malá…), smrdí to průserem nejen na Slovači. V Japonsku se k vládě přidávaj ještě piráti (anonymus?), páč tahle holka je klíčem k Laputě, ukryté tam někde za mraky…. Když anime, tak kvůli příběhu. Tady to je trochu dlouhá pohádka o záchraně mimozemský země před idiotama. Poselství jasný, ale Zámek v oblacích mě nadchnul (opakuju: nadchnul!!) mnohem víc. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Před lety nám na pole (z vrchu) spadl robot. A teď kolem začala levitovat nějaká holka. 2.) Po moci toužím víc, jak po dobrým srdci. 3.) Thx za titule ,,Unbre“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR * AKCE ** NAPĚTÍ * ()

Galerie (83)

Zajímavosti (7)

  • Jelikož je Hajao Mijazaki fanouškem německých válečných zbraní, jsou všechny uniformy, zbraně a vozidla mixem německých a britských návrhů. (HellFire)
  • Svět, ve kterém se příběh odehrává, je světem čerpajícím z předchozí, vyspělejší civilizace. Obrázky pod titulky na začátku filmu přibližují historii: „Byl vítr. Lidé začali jeho sílu využívat. Dolovali. A vznesli se do vzduchu. Stavěli stále větší a větší stroje. Vzduch byl plný létacích strojů. A vzdušných zámků. Přišly bouře. Zámky se hroutily a lidé se vrátili na zem. Byl vítr. Ale lidé už neuměli jeho sílu používat.“ (Jirka_Šč)
  • Na jednom robotovi na Laputě si lze všimnout podivných žluto-černých kočkám podobným stvoření. Stejné zvíře se objevilo již v předchozím snímku režiséra Hajao Mijazakiho, Naušika z Větrného údolí (1984), kde ho vlastnila hlavní postava. Na základě tohoto propojení lze soudit, že oba filmy se odehrávají ve stejném světě. (LucasAbelle)

Související novinky

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

06.11.2023

V sobotu 11. listopadu začne 10. ročník festivalu Malé oči. Malí diváci a jejich rodiče se mohou o víkendu vydat na podivuhodná dobrodružství v pražských kinech Aero a Bio Oko. Během listopadu a… (více)

Reklama

Reklama