Reklama

Reklama

Laputa: Nebeský zámek

  • Česko Laputa: Zámek v oblacích (více)
Trailer

Chlapec z hornického městečka a dívka, jejíž původ je zahalen tajemstvím, jsou zataženi do honby za pokladem ukrytým v bájném létajícím městě Laputa. Během krkolomných dobrodružství, razantních honiček i dechberoucích odhalení musejí čelit nejen hamižným vzdušným pirátům, ale také armádě a tajným agentům. Celosvětově uznávaný režisér a scenárista Hajao Mijazaki do snímku promítl svou fascinaci létáním, vášeň pro klasickou evropskou dobrodružnou prózu a pro fascinující epochu konce 19. století, která s sebou přinesla rozmach letectví a vzducholodí. Díky těmto vlivům se Laputa: Nebeský zámek vyznačuje výrazně evropským, až verneovským nádechem, ale současně si uchovává kvality charakteristické pro produkci Studia Ghibli i japonskou animaci obecně. (Aerofilms)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (300)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Mijazaki má sice stále své oblíbené motivy, ale vždycky z nich dovede připravit originální zážitek. Celý svět je promyšlený do detailů, celý ten mix dobrodružného filmu s fantasy chvílemi vypadá jako válečný film pro děti. Mistr totiž ukazuje, že svět je krutý a občas je lepší ho nechat opuštěný, než v rukou lidí. Není to veselé, ale je to nezapomenutelné. ()

sidzej 

všechny recenze uživatele

Uzasny mix dobrodruzstva, fantazie, adrenalinu a romantiky s dych vyrazajucou vypravnou a hudobnou strankou. Z nejakeho zvlastneho dovodu mam Miyazakiho starsie diela (Castle in the Sky, My neighbor Totoro, Kiki's delivery service) radsej nez tie novsie (Cesta do fantazie, Princezna Mononoke, Howlov zamok). Jeden z najposobivejsich animakov ake som videl. 95% ()

Reklama

Gimli 

všechny recenze uživatele

Další z mistrovských Miyazakiho počinů, v němž dosáhl zadostiučinění své fanscinaci létáním. Příběh o hledání létajícího zámku, tajemné dívce, přátelství a touze po moci a bohatství vypráví s takovou bravurou, že je vyloučena jakákoli spekulace o nějakém slabším místě. Projekce Miyazakiho filmů by měla být povinná pro všechny filmaře, aby věděli, že lze natočit filmy, ve kterých nebude žádná scéna zbytečná nebo samoúčelná, a že lze docílit toho, aby i efektní scény posouvaly příběh někam dál a odhalovaly divákovi nové skutečnosti. ()

sheen 

všechny recenze uživatele

Asie opět válí a zbytek světa tiše závidí. Náročné 3D animace? Hvězdné dabérské esa? Velká studia?....k čemu...21.1.2017 Si dovolím doplnit příspěvek. Viděno na velkém plátně v originále na Mijazakiho festivalu v kině Bio Oko, naprosto strhující zážitek a obrovská FANTAZIE! [Mijazakiho festival Bio Oko] ()

Adasin 

všechny recenze uživatele

Doufala jsem, že jako 4000. hodnocení budu mít nějaký film, který stojí za to. A s Laputou jsem nešlápla vedle. Miazaki mě opět dostal. A taky se po Laputě dostal do mých oblíbených režisérů a scénáristů. Ani Laputa sice není taková emoční bomba jako Princezna Mononoke, ale i tak má super příběh a sympatické ústřední duo, které mě bavilo sledovat i přes fakt, že je to jen jiná variace u Miazakiho již viděného. Při sledování Laputy jsem si vzpomněla na několik mých oblíbených filmů a seriálů a tipla bych si, že jejich tvůrci čerpali inspiraci právě zde (schválně zkuste porovnat Laputu (zámek) a vzdušné chrámy ze seriálu Avatar: Legenda o Aangovi). Krásný soundtrack mě pak vede k domněnce, že se zde mohli inspirovat i Daft Punk při tvorbě soundtracku k Tron: Legacy - přecejenom víme, že mají rádi anime. Spousta současných animáků před tímhle bledne. 10/10 ()

Galerie (83)

Zajímavosti (7)

  • Jelikož je Hajao Mijazaki fanouškem německých válečných zbraní, jsou všechny uniformy, zbraně a vozidla mixem německých a britských návrhů. (HellFire)
  • Svět, ve kterém se příběh odehrává, je světem čerpajícím z předchozí, vyspělejší civilizace. Obrázky pod titulky na začátku filmu přibližují historii: „Byl vítr. Lidé začali jeho sílu využívat. Dolovali. A vznesli se do vzduchu. Stavěli stále větší a větší stroje. Vzduch byl plný létacích strojů. A vzdušných zámků. Přišly bouře. Zámky se hroutily a lidé se vrátili na zem. Byl vítr. Ale lidé už neuměli jeho sílu používat.“ (Jirka_Šč)
  • Ve filmu bylo použito 381 barev. (HellFire)

Související novinky

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

06.11.2023

V sobotu 11. listopadu začne 10. ročník festivalu Malé oči. Malí diváci a jejich rodiče se mohou o víkendu vydat na podivuhodná dobrodružství v pražských kinech Aero a Bio Oko. Během listopadu a… (více)

Reklama

Reklama