Reklama

Reklama

Bernie Tiede byl asistentem ředitele pohřebního ústavu v malém vesnickém městečku Carthage v Texasu a jedním z nejoblíbenějších obyvatel. Vyučoval ve víkendové škole, zpíval v kostelním sboru a vždy byl ochoten nabídnout pomocnou ruku. Bernieho všichni milovali a byli mu vděčni. Takže nebylo pro nikoho překvapením, když se sblížil s Marjorie Nugentovou, bohatou vdovou, která byla známá svou protivnou povahou a patřičným bohatstvím. Bernie s Marjorie často cestoval a vedl také její bankovní účty. Marjorie se časem stala na Berniem a jeho šlechetnosti naprosto závislá a Bernie se snažil plnit její stále narůstající požadavky. Bernie stále řídil její záležitosti a obyvatelé přitom Marjorie po několik měsíců vůbec neviděli. Obyvatelé Carthage byli šokováni, když se dozvěděli, že je Marjorie Nugentová již několik měsíců mrtvá a Bernie Tiede byl obviněn z její vraždy. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (12)

Trailer 2

Recenze (107)

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Hodně divný film o hodně divném chlapíkovi v hodně divném příběhu. Směrodatné však pro mě zůstává, že mě to ani za mák nebavilo. Měl-li to být pokus o dokument, bylo to nezáživné, komedií bych to nenazvala, neb to nebylo vtipné a do kriminálky to má tak daleko jako já pěšky k tučňákům, takže asi tak, se mnou. ()

Wormboy 

všechny recenze uživatele

Typy ako Bernie su presne takymi ludmi, ktori by si potrebovali vypocut par "zalmov" od norskych Mayhem alebo kolegov z Limbonic Art. Od zaciatku do konca som mal pri zaberoch na ulizaneho Jacka Blacka nutkavovtierave pocity priblizit sa k jeho uchu a megafonom mu zahulakat...TI JEBEEEEEE??? A ze toto natocil Richart Linklater? Ten svet sa asi fakt zblaznil. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Ti tvůrci podle mě už neví, kam až mají zajít, aby natočili, pokud možno, co nejdivnější film podle skutečné události. Na začátku jsem upozorněn, na konci mi pak představí skutečné postavy. Když jsem je viděl, já jim místy fakt věřil, že to všecko se stalo. Jack Black si tu svojí roli zahrál naprosto parádně. Celé to vlastně vtipné ani moc není, jenom se tam děje tuna divných věcí. A nejdivnější je právě samotný Bernie. Kopa narážek na Texasany mě ale pobavila. Dementní Angličtina a vítězství buranství nad lidskostí už o něco méně. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Je to sice strašně jednostranné, ale zároveň je to snad jediná věc, která mi na tom vadí. Na vynesení nějakého objektivnějšího soudu by si člověk skutečně musel popovídat s obyvateli Carthage, kteří Bernieho osobně znali, jenže i tak mi ta určitá neobjektivnost kupodivu vadí méně než kdy jindy. Jednak je to tím, že ten Bernieho příběh je sám o sobě hodně zajímavý a značně i absurdní, takže mě dokázal zaujmout po celou dobu jeho trvání, ale také tím, že Linklaterovi hlavně šlo o kritiku funkčnosti současného amerického systému, který je dle něj v určitých případech příliš přísný. A tenhle svůj názor zde podal skvěle a nemůžu říct, že bych s ním nesouhlasil. Navíc si myslím, na rozdíl od některých uživatelů, že ten příběh graduje dost solidně a kupředu se posune vždy přesně v pravý čas. Taky je zde dost černohumorných a občas i absurdně vtipných scén, které to celé dost oživují a navíc dokáží skvěle ladit i s těmi vážnějšími scénami. S každou další minutou si mě to získávalo stále víc a víc, proto mě mrzí, že tomu nemůžu dát vyšší hodnocení, protože potenciál na to ten fiim prostě měl... Ale slušné čtyři hvězdy rozhodně taky nejsou žádná prohra. 4* ()

A_FISH 

všechny recenze uživatele

Nic proti Linklaterovi, ale v záhlaví je chyba. Tohle samozřejmě natočil Wes Anderson podle scénáře bratří Coenů. Absurditu celého projektu dokládá paradoxně nechtěná reklama v podání kaťuškystotřicetosm: Co to s těma filmama je? Nejdřív Fargo, kde lidi strkaj do drtičky na dřevo, potom 7 psychopatů, kde se zabíjej navzájem a ještě o tom píšou knížku a teď tohle? Možná mě to tolik naštvalo právě proto, že zrovna navázal na tyhle dva, ale tohle prostě není komedie. Je to hodně divná výpověď o hodně divným chlápkovi. 90% a za zubatou (ne)herečku palec nahoru pro jistotu zafixovaný vteřinovým lepidlem. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (6)

  • Většina lidí komentujících Bernieho (Jack Black) jsou skuteční obyvatelé městečka, kteří jeho a Marjorie Nugentovou (Shirley MacLaine) znali, a jedná se tedy o autentické výpovědi. (Nin)
  • Film je natočený dle skutečné události. Bernie Tiede si v době uvedení filmu odpykával trest v Bostonské věznici. (ČSFD)
  • Jack Black se v rámci přípravy na svou roli osobně setkal se skutečným Berniem Tiedem, kterého vyzpovídal, aby mohl postavu ztvárnit co nejlépe. (Vala)

Reklama

Reklama