Reklama

Reklama

Případ Kim Bok-Nam

(festivalový název)
  • Jižní Korea Kim Bok-nam salinsageonui jeonmal (více)
Trailer

Obsahy(1)

Málokteří lidé si uvědomí jak hluboko mohou zasáhnout do životů druhých svou apatií, sobeckostí a přehlížením. Thiller korejského režiséra Chul-soo Yanga vykresluje přetrvávající propastné rozdíly nejen v životní úrovni, ale především v myšlení a v uspořádání hierarchických vazeb mezi obyvateli velkoměst a zapadlých vesnic. Kamarádky z dětství, Hae-won a Bok-nam, jsou představitelkami oněch od sebe vzdálených světů. Svobodná, krásná, nezávislá ale velmi sobecká a bezcitná Hae-won přijíždí strávit dovolenou na ostrov, kam často jezdila v dětství za svými prarodiči. Svým „protipólem“, místní dívkou a kamarádkou z dětství Bok-nam vlastně opovrhuje. Nechápe, proč se nesnaží změnit svůj život vdané ženy a matky, která se však kromě manžela a své dcerky musí starat o zbytek vesnice, tvrdě pracovat na poli, starat se o včely a plnit i další nestandardní požadavky místních obyvatel. Bok-nam ale o lepším životě pro sebe a především pro svou dceru sní už dávno. Příjezd Hae-won v ní opět vzbudí naději na útěk z otrockého sevření. Bohužel, chování Hae-won není až tak propastně odlišné od chování „primitivních“ vesničanů. (Ketri)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (115)

POMO 

všechny recenze uživatele

Slušné revenge drama s gore zůčtováním, u kterého budete katce s kosou v ruce za to všechno, čím si prošla, nadšeně fandit. A v mysli zůčastněně kosit s ní. Dobře zvládnuté průběžné budování psychického tlaku na odlehlém mísťě, ze kterého není úniku. Ale rovina přátelství holek v tom vůbec nefunguje. A v nastavovaném závěru se ji film snaží marně dovysvětlit, dát jí význam. ()

Hunter2222 

všechny recenze uživatele

Poriadne drsná dráma hraničiaca s exploitationom o pomeroch na kórejskom vidieku. Nakoniec to celé vyústi do krvavého kúpeľa, ktorý nemá chybu. Z celkovej stopáže 115 minút som sa nudil minimálne, čo v nemalej miere zabezpečilo prekrásne prostredie, ale aj vynikajúce herecké výkony. Film je fakt surový a hlavne voči ženám, takže odporúčam pozerať len silným povahám... 100%. ()

Reklama

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to vydarený mierne hororovo ladený thriller z juhokórejskej produkcie. Má výborný príbeh o necitlivej pracovníčke banky, ktorá všetko zlo okolo seba ignoruje, myslí len na seba a po výpovedi z práce sa konečne rozhodne navštíviť svoju priateľku z detstva žijúca spolu s rodinou na izolovanom ostrove, kde opäť všetku nespravodlivosť ignoruje, ale tentoraz to môže mať kruté následky. So spracovaním som veľmi spokojný, celý úvod z mesta pôsobí dosť nepríjemne a pritom sa tu nenájde ani kvapka krvi, takže to dokáže zapôsobiť, následnej sa dej presunie na ostrov, čo už tvorí takmer celý film, síce mám pocit, že sa to ešte čiastočne dalo vylepšiť, ale skutočne len pocit, inak mi to nadmieru vyhovuje, pomery na ostrove sú zobrazené veľmi zaujímavo a teda nie práve najpríjemnejšie, celá tá nespravodlivosť je správne dávkovaná a gradovaná až vyvrcholí v slušné krvavé finále a kvalitu si už udrží až do konca. Čo sa týka samotného násilia, tak ničím sa zbytočne nepreháňa, čo mi vyhovuje najviac, je tu priemerný počet usmrtených, z ktorých väčšina je na priemernej žánrovej úrovni, ale nájdu sa aj nadmieru vydarené, hlavne oddelenie hlavy pôsobí veľmi dobre. Herecké obsadenie je na tom výborne, síce pre mňa známe len minimálne, ale všetky postavy sú pre potreby filmu skvelo zahrané, obzvlášť Seo Yeong-hie v úlohe utláčanej ženy je perfektná po všetkých stránkach, či už v ponižovanej polohe, ale aj tej nemilosrdnej, Ji Seong-won si celý film drží svoj štandard a správne nepríjemní záporáci. Réžia a technická stránka na žánrovú špičku určite nemajú, ale aj tak som nadmieru spokojný. Bedevilled je výborný drsný thriller, ktorý nepochybne stojí za pozretie. 78% ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

To, co zažívala Kim Bok-nam v první polovině filmu, bylo nefalšované peklo. Jak po stránce fyzické, tak po stránce psychické. Útrapy s buranským násilníky a skupinou čarodějnic na vidláckém ostrově zalézaly podkůži a dlouho jsem vzpomínal, kdy a jestli vůbec jsem někdy cítil k filmovým záporákům takovou nenávist. Jatka, která se rozjela v druhé polovině filmu, jsem tak viděl jako obrovské zadostiučinění pro hlavní hrdinku a upřímně řečeno jsem čekal, že si to užije kapánek víc. Ale i to, co film nabídl v exploitačním ohledu, stálo za to. Asijská kinematografie není zrovna mým šálkem kávy, ale tohle je prostě pecka. 90% ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Skoro jistě je to dost roztahané, a jisté zkrácení by tomu neuškodilo, a taky mi trochu vadil ten feministický nátěr. Přesto za sebe musím říct, že se mi to nakonec líbilo - nejpozději od nepodařeného útěku do Soulu mě to do sebe vtáhlo, a byl jsem vyloženě nadšený z toho, jakým směrem se ubíral další děj. Obě hlavní hrdinky jsou velmi zajímavé a jejich osudy mi nebyly lhostejné. Samotný závěr s čtením starých dopisů - které staví předchozí události do nového světla - mi potom přišel velmi dojemný, a přesvědčil mě, že to je dobrý a promyšlený film, který se mi trefil do chuti. Třeba už jen tou krvavostí, která tam vyloženě sedne - byť nechápu, proč je zde ten film označen mj. jako horor, s čímž mám teda dost problém, a rovněž lze mít dobré pochybnosti o věrohodnosti některých finálních momentů (typu jak může někdo stále žít po tom, co schytal několik kulek do břicha a následně mu byla ještě zabodnuta flétna do krku). Přesto jsem rád, že jsem na tento film narazil - byl to pro mě příjemný filmový objev. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama