Reklama

Reklama

Úkryt

(festivalový název)
  • USA Take Shelter (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Curtis (Michael Shannon) je muž, který se svou manželkou (Jessica Chastain) a šestiletou neslyšící dcerou žije poklidný život v malém městě v Ohiu. Jednoho dne však Curtis začne mít děsivé apokalyptické sny. Vnitřně potlačované vize postupem času přerostou v posedlost, která ho nutí k vybudování protibouřkového bunkru v podzemí u rodinného domu. Jeho podivné chování se setkává s nepochopením v řadách jeho nejbližších. Rostoucí tlak na jeho manželství a napjaté vztahy s přilehlou komunitou jsou ovšem nic proti tomu, co by možná jeho sny mohly ve skutečnosti představovat. Mladý manžel a otec pak čelí rozporu, zda-li má ukrýt svou rodinu před blížící se zlověstnou bouří anebo před sebou samým. (Struhy)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (368)

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Kdo čeká katastrofický film, jak už název trochu napovídá, tak ten se ho tady nedočká. Některé to může zklamat, některé naopak potěšit, protože se zde jedná o 120minutovou psychologickou hru o vnitřním souboji hlavní postavy, která se nezodpoví až do poslední minuty filmu a nechává diváka čekat v napětí. Shannon a Chastain jsou zde prakticky jediné výrazné postavy a oba jsou skvělí, jejich vzájemné interakce do filmu hezky sedí a společně zapadají do celkového ponurého a pomalého konceptu filmu, a tím se dostávám k tomu, co asi lidem bude nejvíce vadit. Tím je hrozně pomalé tempo, dvě hodiny přemítání na místě a prakticky nulová akce. Pokud ale divák přistoupí na hlavní myšlenku filmu, kterou je hlavně bádání v mysli a čekání na to, jestli je hlavní postava schizofrenní blázen, nebo jen spasitel a "prorok", bude ve výsledku rozhozený a závěr v něm bude ještě delší dobu rezonovat, protože alegorii hlavního konceptu si může každý vyložit podle sebe. Za mě je to hodně rozporuplný film, který není pro každého, ale z výsledku jsem více spokojený a tyhle psychologické, deptající dramata můžu. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Možná nepochopitelně, ale o to víc jasně a zřetelně jsem si vzpomněl na scénu na verandě z jednoho filmu, kde po setmění do mřížky elektrického lapače hmyzu nalétávají mouchy a jsou na ní uškvařeny. A po každém suchém zapraskání elektrického výboje jsem ucítil svěží ostrou vůni ozónu, provázenou ale i nepříjemným zápachem pálících se křídel. Navíc - navzdory občasnému zaburácení hromu - Take Shelter byl tak neuvěřitelně tichý film, že mě téměř ohlušil... Posledních pár záběrů mi nesedělo, ale jsem za ně rád, neboť daly spoustě lidí možnost jiného náhledu na blížící se bouři a soucitně jim pootevřely dveře k úniku z Curtisovy hlavy. A ze stejného důvodu jsem rád, jestli opravdu ve filmu nebyly ty příznaky propukající nemoci popsány lékařsky erudovaně, ale jen volně, dle fantazie autorů. Zaplaťpánbůh za tu šanci si něco nalhat a tak se z tohoto (jako trosky zříceného krytu těžkého) příběhu alespoň trochu vzpamatovat. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Velmi atmosferický a silný film. Výkon M. Shannona je doslova oscarový, Jessica tiež nezaostáva a už vtedy potvrdila súčasnú silnú pozíciu v hollywoode. Film je napínavý i v momentoch keď sa dokopy nič nedeje. Divák len tuší, ale nie je si istý a to je veľmi silná stránka filmu. Pomalé tempo mi vôvec nevadilo, film mi dokonale sadol a uvažoval som aj nad plným počtom. Možno to časom dvihnem. Určite mu dajte šancu! 80%. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Velice znepokojivé drama o nastupující psychické poruše (anebo možná taky ne, ale nepředbíhejme) a následném rozpadu dosavadního klidného rodinného života. Michael Shannon je v hlavní úloze úchvatný a Jessica Chastain mu zdatně sekunduje. Klobouk dolů hlavně před postavou, kterou Jessica hraje a která si i pod tíhou těžké životní zkoušky zachovává tvář a trpělivě a láskyplně stojí při svém muži. Některé snové sekvence v tomto snímku nemají daleko k hororu a sledovat běsnícího Shannona je opravdu trýznivé. To vše předznamenává opravdu neveselou finální scénu, ke které to celé nutně směřovalo. Dvouhodinová instantní deprese. [KVIFF 2018] ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Výborně, něco takovýho tady už dlouho nebylo. Take Shelter je naprosto fascinující drama s neotřesitelným základem, a tim je bezchybné herecké duo Shannon-Chastain a skvěle sepsaný scénář. Ten dává prostor nejen vykreslení postupného propadu hrdiny do úplného šílenství, ale i výborné práci s houstnoucím napětím. O to se starají jak jeho noční můry, tak neobyčejnou bouři alarmující mraky a hejno neklidného ptactva. Mnozí diváci asi budou breptat, že snímek plyne příliš pomalu, ale já osobně jsem toho názoru, že té zklíčující atmosféře to tentokrát jenom pomáhá. A po těch dvou hodinách navíc přichází zcela kulervoucí závěr, v který jsem tajně doufal. Bravo! ()

Galerie (110)

Zajímavosti (19)

  • Jednou z prvních osob, která četla Nicholsův scénář k filmu, byl Michael Shannon. Důvodem však nebyla nabídka na roli, ale konzultace. (Brousitch)
  • Dcéra hlavného protagonistu Curtisa (Shannon) pôvodne nemala byť hluchá už od narodenia ale postupne strácať sluch pred udalosťami filmu kvôli rôznym chorobám. (Real Tom Hardy)
  • Hlavný hrdina filmu Curtis navštívi so svojimi problémami doktora Shannona (Ken Strunk), pričom jeho predstaviteľ sa volá Michael Shannon. (sWONDER)

Související novinky

Tiché místo se dočká spin-offu

Tiché místo se dočká spin-offu

11.11.2020

Letošní rok mělo do kin přijít pokračování hororového hitu Tiché místo od režiséra Johna Krasinskiho, nejspíš ale nemusím říkat, jak to dopadlo. Druhého dílu se tak s trochou štěstí dočkáme až 23.… (více)

Reklama

Reklama