Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rónin je samuraj, který ztratil svého pána a tím i svou čest, a jeho postavení na společenském žebříčku středověkého Japonska tomu odpovídá. Ještě mnohem níž však stojí lidé smíšené rasy, mezi něž patří i nalezenec Kai (Keanu Reeves), zčásti Brit, zčásti Japonec. Díky svým mimořádným schopnostem je vzat na milost skupinou bývalých samurajů, jejichž pán se stal obětí spiknutí, které připravili zákeřný Lord Kira a čarodějka Mizuki. Róninové chtějí Lorda Kiru porazit za každou cenu, jenže trumfy rozhodně nejsou na jejich straně. Dokud nezískají Kaie. I tak ale bude cesta za spravedlivou odplatou trnitá a jen málokdo z nich po ní dojde až do konce, který navíc může mít v souladu s japonskými tradicemi velmi trpkou příchuť. (Cinemart)

(více)

Videa (14)

Trailer 3

Recenze (876)

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Překvapivě důsledný hollywoodský spektákl, který nahlíží na tradice japonské kultury možná naivní, současně ale i poměrně uctivou optikou. Fantasty prvky jsou překvapivě užity poměrně střídmě (a rozhodně nepůsobí v příběhu nepatřičně), Keanu Revees je svým subtilním projevem dle mého spíše vědomě podřízený k tomu, že není hlavním hrdinou v pravém slova smyslu, než že by byl herecky matný, lokace se střídají se železnou pravidelností a akce byla minimálně solidní (nelze nicméně přehlédnout násilnou absenci krve, která několikrát nutí střihače k bizardním zásahům). Výsledek mě každopádně příjemně překvapil. Jako historickou kapitolu to nelze brát vážně ani omylem (a nemyslím, že by to byl tvůrčí záměr). Jako fantasy variantu jedné legendy, která chce připomenout některé hodnoty? S tím nemám sebemenší problém. 70% ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Myslím, že větší zábava je zfilmovat dění na létajících kačerech .. tři minuty napětí roztažených do celovečerní podoby, kdy někdo z téhle atrakce uletí, dole se rozplácne na maděru a červenými cákanci ohození lidé kolem vřeští a pobíhají, takže trocha vzrušení .. což se o pouťové podívané zvané 47 róninů (může někdo opravit to nesmyslně velké R v názvu?) říci nedá, tam se totiž v nikom krve nedořezá .. takže ať žije dětská verze seppuky. ()

Reklama

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Film, který se snaží zavděčit každému. Dětem, japoncům, příznivcům samurajských klasik ("megahit" Toma Cruise je hotový masterpiece v porovnání s tímhle), mainstreamovému divákovi a akčním fanouškům. Triky na úrovni druhého Hobita (rozumně k zblití) a když už, tak rovnou dvě hlavní postavy pro jak asijskou, tak západní kulturu. Ani jedna však k srdci nepřiroste, takže finální sepuka místo soucitu vzbuzuje nadšení, že tohle G. I. Joe v japonských kulisách se už dostalo za cílovou rovinku. Film vysloveně neurazí, ale šance nadchnout tu nikdy v první řadě ani nebyly. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Dneska jsem neměl moc chuť nad něčím extra přemýšlet a zároveň jsem chtěl vidět nějaký dlouho uložený film z mého seznamu neviděného. A jelikož mi chuť padla na něco samurajského a zároveň toto je opravdu uleželá záležitost, s očekáváním jsem si film pustil. Ze začátku lehce podobného Avatarovi jsem byl mírně paf, protože příběh znám a tohle jsem tam nečekal. Pak jsem ale pochopil, že nekoukám na historické japonské drama o samurajích jednajících dle kodexu bušidó, ale prachsprostý Halywůd co si japonský příběh vypůjčil a lehce dokořenil barbecue omáčkou a kečupem.  A tak stejně jako v Mekáči nečekáte extra kulinářský zážitek od housky s čímsi zamotané do kusu papíru, nečekal jsem nějaké zásadní drama ani zde a jen jsem se bavil. A řeknu vám na rovinu, bavil jsem se dobře. Výprava úžasná, zvolené lokace také a až na pár míst nebylo skoro poznat co jsou digitální efekty a co nikoliv. A přeci jen, před 8 lety ještě písíčka nebyly tak nadupaný jako dneska a tak oceňuji práci grafiků.  Někdo to srovává se Samurajem, ale to prostě nelze. Já jsem naštěstí viděl film v cz dabinku, takže jsem byl ušetřen anglicky mluvících Japonců. Ono je to někdy naopak také děs, když se někdo snaží např. v angličtině nebo dokonce češtině napodobovat takovou tu japonskou ráznost v mluvě. To je teprve masakr. Trochu jsem byl zvědavý na závěr Made in USA, ale nezklamal. A protože se mi líbily i všechny ty bitky, dávám za 4 zdobené cuby. * * * * ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Přítelkyni lákala ta japonská mytologie. Mně z traileru také docela zaujala. Pak ale přišli zdejší kritici a bodohoniči a ukázali, že 47 Roninů stojí za hovno. Hle jsem si řekl, že buď se plete databáze a nebo se pletu já a na film jsem se vydal. Samozřejmě se slušnou skepsí. Nakonec jsem ale přišel na to, že se pletou rádoby vznešení odborníci, protože jsem se v kině dočkal víceméně slušného historického fantasy s japonskou mytologií. Mám dost i za to, že Keanu Reeves dbal na to, aby plno japonských samurajských myšlenek prošlo sítem pravdy a tak tu není zase tolik výmyslů, na kolik byste od Hollywoodu mohli očekávat. Zároveň ale musíte počítat s tím, že je to fantasy. Každopádně ve své podstatě je to dle mého soudu dobře natočený film. Má všechno, co dobrý film má mít. Má akci, napětí, kvalitní režii, kameru, ale i herecké výkony. Vlastně všechno je tu poctivé tak, jak byste od zdejšího hodnocení rozhodně nečekali. Proto můžu říct jediné a to, ať kino za účelem tohoto filmu rozhodně navštívíte, protože si to zaslouží. Byl jsem skeptik, ale dlouho se mi nestalo, abych se takhle mýlil. 47 Roninů je velice povedený a zajímavý film. Bejt to natočené Japonci o Japoncích, zřejmě to skončí v černých číslech. Nikdo by to totiž nepochopil. Tady ten Hollywood vnímám jako určité plus pro širší veřejnost. Otázka je, jestli i tak to dokáže ocenit. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (17)

  • Veľkého čierneho samuraja stvárnil anglický herec a bývalý profesionálny basketbalista Neil Fingleton. V čase vzniku filmu najvyšší Angličan a takisto aj Európan meria 241 cm a váži takmer 170 kg. (MikaelSVK)
  • Filmové šípy pocházejí z dílny slavného evropského výrobce šípů Michaela Reapa. Některé vyrobil v "muzejní" kvalitě, aby obstály i v detailním záběru. (Cheeker)
  • "Rónin" byl samuraj z období japonského feudalismu (1185-1603), který z nějakého důvodu neměl pána (např. proto, že ten zemřel nebo samuraje zbavil své přízně). Příběh filmu pak vychází ze skutečného příběhu "47 róninů". Postava Keanu Reevese (Kai) je však fiktivní a vznikla pouze pro potřeby filmu. (Flussmaister)

Související novinky

47 róninů se dočká cyberpunkového pokračování

47 róninů se dočká cyberpunkového pokračování

13.08.2020

Přáli jste si vidět pokračování jednoho z největších propadáků roku 2013? Pak máte štěstí, akční fantasy 47 róninů se totiž dočká sequelu, a ne jen tak nějakého. Dvojka se bude odehrávat 300 let v… (více)

Keanu Reeves jako drsný ruský kmotr?

Keanu Reeves jako drsný ruský kmotr?

17.09.2013

Nějak se mu ten comeback nedaří. Jeho režijní debut Man of Tai Chi moc slávy ani peněz nepobral a obludně předražená samurajská fantasy 47 Ronin (rozpočet údajně přesáhl 200 milionů dolarů) vypadá na… (více)

Keanu Reeves jako zlý kungfista

Keanu Reeves jako zlý kungfista

17.12.2011

O projektu Man Of Tai Chi jste už u nás četli. Keanu Reeves si pro svůj režijní debut vybral klasické téma: příběh o mladíkovi, kterého jeho bojové schopnosti přivedou do světa „úžasných možností a… (více)

Reklama

Reklama