Reklama

Reklama

The Last Voyage of the Demeter

  • Velká Británie The Last Voyage of the Demeter (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Již několikátá variace Stokerova "Drákuly", tentokrát zaměřená na onen neprobádaný úsek cesty přes moře do Anglie. Děj se odehrává na palubě obchodní lodi Demeter během její plavby z Transylvánie do Anglie a sleduje osud nešťastné posádky této lodi, která převážela rakev hraběte Drákuly. (akisha)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (154)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

V knihe je kapitola o plavbe na Demetery podaná pomerne mrazivým spôsobom. Kto čítal vie, pričom najlepšou pasážou je aj tak úsek od samotného úvodu až po útek Jonathana z hradu grófa “D”. Nie, tento snímok vzhľadom na zasadenie deja na palubu lode, nemal príliš veľké možnosti opierať sa o mimoriadny príbeh, no zato mal fantastickú príležitosť vyniknúť hlavne po hororovej stránke. Ono, tej výprave sa nedá vytknúť prakticky nič. Ani atmosféra miestami veru nie je najhoršia, pričom by sa dalo povedať, že po ponaťahovanom úvode, je od nástupu “grófa na scénu”, aj pomerne temná. Lenže človek aj tak očakával akosi viac. Netopier si síce ide svoje a obetí pribúda, no neprišli vám všetci cestujúci na palube napriek okolnostiam “akosi v pohode”? Každopádne, Ja sklamaný nie som. Ako jednohubka na úvod (podľa mňa bude pokračovanie), to vyslovený prepadák určite nie je. No a na záver len dodám, že som naozaj veľmi rád, že je námet (po podaktorých pukancových pičovinách) konečne podaný serióznym spôsobom. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

André Øvredal a jeho gotický lodní upíří horor dle Stokerovy předlohy. Musím říct, že Øvredala mám rád, jelikož je jednak aktivní hororový tvůrce a vybírá si vděčné a netradiční hororové žánrovky, byť né vždy je z toho klenot jako Pitva Jane Doe ( tu nejspíš už nepřekoná), ale nikdy mě vyloženě nenaštval a nesnaží se o žádné artové přesahy, či ambiciozní díla, zkrátka vděčná hororová zábava, které není nikdy dost. Od plavby Demeter se čekalo hodně a první zámořské ohlasy dávaly tušit, že nejspíš o horor roku nepůjde, což potvrzuji i já, ale pořád je to velmi atraktivní a sympatická podívaná, která se musí zkrátka docenit a jakožto pravý hororový fanoušek cítím potřebu vyjádřit vděk, že jsme nedostali další tuctovou duchařinu, další tuctový slasher či další family friendly twillight upířinu, ale lodní upíří gotický Horor, to já vítám. Potěší nadstandardní vysoké řemeslo, sympatické postavy, dobrá hudba, slušný vzhled drákuly ( opět to mohla být nějaká hnusná CGI m *dka, ale je tu Javier Botet creature feature AGAIN!!), atmosféra funguje loď,mlha, bouře, námořníci a nebezpečné Cargo je zkrátka vděčné a zaručené, potěší, že nejde o PG-13, ale je to místy pěkně drsný ( jasně žádné střeva, utržená hlava či končetiny se sice nekonají, v tomhle se vyřádil Renfield), ale přišlo mi to relativně postačující. Hodně se cení, že se film nebojí zbourat běžné hororové hranice, tedy pravidlo, že ženy a děti jsou v hororech Safe tu zkrátka neplatí, což kvituji. Lekačky tu sice nefungují a bát se nebudete, ale who cares. Je to zábavný střet Dráculy s námořníky na lodi. Take it or leave it. 7/10. ()

Reklama

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Ve své jednoduchosti parádní nápad a obrovský potenciál je zde trestuhodně zabit nedostatkem citu pro tvorbu působivého obrazu, neschopnosti napsat smysluplný scénář a zoufalou absencí jakékoliv tvůrčí kreatvity, touhy po invenci, či snad jen znalosti už ověřených postupů. Tam kde to mohl být tísnivý, syrový, fyzický, survival horor, je to jen něco jako trapná (až parodická) povídačka vesnického ožralce.. Tady se dala tvořit kulervoucí atmosféra zvukem (vrzání lodi, vlny nonstop narážející o její trup, šustění krys..), správnou prací s kamerou (víc do kontrastu a méně do barviček) a smysluplnou prací s interiéry (tady práce s prostorem lodi nedává absolutně žádný smysl).. Namísto toho je to natočené jak nejlenivěji to šlo, někdo shrábnul prachy a námět roku spláchnul do hajzlu. Bravo dementi. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

The Last Voyage of the Demeter bol jeden z mojich najočakávanejších tohtoročných hororov. Režisér slušného The Troll Hunter, vďačný námet, aj slušný trailer. Bohužiaľ, nórsky režisér nakoniec nepriniesol do žánru žiaden nový vietor a prakticky natočil iba tuctovú hollywoodsku žánrovku. Demeter síce má fajn dobovú atmosféru, pútavé prostredie lode, aj pár slušných lakačiek (nie som síce ich fanúšikom, ale v tomto filme väčšina z nich aspoň funguje tak ako má), no všetko ostatné je iba obyčajná rutina. Ako tu v komentároch už niekto spomínal, ten film sa mohol vydať rôznymi cestami. Buď na štýl Votrelca budovať dusnú atmosféru stiesneného prostredia lode, kde pomaly mizne jeho posádka alebo v štýle 30 Days of Night sprostredkovať poriadnu adrenalínovú jazdu. Nakoniec však nerobí poriadne ani jedno, ani druhé, pretože postava titulného monštra (Drákulu) sa tu ukazuje až nezdravo často, navyše neraz v pomerne hnusných CGI záberoch, ktoré vôbec neladia s dobovým prostredím a film by vyzeral omnoho lepšie keby sa zameral na používanie iba praktických efektov a masiek; a neponúka ani tú adrenalínovú jazdu, keďže napätie ubíja pomerne prestrelená dĺžka, ktorá chce pár strán knihy natiahnuť na dvojhodinový film (zdraví, Hobbit), navyše s pomerne neuspokojivým záverom. Vo výsledku tak síce neškodná jednohubka, pri ktorej najviac zamrzí pomerne premrhaný potenciál a fakt, že z toho vznikol nakoniec iba takto absolútne obyčajný, neškodný horor. CELKOVO: 5/10 ()

majo0007 

všechny recenze uživatele

Tak už aj tú Stokerovu klasiku nám museli sprzniť témou rasizmu - hlavnú postavu hrá totiž neger - doktor z Cambridge, zablúdený v Transylvánii!!!, občas trúsiaci poznámky, aké mal trable s farbou pleti. Škoda, že si režisér takto nespomenul aj na tých cigošov, nuž ale tí sa tradične podľa súčasných paralel hneď na začiatku vyjebali na robotu, tak mu asi nestálo za to, uroniť nad nimi slzičku. Občas sa vo filme síce nájde pekný moment (upršané noci na palube), ale celkovo je to bieda. Námatkovo to pripomína starého dobrého ALIENa - osamelá loď, neznáme cargo, "rastúci" Dracula, na scénu pribudne "Ripley" pipina!, námorníci sa vyzbrojujú, pátračka a pribúdajúci bodycount - už mi tam chýbalo len to "motion sensor pípátko"... Ale dizajn Draculu nepotešil vôbec - ako kríženec vlkodlaka s lietajúcou príšerkou z Van Helsinga +"létající Čestmír létá tam a zpět" (z lodi na plťku a späť - a tuná kurva škrýpe aj celá logika prepravy). WUF! Úprimne Demeter=DOWNmeter! André Øvredal asi zostane len priemerným režisérom kokotín, ktoré nikoho nevystrašia. Vystrašil ma akurát tak koniec filmu, ktorý dúfa v sequel... WTF! To je tak, keď máte tešíka na film a vykľuje sa z toho prd do xichtu. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (17)

  • Demeter má spojitosť s gréckou mytológiou. V starovekom gréckom náboženstve a mytológii je Demeter olympskou bohyňou úrody a poľnohospodárstva, ktorá riadi úrodu, obilie, jedlo a úrodnosť zeme. Hoci je väčšinou známa ako bohyňa obilia, vystupovala aj ako bohyňa zdravia, narodenia a manželstva a mala spojenie s podsvetím. (Arsenal83)
  • V roce 2023 byl v kinech uveden i jiný film, v němž vystupuje postava Drákuly, a to komediálně pojatý Renfield, o jehož distribuci se postaralo studio Universal, které uvedlo i tento snímek. Za zmínku stojí i fakt, že oba projekty v kinech propadly. (fiLLthe3DD)

Související novinky

Plavba s Drákulou našla režiséra

Plavba s Drákulou našla režiséra

02.10.2019

Po takřka dvou dekádách příprav to vypadá, že se Drákula konečně vyplaví směr Londýn. Hororový snímek The Last Voyage of Demeter totiž nejspíš našel režiséra. Tím by měl být André Øvredal (Noční můry… (více)

Neil Marshall vypluje s Bayovými piráty

Neil Marshall vypluje s Bayovými piráty

04.09.2012

Tvůrce Pádu do tmy, Soudného dne či Centuriona si loni odskočil do televize a bitevní epizodou Blackwater si vystřihl zdaleka nejlepší hodinku druhé série Hry o trůny. Není divu, že o jeho služby v… (více)

Neil Marshall a smrtící náklad z Transylvánie

Neil Marshall a smrtící náklad z Transylvánie

14.05.2012

U filmu The Last Voyage of the Demeter je situace taková, že v jeho realizaci uvěříme až u závěrečných titulků hotového filmu v kině. Bragi Schut (Hon na čarodějnice) napsal scénář už před deseti… (více)

Režisér Zatmění restartuje Daredevila

Režisér Zatmění restartuje Daredevila

17.03.2011

Nebo půjde spíš o pokračování, ale bez Bena Afflecka? Tak nebo tak, studio 20th Century Fox chce, aby se druhé filmové šance slepého superhrdiny ujal David Slade (foto). Ten se prosadil thrillerem V… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno