Reklama

Reklama

Diktátor

Trailer 1

Generál Aladeen je jedním z posledních světových diktátorů „ze staré školy“. Ve své zemi vládne téměř neomezenou mocí, kterou financuje prostřednictvím výnosů z těžišť ropy. Pevnou rukou se nebojí popravit kohokoli, kdo s ním nesouhlasí, změnit 300 slov z místního jazyka na své příjmení nebo uspořádat olympijské hry, ve kterých sám vyhraje každou disciplínu. A je tak jedním z nejnebezpečnějších mužů na světě. Když OSN vyhrožují sankcemi proti jeho zemi, africké republice Wadiya, je donucen odjet do New Yorku, kde má přednést vysvětlující řeč. Po příjezdu do světové metropole je ale generál doslova obrán o svou moc a šaty zběhlým agentem CIA a je vržen do běžného života na Manhattanu, kde se z nelítostného diktátora stane jedním z mnoha lidí v davu. Na cestě New Yorkem potkává Aladeen mladou Zoey, která provozuje obchod se zdravou organickou stravou a mohla by diktátorovi pomoci získat zpět jeho zemi i lidskost. (Viacom)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (1 603)

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Já Sachovi hodně fandím a mnohokrát jsem se upřímně zasmál. Přesto to není absolutní zážitek, jako například z Borata. Celý film se veze na té nejtenčí hranici mezi vtipností a trapností a může za to zejména ohromná jednoduchost všech vtipů. Ty jsou velice přesně zacílené. Zároveň však velmi prosté a nenabízí toho příliš k domýšlení. Jakoby už takové trochu ohrané. Buď je vezmete nebo ne. Celý film je složený z vykonstruovaných scének, jejichž hlavní účel je vyplodit jakože kontroverzní či provokativní vtip. Jsou to situace, názory, hodnoty či vlastnosti, o kterých Sacha ví, že jsou v současnosti nekorektní. Tyhle provokace mě hodně baví. Zároveň je z nich ale cítit už taková vypočítavost. Každý tohle od Cohena očekává a chce se to od něj. Mám pocit, že už nejde tolik o provokaci, jako právě o zavděčení se cílovému publiku. Ale třeba si to jen namlouvám. Co mi chybělo nejvíce, byl onen pseudodokumentární styl Cohenových předešlých filmů. Chyběla mi ta iluze reality. Ta totiž ve spojení s Cohenovými provokacemi povyšovala celou záležitost výše. Jeho provokace totiž vyžadují okamžitou reakci osob, proti kterým je provokace určena. Jinak to nějak není ono a výsledek působí jaksi uměle. Diktátor je tak víceméně obyčejná hraná fiktivní komedie, která je výjimečná tím, že si bere na paškál něco, co si zasluhuje zesměšnit, ale hodně lidí se toho bojí. I Cohen však má své hranice a ví, co si může a nemůže k určitým skupinám dovolit. Například přestože Aladeen pochází očividně z islámského světa, samotný Islám zůstal až na drobné maličkosti zesměšnění ušetřen. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Pre väčšinu dnešných divákov je nový Cohenov film a jeho Diktátor len ďalšou šialenou postavičkou, ktorá stavia na absurdnom humore, nemiestnych vtipoch a dehonestujúcich poznámkach napádajúcich ľudské rasy, náboženstvo, politiku atď. Len pre malú skupinu je tu možnosť uvedomenia si spojitosti a prvotného nápadu, ktorý vyšiel z pera Charlieho Caplina a jeho filmu z roku 1940. Je samozrejme scestné tieto dva filmy porovnávať, nedajbohu hovoriť o nejakom remaku. Niektoré súvislosti sú ale jasné a ja dávam komplimenty faktom, že aj napriek priepastnému časovému rozdielu medzi filmami a ich ideologickým zámerom sa podarilo týmu okolo šialeného Angličana opäť stvoriť niečo podobné. Amerikou sa totiž opäť prehnalo tornádo humoru, niektoré pointy vtipov a hlášok hraničia s drzosťou, Sacha sa neserie s ľudskou dôstojnosťou, ale pokiaľ máte v sebe dostatok tolerancie a viete sa odosobniť, tak pre Vás bude film nechutne dobrou komédiou. 85%. ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

I přes vlažné trajlery jsem Cohenovi věřil, že opět potvrdí svůj status nejlepšího komika naší doby, jehož každá komedie je po právu událostí. A taky že jo. Polovinu filmu jsem proslzel smíchy a při vzpomínce na některé scénky (první onanie, zavedení diktatury v alternativním obchůdku, dialog na mostě a samozřejmě proslov o demokracii a diktatuře) a hlášky ("MÁM RÁD VZDĚLANÉ ŽENY. JSOU JAKO OPIČKY NA BRUSLÍCH - JIM TO NIC NEDÁ, ALE NÁS POBAVÍ.") si spolehlivě pobrečím ještě teď. Hustě nasázené, dokonale vybroušené nekorektní fóry nešetří nikoho a nic (ani Tommy Lee Jonese a Harvey Keitela) a kolikrát člověk trne, jak daleko je to za čárou, ale naštěstí je to pořád vtipné. Velký respekt před Edvardem Nortonem za jeho závěrečné cameo. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Diktátor je prošpikovaný spoustou gagů, z nichž některé mají šanci stát se legendami, ale většina bohužel tak nějak "zapadne" v ději. Jde o typickou cohenovskou zábavu, která mi sedí, takže se dá říci, že 4 hvězdy jsou takový standard a na Cohena je to vlastně průměr. Ovšem co by za takový průměr někteří jiní dali, že? ;-) ()

robbiee 

všechny recenze uživatele

[imdb: 7.1/10] | me: ...in loving memory of Kim Chong IL: Bravo! Komédia. ktorá v dnešnej dobe vytŕča nad všetky ostatné. Uráža, nerešpektuje, je tvrdá a nekompromisná ... a to všetko brutálne zábavným štýlom, ktorý si môže a vie dovoliť len Sacha. Film je prepchatý kvalitným vtipom toho najhrubšieho zrna. V takom návale je veľmi ťažké filtrovať a vyberať si miesta na ktorých sa človek nebude smiať. Každopádne - tento film ponúka 83 minút kvalitnej Sacha-Baron-zábavy, ktorá opäť raz dokazuje niečo prekvapivo nové. Give a man a vagina and he will spick for the day, teach a man to use his hand as a vagina and he will spick for a life time. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (34)

  • V krátkém střihu při první onanii Aladeena (Sacha Baron Cohen) je smečující basketbalista. Je to Blake Griffin, hráč NBA z týmu Los Angeles Clippers, který vyhrál cenu pro nejlepšího nováčka v NBA v sezóně 2011, a k tomu první místo v soutěži NBA Slam Dunk Champion, ve které hráčí předvádějí právě své nejlepší smeče. (Num3roO)
  • Velké zlaté automobily na začátku filmu jsou Dartz Prombron ve speciální Aladeen Edition. Lotyšská firma vyrábí tyto automobily, vycházející z Chevroletu Suburban, především pro armádní účely, ale pro vlastní ochranu je kupují také velmi majetní lidé. Každý z filmových vozů se kromě osmilitrového motoru, luxusního interiéru či zlaté fólie může pochlubit také kevlarovo-keramickým pancéřováním či 8 cm tlustými skly, díky čemuž je také jeho váha více než 5 tun. (Adrai)
  • V televizním studiu, ve kterém dva reportéři komentují průběh podpisu nové demokratické ústavy státu Wadiya, je zobrazen plakát Wadiya: Path to Democracy, jehož grafický design je ve stejném stylu jako známé plakáty "Change - Yes We Can," které byly použity v kampani Baracka Obamy během amerických prezidentských voleb 2008. (GordonCZ)

Reklama

Reklama