Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Novinářka Elsa Casanovová se v Afghánistánu a Pákistánu zajímá o osudy místních žen. Neváhá kvůli jejich příběhům riskovat ani svou bezpečnost. Její akce jsou nebezpečné a Elsa svým chováním na sebe a na svůj tým upozorní místní členy Tálibánu. Když se jednoho dne snaží pomoci tamní ženě Maině z moci skupiny Tálibánců vedených Ahmedem Zaiefem, je Elsa se svým doprovodem Tálibánci zajata. Francouzská vláda nehodlá nic nechat náhodě a okamžitě na místo únosu vysílá svou speciální jednotku. Rozhodnutí vojáky do akce nasadit ještě urychlí video, které teroristé umístili na internet. Na něm jsou záběry podřezávání jednoho z mužů z Elsina doprovodu. Teroristé na videu oznamují, že Elsa bude brzy také popravena. Speciální jednotka je tedy vyslána nad pákistánská kmenová území, kde má Elsu na základě zpravodajských informací objevit a zachránit. Malá šestičlenná jednotka vedená velitelem Kovaxem (Djimon Hounsou) seskočí poblíž místa, kde má být Elsa držena. Následný boj je krátký a úspěšný, vojáci Elsu i s jejím jediným průvodcem, Amenem, (druhý byl Zaiefem zabit) najdou a osvobodí. Komando však musí prchat do hor, protože Tálibáncům z okolních hor přicházejí další a další čerstvé posily. To ovlivní i ústup jednotky. Vojáci se nemohou dostat na místo, kde je měly vyzvednout vrtulníky, a musejí ustoupit do hor. Za neustálého boje musejí druhý den zamířit přes hranici do Afghánistánu, kde mohou využít pomoc spojeneckých jednotek. Znamená to však jediné – přejít hřeben Hindúkuše a zbavit se pronásledovatelů. Elsa vojákům přiznává, že pro Zaiefa je její smrt osobní záležitostí. Kovax a ostatní ihned pochopí, že se Tálibánců jen tak lehko nezbaví. Čtvrtého dne vojáci s Elsou a Amenem dorazí do malé horské osady, kde Elsa využije místních zvyků a požádá o pohostinství. To jim místní vesničané neodmítnou, a tak se vojáci mohou dovybavit na horský přechod a malinko si odpočinout. Jednotka je záhy napadena přicházejícími Tálibánci a stáhne se do hor. Na naléhání Elsy a Amena, kteří chtějí pomoct vesničanům, jež se teď Tálibánci za jejich pomoc vojákům chystají vyvraždit, se vojáci do osady vrátí a svedou prudký boj s Zaiefovou skupinou. Amen je v boji zabit a také jeden z vojáků, Victor, utrpí těžké zranění. Vojáci s Elsou se opět stahují do hor a pokračují ve své cestě přes afghánskou hranici. Ústup jim kryje odstřelovač Elias, který však nakonec v boji s Tálibánci podlehne. Zbytek jednotky s Elsou končí den v prudké sněhové vánici na horském hřebenu a pokouší se navzájem zahřívat. Druhý den ráno vojáci s Elsou zjišťují, že Victor noc nepřežil. Nezbývá jim však nic jiného než pokračovat v cestě... (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (430)

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Stéphane Rybojad si představuje válku asi tak jako Tomáš Magnusek základní školu. Místním pozitivním ohlasům absolutně nerozumím. Pomiňme ideologickou tupost a ololol zobrazování bojovníků Tálibánu (zračí se například ve vážně míněné replice mezi dvěma fousáči: "Nepodceňuj houževnatost západní ženy!"), pomiňme i skutečnost, že speciální jednotka má zapnutý cheat na nekonečnou munici a že poradce pro bojové scény pravděpodobně dělal Hurvínek, takže Schwarzeneggerovo Komando vedle toho vypadá jako příručka pro zvládnutí pokročilé válečné taktiky. Ale může mi někdo vysvětlit, o jaké "výborně natočené akci" se tu mluví, když 100% přestřelek je natočeno stylem záběr na někoho jak střílí / střih / protizáběr na někoho jak padá? ___________ P.S: Při sledování filmu jsem často myslel na turecký akčňák Kurtlar Vadisi Filistin, jemuž jsem vytýkal podobné mouchy (mačismus, xenofobní předsudky, haprující logika, opakující se situace, fádně natočená akce), ale který z případného kritického srovnání vychází jako jednoznačný vítěz takřka po všech stránkách. ___________ P.P.S: Zajímalo by mne, kde se celou dobu schovávala pákistánská armáda, která je v příhraniční oblasti s Afghánistánem zastoupená věru nemalým počtem jednotek a našim hrdinům mohla snadno pomoci. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Film o tom, jak je dobré zachránit jednoho člověka, protože při tom může spousta dalších zemřít, jenom aby ji zachránili. Má takové jednání skutečně smysl? Podle všeho ano, i když já si vlastně nejsem jistý, co ten smysl je. Že by krása Diane Kruger? Film odpověď nepřinesl, a tak lze ocenit vlastně jen dobré akční scény, které se ale odehrávají spíše jen mezi pár lidmi, jinak by to neukočírovali. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

ELSU UNESL TALIBAN!...... /// O jedný krávě, která se rozhodne zachraňovat svět (čokoládou? Hovno! Novinářka to je!...), o životě SPECNAZ (Francie prostě nemá Johna...) a jedný zachráněný admirálský prdeli. Celý je to takový ...nevinný... a přitom celkem zajímavý. Třeba osvobození rukojmí je solidní instruktážní video a povedl se i záporák. Ovšem ne všechno je dokonalý, ale ( věřte mi) – trocha dobrý akce z Afghánu ještě nikoho nezabila.... ( hmm, tak proč je film věnovanej mrtvejm francouzskejm vojákům z Afghanistánu a statečnejm novinářům??). /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Furt nechápu, proč je na hřbitovech tolik hrdinů. 2.) Dlouho jsem neviděl v akci pořádnýho ,,snajpra“. 3.) Mám radost, když při záchraně jednoho života vyhasne stovka dalších. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE *** NAPĚTÍ * ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Dost zmatené a nakažené protisrbskou propagandou. Hned na začátku, vida ho, srbský válečný zločinec v mírumilovném Kosovu. Jděte s tím k šípku, slušně řečeno. Zbytek byl klasický film o extra statečných a charakterních Francouzích a podlých Talibancích, které Francouzi už léta okupují a vraždí jim tam civilisty. Stejně to máte marné, z Afghánistánu potáhnete s brekem, stejně jako Rusové před 40 lety. Hvězdička je za návod, jak se ve skupině zahřát na sněhu. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Slušná válečná střílečka s Talibancema se sympatickou Dianou Kruger a frajerem Djimonem Honsou. Francie ukázala, že zvládá i tenhle žánr a od Americké produkce se to příliš neliší. Střílí se zde docela dost, vadilo mi, že film není Rko a přestřelky nejsou až tak vzrušující, ale druhá půle se přepne spíš do survivalu a ta také rozhodla o výsledné čtyřhvězde. 70% ()

Galerie (47)

Zajímavosti (18)

  • Talibanský velitel Zaief (Raz Degan) byl vyzbrojený československou legendární pistolí ČZ 75B ráže 9x19mm a rumunskou útočnou puškou ráže 7.62x39mm AK Draco Carbine se sklopnou pažbou AIMS a podvěsným americkým granátometem M203 ráže 40x46mm. (c.tucker)
  • V úvodu filmu byl použit bitevní vrtulník Eurocopter Tiger, později průzkumný Aérospatiale SA 341 Gazelle a přepravní Aérospatiale SA 330 Puma, jehož 2 stroje film doprovázely až do konce. Vojenský dopravní letoun, kterým přiletěli Victor a Kovax byl CASA CN-235M španělského původu. Pátrající bitevní letadla, před kterými se Talibanci ukryli pouze přehozením dek přes sebe, byly Dassault Rafale, jejichž prodejní cena během vývoje v 80. letech natolik stoupla, že je používá pouze Francie a žádný jiný stát. (c.tucker)
  • Natáčelo se ve Francii v Paříži, v Caylus a v Tarn-et-Garonne. Záběry z Pákistánu a Afghánistánu byly pořízeny v oblasti pohoří Pamír v Tádžikistánu a záběry hlavního města pochází z města Dušanbe. Některé scény byly natáčeny také v malém africkém státě Džibuti sousedící s politicky nestabilním Somálskem. (c.tucker)

Reklama

Reklama