Reklama

Reklama

Korunovační klenoty

  • Česko Královské klenoty (více)
všechny plakáty
Trailer
Švédsko / Dánsko, 2011, 120 min

Obsahy(1)

Fragancia (Alicia Vikander) je obviněna z pokusu o vraždu Richarda Perssona (Bill Skarsgård), syna mocného vlastníka továrny na výrobu bot. Během rozhovoru s vyšetřovatelem se dozvídáme o jejím bohatém a mnohdy skoro neuvěřitelném životě, o jejích rodičích a bratrovi Jesúsovi. Přes její na první pohled ničím nerušené dětství a dospívání, kdy potká lásku svého života Peterssona-Jonssona, světového hráče hokeje, se dostáváme až k osudné noci, kterou celý příběh začíná. (lee.loo)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (115)

claudel 

všechny recenze uživatele

Velmi zvláštní film, povrchně by se to dalo smáznout komentářem typu - "další depka ze Švédska, jen trochu divná". Korunovační klenoty působí značně atypicky, u několika scén jsem si říkal, "to je šíleně ujeté, praštěné anebo je to pokus o netradiční pojetí magického realismu ve filmu". Filmu tak nelze upřít i jistá poetika, což se negativně projevuje ve scénáři, v příběhu, který je někdy až fantaskní. Největší plus? Alicia, bez diskuse, na tu se dá dívat kdykoli v čemkoli. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Korunovační klenoty jsou super zvláštní film. Dá se v něm totiž najít snad jakýkoliv filmový žánr, co existuje. To je někdy k neužitku, ale v tomhle případě je to naopak docela fajn. Nejlepší na tom všem je, že natočeno je to opravdu poctivě a každou další scénou jsou vidět kvality filmu. Herci hrají skvěle, prostředí nemá chybu, jenom ten příběh chvíli trvá, než si sedne. No a jakmile si sedne, tak už se neodlepí. Po půlhodině film uteče jak vítr a hned je tu konec. Samozřejmě je to Sever, takže tu nemůžou chybět běžný krutosti všední reality. I tady se s nimi člověk setká, ale jelikož je film daleko za hranicí severské absurdnosti, která je mimochodem už dost tak velká, dá se to vcelku dobře zvládnout. ()

Reklama

zette 

všechny recenze uživatele

Na absurditu v severskych filmech jsem si jiz davno zvykl a mam ji rad. V Kronjuvelerna se vsak misi tolik zanru (drama, krimi, mysteriozni, pohadka, komedie, parodie...), ze je to ve finale na skodu. Je ale pravda, ze v nekterych momentech me zacala trapit uzkost. Film je to originalni, se zvlastni atmosferou. Cekal jsem vsak neco jineho a ackoliv to neni uplne spatny film, uz jej nikdy nechci videt. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Skvělý film se silným příběhem podaným tak trochu ve stylu Amélie z Montmartru nebo Velké ryby. Absurdita a nadsázka vyvažují syrovost a surovost toho, co se během dvou hodin stane, a atmosféru je těžké popsat podobně jako dokonalé herecké výkony a pečlivý scénář plný metafor, který tak pěkně, až magicky plyne až ke krásnému konci. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Svojim spôsobom zvláštna dráma s fantasy prvkami. Úvod ma síce veľmi nepresvedčil, že pôjde o niečo výnimočné a pútavé, ale potom to prišlo... ani neviem ako som do toho spadol, film ma celého pohltil, pričom som vôbec neriešil otázky typu čo je reálne a čo nereálne. Svojim účinkom, pocitovým a emotívnym vplyvom na diváka táto forma rozprávania príbehu nešťastnej dievčiny všetko ostatné zatlačila do úzadia, obsah sa tak dostane k divákovi len ako taký šepot, ktorý som niekedy dokonca vnímal len v stave neurčitej polohypnózy. Záver bol síce ako zo sladkej bonboniéry, ale zase mi to do celkovej pointy krásne zapadlo. Jeden z filmov, kde sa stačí nechať sa voľne unášať príbehom, všetko ostatné sa už o príjemný a pozitívny pocit postará. 85/100 ()

Galerie (13)

Zajímavosti (5)

  • Natáčení filmu probíhalo v Litvě od 8. do 10.2010. (skudiblik)
  • Švédská televize vysílala rozšířenou verzi jako tříhodinový televizní seriál. (skudiblik)
  • Název filmu pochází ze starého švédského přísloví určeného těm, kteří nějakým způsobem vyčnívají, ostatními jsou považováni za podivíny. (ellegrey)

Reklama

Reklama