Reklama

Reklama

Domek z karet

(seriál)
  • Česko Dům z karet (více)
Trailer 1
USA, (2013–2018), 63 h 6 min (Minutáž: 42–60 min)

Tvůrci:

Beau Willimon

Předloha:

Michael Dobbs (kniha)

Hudba:

Jeff Beal

Hrají:

Kevin Spacey, Robin Wright, Michael Kelly, Rachel Brosnahan, Mahershala Ali, Nathan Darrow, Michel Gill, Reg E. Cathey, Sebastian Arcelus, Kate Mara (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(73)

Francis Underwood (Kevin Spacey) vás vezme na dlouhou cestu, během níž si vybírá svou pomstu na těch, kteří ho zradili – včetně členů jeho vlastní vlády i prezidenta Spojených států osobně. Elegantní, prohnaný, metodické a zlý Frank Underwood spolu se svojí manipulativní manželkou Clair (Robin Wright) berou Washington útokem. Příčku po příčce stoupají po hierarchickém žebříku, aby dosáhli toho, po čem tak zoufale touží – po moci. (AXN)

(více)

Diskuze

DaViD´82

DaViD´82 (hodnocení, recenze)

Ivo

Ano a americký prezident umí dotykem léčit... Tvé představy vztahů jsou vzácně nalajnované. Každé manželství/vztah jsou jiné a každé je uzavíráno ze zcela jiných důvodů. U Underwoodovic to nebyla láska, rodina, zajištění majetku, donucení či společný život u plápolajícího krbu, ale vzájemně si prospěšné spojení, které je oba dostane na vrchol. Oba vzájemně vše podřizují „moci a úspěchu" a na tomto vystavěli ruku v ruce své kariéry. Ve chvíli kdy začne Frank jednat, tak že tuto dohodu, kterou oba staví výše než nějaký manželský slib začne (byť z pohledu zvenčí  logických důvodů) porušovat, tak to má pro něj logické následky. Zvlášť když to není jeden ústřelek, ale dlouhodobý proces z jeho strany, kdy ji (ne)vědomky přetváří přesně v to, čím Claire nikdy být nechtěla; úsměvavý přívěšek po boku na sbírání laciných bodů. Tuto roli nesporně naoko hrála mnohdy i předtím, ale v situacích, kdy z toho oba něco měli a po vzájemné dohodě. To nyní neplatí.

na příspěvěk reagoval Camulator

Ivo

Ivo (hodnocení, recenze)

Camulator

Ok, jak myslíš ... Ale principiálně se nemůžou dva lidé dohodnout, že se budou oba aktivně podílet na profesi jednoho z nich
(pokud to místo dostane). Respektive se dohodnout můžou, ale taková dohoda nejen že nedává smysl (reálný nebo legální), ale pokud je v praxi provozována, je to přímo ilegální ... Co se týče zahýbání, to už je soukromá věc, ale o tom to nebylo ? A v tom si celkem ti dva nemají co vyčítat ? :)

na příspěvěk reagoval Camulator, DaViD´82, DaViD´82

Ivo

Ivo (hodnocení, recenze)

KevSpa

Takže ostatní jsou "blbí", "šovinisté", "povrchní", "nechápaví", "nadřazení" atd. atd.  Film nebo seriál je vymyšlená a fiktivní pohádka, která nás může pobavit, ale tohle je reálné. Claire, Frank atd neexistují, ale ty ano ... Zkus se nad tím trochu zamyslet ... Projevuješ se hodně nedospěle ... Mně osobně je to úplně jedno, ale zmiňuju to jen proto, že by ti mohlo možná perspektivně pomoct trošku na sobě zapracovat ...

Camulator

Camulator (hodnocení, recenze)

Ivo

Obávám se, že jsi vůbec nedával bacha, když v první řadě Claire vysvětlovala princip jejich vztahu, že jejich manželství není normální rodinný vztah v tom smyslu jak ho známe, ale právě určitý specifický unikát postavený právě na té dohodě. Nebo ti připadá normální si navzájem zahejbat s kde kym, aniž by ten druhý, toho si dobře vědom, projevil nějakou nelibost?

na příspěvěk reagoval Ivo

NightPorter

NightPorter (hodnocení, recenze)

jsi sovinista. hotovo. a za chvili z tebe jeste udelaj homofoba a rasistu, davam tomu hodinku a pul :-)

Ivo

Ivo (hodnocení, recenze)

Obávám se že to jste ve svých dohodových partnerských úvahách dost mimo mísu. Jedna věc je rodina a partnerský život, druhá věc je profese. Když se manžel stane ředitelem škodovky, ČEZ, Boeingu, ministrem (nebo prezidentem), jeho profese nemá nic společného s partnerským životem, resp. jeho partnerka (partner) se nemůže a nemá co v této profesi "rovnocenně" angažovat. Že si ji bude hýčkat, bude na ní hodný a bude se jí věnovat (nebo ne) je jedna věc, ale ve funkci je on, ne ona ...

na příspěvěk reagoval Camulator, DaViD´82

KevSpa

KevSpa (hodnocení, recenze)

Takhle to dopadá, když se šovinistovi někdo snaží vysvětlit, že muž a žena by měli být rovnocennými partnery, pokud se na tom vyloženě dohodli. :D

na příspěvěk reagoval Ivo

Camulator

Camulator (hodnocení, recenze)

Ivo

Ale vždyť to je přesně ono, Mlho! Celé gró jejich vztahu stojí a padá právě na té dohodě, kterou spolu před lety uzavřeli a je jedno, jestli je prezidentem Spojených států nebo třeba vesmíru, proto si ho vzala, proto ho vždy ve všem podporovala, proto se do něj zamilovala (jakkoliv divně to v jejich případě vyznívá) a jakmile on tu dohodu porušil a nejednal s ní jako s rovnocenným partnerem, pak se chovala tak, jak se chovala, zbytek je v tomto ohledu zcela irelevantní. My se tu bavíme o jejich vztahu, na ten nemají třetí osoby vůbec žádný vliv. A není to o žádné závislosti, jak tu pomýleně tvrdíš, ale o rovnocennosti, o partnerství.

berg.12

berg.12 (hodnocení, recenze)

Ivo

Ok, teď mám definitivně pocit, že jsme koukali na úplně jiný seriál ;) Mě jsou Frank i Claire de facto ukradený. Pokud mě u nich něco zajímá, pominu-li děj, tak to, jak se s nimi pracuje. A v tom byla třetí řada jednoznačně nejpropracovanější a právě odloučení Claire nejsilnější linkou třetí řady.

Ivo

Ivo (hodnocení, recenze)

berg.12

Ale jo, chápe se motiv, ale je to motiv tak trochu falešný ... Chtít být něčím jiným než člověk je a má v dané chvíli být, je zdrojem většiny problémů. Přijmout svoji momentální roli je znak moudrosti. Nic jí nebránilo být dobrou první dámou ... a číst dětem pohádky ... to jí šlo taky dobře (na rozdíl od všeho jiného co dělala :)  Jinak ten spisovatel byl docela divný týpek. Dostal jasnou zakázku  a smolil něco úplně jiného a ještě se začal pelešit s tou lehce odkvetlou "superinvestigativní" novinářkou ...

na příspěvěk reagoval berg.12

berg.12

berg.12 (hodnocení, recenze)

Ivo

Jenze to by ten serial byl v podstate o tom, Jak se Frank stane prezidentem. Coz neni. On je navic jen nezvoleny nahradnik do dalsich voleb, coz je jina pozice i pro Claire. A prijde mi, ze se tady moc nechape ten motiv, kdyz nema deti, rodinu a ztraci i to posledni, co ma, zivotniho partnera a moznost byt v necem aktivni. Vzdyt to bylo skvele podane skrz spisovatele a denik. Naprosto ji chapu, hlavne z zenskeho hlediska. Frank si o to, zaslepenej pitomec, koledoval.

na příspěvěk reagoval Ivo

Ivo

Ivo (hodnocení, recenze)

Camulator

A není přísaha prezidenta USA mnohem podstatnější záležitost ? ON se zavazuje konat a rozhodovat ve prospěch .. atd. On je prezidentem USA, on má za to plnou zodpovědnost, jeho manželka není spoluprezidentka ani viceprezidentka. Nemá se s ní co radit ve státnických záležitostech, ani nemá být závislý na jejím souhlasu či nesouhlasu. To o čem si kdysi pokecali někde v posteli s cigaretou v puse, je v této situaci úplně irelevantní .. On je ve funkci, ona ne. Manželka prezidenta (čili "první dáma") má všude ve světě jen a pouze funkci ozdobnou, formální, nikoliv státnickou. Porušil by svůj slib i ústavu kdyby jí nechal kecat do svých rozhodnutí. Že to ona nechápe a je posedlá svou klamnou pseudo důležitostí, je jiná věc. Já už fakt nevím, jak to napsat jednodušeji :)

na příspěvěk reagoval berg.12, Camulator

Henk123

Henk123 (hodnocení, recenze)

Ivo

Přijmout ještě hlubší potenciál, to je zajímavá myšlenka, která má opravdový potenciál ! :D.. Samozřejmě, že HoC není zas až takový hlavolam jako jiná díla aby se nad tím dalo do nekonečna polemizovat, tudíž bych se vyvaroval přílišného fantazírování, ááááále.... názor přeci můžeme mít každý, nežijeme v Rusku nebo v USA :)

Camulator

Camulator (hodnocení, recenze)

Ivo

To že jí z funkce dostaly vyšší okolnosti přeci nebyl hlavní problém. Hlavní problém byl v tom, že on se s ní neporadil - navzdory jejich dohodě o rovnocenném partnerství (!) - než jel na Západní břeh Jordánu za Petrovem a že bezprostředně poté s ní, přestože mu i tak ochotně pomáhala s kampaní, nejednal o nic líp, než jako s pouhým nástrojem - opět porušení dohody. To prostě bylo něco, čemu ona se nikdy neupsala. Já už fakt nevím, jak to napsat jednodušeji.

na příspěvěk reagoval Ivo

NightPorter

NightPorter (hodnocení, recenze)

zcela plus dalsi chyby, no, ja vim, kdyz neumim napsat zcela, tak vo co se snazim, na tom to nakonec cely zase padne, ale hlavne ze je reglace a diskuze je rozproudena vic jak na imdb :-D

NightPorter

NightPorter (hodnocení, recenze)

Ivo

ty myslis, respektive mas odvahu si myslet, zes neco pochopil hloubeji nez Kevspa? Ne "IVO", ale "NAIVO"!! :-D zrejme jsi se kdysi neucastnil diskuze pod megapruserovym serialem Following, kde scela stupidni a nesmyslnej scenar byla schopna obhajovat snad jen kevspa s tim, ze je to proste genialni, a kdo to nepobral, je proste dement, nebo prinejmensim nerozumi psychologii ani na setinkove urovni jako ona :-/ ne promin, Kevspo, ja vim, ze je to stara zalezitost, ale ja ti to porad neodpustil :-( :-D pritom tenkrat stacilo jen malilinko slevit a priznat, ze "ano, jsou tam mouchy, tohle uz je vazne az moc pritazeny za vlasy, ale divam se na to, protoze Bacon je proste porad enormne sexy a ty charaktery me bavi, i kdyz obcas delaji kraviny" a ja bych nerekl ani popel, ale neeee, proste ten serial je hlubsi, nez je nekdo schopen pochopit, jste dementi, tecka. :-) a ted je to tu znova.

na příspěvěk reagoval Ivo

Ivo

Ivo (hodnocení, recenze)

Henk123

To je relativní ... a co když někdo přijme ještě větší a hlubší potenciál než ten kdo si myslí že ho pojal celý a "správný" ? ;)

na příspěvěk reagoval NightPorter, Henk123

berg.12

berg.12 (hodnocení, recenze)

Camulator

Přesně tak. Carolyn v Americké Kráse mi taky napoprvé přišla jako děsná kráva, ale s každým dalším shlédnutím jsem začínal chápat její frustraci z toho, jak ten pubertální lúzr nedokáže naplnit její potřeby. Asi už stárnu :) Breaking Bad neznám, tak nemůžu posoudit.

Henk123

Henk123 (hodnocení, recenze)

Ivo

Tak to určitě není a ani to uživatelka nemyslela, ale spíš to, že když člověk nepřijme celý potencionál, který je divákovi nabízen, tak je o to ochuzen. A pokud člověk jde hlava nehlava za něčím co není absolutně pravda, tak je blbej :D

na příspěvěk reagoval KevSpa, Ivo

Ivo

Ivo (hodnocení, recenze)

KevSpa

Aha, takže chápání je již přesně předepsáno a kdo nechápe věci tak jak má, tak je nechápavý a blbý ... Jinými slovy kdo to nechápe jako já, je blbý a nadřazený ... chudák manžel - pokud sis ho nevymyslela :)

na příspěvěk reagoval Henk123

Henk123

Henk123 (hodnocení, recenze)

KevSpa

Bohužel souhlasím, i když Frank je prostě frajer numero uno. Ale jak jsem řekl, nebudu komerční a budu fandit Dougovi :D

KevSpa

KevSpa (hodnocení, recenze)

Henk123

Samozřejmě že ne a o tom to celé je. Dohoda mezi nimi sice byla jasná celá léta, ale kdyby se jim obrátili role, tak Frank by rozhodně nebyla tak podporující manžel, jako byla ona manželka, než jí došla trpělivost. :)

na příspěvěk reagoval Henk123

KevSpa

KevSpa (hodnocení, recenze)

NightPorter , Ivo

Tak když není chlap úplně blbej a přesvědčenej o vlastní nadřazenosti (i nad tvůrci), tak ví, jak co chápat a nikdo ho nemusí vodit za ručičku, že ano.

na příspěvěk reagoval Ivo

Henk123

Henk123 (hodnocení, recenze)

Ivo

To by mě zajímalo, kdyby mu oznámila ať podpoří její prezidentskou kampaň, jestli by Frank snesl být První Dámou :D ..

na příspěvěk reagoval KevSpa

Ivo

Ivo (hodnocení, recenze)

Henk123

Špagát ano, akorát neví co vlastně chce. Chudák Frank jí pořídí pořídí všechny hračky, které si vydupe (všemožná podpora nadace, velvyslankyně atd.), že ji potom vyhodí pro zjevnou neschopnost je jiná věc. Co by tak asi chtěla ? Být prezidentkou ? Všechno co chtěla dostala, že s tím neumí zacházet, je její problém. Klasická ženská - neví co chce, ale nedá pokoj dokud to nedostane ... :)

na příspěvěk reagoval Henk123

Henk123

Henk123 (hodnocení, recenze)

Náhodou Claire je super, tak jak bere ten vztah, ta důvěra, spolupráce a že si mezi sebou nelžou... A jdou si za svým a dokáží respektovat cokoliv u druhého, to podle mě má tak jeden vztah ze 100, samozřejmě, že to tak není celou dobu, ale Claire je frajerka a podle mě umí i dobře tahat za špagát :D

na příspěvěk reagoval Ivo

Ivo

Ivo (hodnocení, recenze)

NightPorter

Asi tak ...  :)) kdyby do mě začala manželka hustit tímto způsobem a předepisovat mi jak mám něco chápat, tak nevím ... :)

na příspěvěk reagoval KevSpa

Související novinky

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

09.03.2023

Světové hvězdy filmové hudby zavítají do Prahy na Composers Summit 2023. Druhý ročník kromě workshopů a přednášek nabídne ve dnech 14. a 18.dubna dva unikátní koncerty. Ústřední melodie oceňovaných… (více)

Kevin Spacey dluží desítky milionů dolarů

Kevin Spacey dluží desítky milionů dolarů

07.08.2022

Dříve jeden z nejváženějších herců v Hollywoodu, dnes chodící černá kaňka, která se v prestižním filmovém či televizním projektu možná už nikdy neobjeví. Kevina Spaceyho v roce 2017 alespoň patnáct… (více)

Kevin Spacey musí zaplatit 31 milionů

Kevin Spacey musí zaplatit 31 milionů

24.11.2021

Filmové servery obletěla čerstvě zpráva, že herci Kevinovi Spaceymu (Americká krása) bylo v loňském roce nezávislým arbitrem přikázáno zaplatit produkční společnosti zodpovědné za tvorbu seriálu Dům… (více)

David Fincher prodlužuje spolupráci s Netflixem

David Fincher prodlužuje spolupráci s Netflixem

12.11.2020

Za tři týdny startuje na Netflixu výrazně stylizované životopisné drama Mank o postavě H. J. Mankiewicze, scenáristy legendárního snímku Občan Kane, a už nyní je jasné, že to nebude poslední… (více)

Reklama

Reklama