Reklama

Reklama

Temný krystal

Trailer

Když se Jen, člen kmene Gelflingů, vydává hledat chybějící úlomek krystalu, na své nebezpečné cestě se na každém rohu setkává tváří v tvář s monstry. Jen, který se na své planetě rozhodl obnovit mír, se ale jen tak nevzdává! Jiný svět, jiný čas - ve věku zázraků. Před tisíci lety byla tato země zelená a vlídná. Pak ale puknul krystal a kus z něj - Křišťálový střep - se ztratil. Započal konflikt a zrodily se dvě nové rasy: krutí Skeksiové a vznešení Mystikové. Skeksiové se na Křišťálovém hradě chopili moci svými tvrdými a zkroucenými těly, pevnou a zvrácenou vůlí. Vládnou po tisíc let. V údolí Mystiků žije i Gelfling jménem Jen, jehož rodinu vyvraždili Skeksiové a zničili celý jeho klan. Přežil jenom Jen, kterého vychovali ti nejmoudřejší z Mystiků. Existuje však proroctví. Uplynulo tisíc let a svět musí znovu podstoupit zkoušku. Buď se uzdraví, nebo navždy propadne zlu. Jen je v tuto chvíli jediným vyvoleným, který může svět přivést ke spáse... A tak se vydává na cestu. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (137)

Gurtha 

všechny recenze uživatele

Skoro 40 let od vzniku filmu dá docela námahu jej hodnotit – chvíli jsem si na něj zvykala a teprve pak mě odměnil věškerou krásou i ohavností, kterou v sobě má. Nejsem ale dost trpělivá, takže jej hodnotím jako příliš dlouhý. Ano dřív snad čas plynul jinak, ale tady vidím i problém v tom, že pomalé tempo je doplněno tak málem slov, že se musí stále a pořád opakovat, dokolečka a furt. ()

Devadesát Dva 

všechny recenze uživatele

Člověku je při pohledu na všechnu tu práci, co za tím stojí - výpravu, kostýmy, celou mytologii, ale taky výstavbu každé scény, zklamaný, že dnes už se nikdo neodváží a nechce natočit podobný film. 'Temný krystal' je ukázkou toho, jak dřina a talent posouvá film na další level. Je to o něčem víc, než jen natočit film správně. ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Vynikající loutkový fantasy film s napínavým příběhem, zajímavými postavami, spoustou originálních stvoření, nápaditou výtvarnou stránkou a výbornou hudbou. Autorům se povedlo svůj svět zaplnit a přitom nepřeplácat a také místo vlezlé pohádkovosti vsadit na celkem dospělý děj. Výsledkem je jeden z nejpozoruhodnějších loutkových filmů vůbec. Uctivá poklona! ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Pro mě je Dark Crystal velké zklamání, protože animace a bezbřehá fantazie při navrhování mimozemské krajiny a jejích obyvatel je to jediné, co mě doopravdy zaujalo. Příběh s nádechem osudovosti mě začal nudit už před půlhodinou filmu a k postavám jsem si nevypracoval žádný vztah. Přitom scénář není vyloženě špatný. Naopak, zvláštní mix pohádky a epické fantasy má potenciál zaujmout i dospělé diváky, a dětem způsobit pár bezesných nocí, protože temnou atmosférou ani krutostí se tu nešetří. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Překvapivě výtečná fantasy. Se zajímavými postavami, zajímavými rasami a překvapivě temným fantasy světem (který je taky zajímavý). Výtvarná podoba je úchvatná, příběh podmanivý a je úplně jedno, že to připomíná Pána prstenů (tu více, tu méně). Temný krystal je nejen výtečný film, ale také jedno z nejdůležitějších a nejlepších fantasy vůbec a teď ho budu doporučovat úplně každému, protože tohle vidět je povinnost. A velmi fajn je taky stopáž, za hodinu a půl se tam toho stane opravdu hodně, a tak to ani chvíli nenudí. A jak ukázal Netflix, ten svět má mnohem větší potenciál. 95%. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (13)

  • Při rozpočtu 15 milionů dolarů film v kinech vydělal něco málo přes 40 milionů. Bylo to přisuzováno faktu, že rodičům se pro děti zdál film příliš strašidelným, a také faktu, že ve stejnou dobu běžel v kinech E.T. - Mimozemšťan (1983) . (HellFire)
  • Koncepční návrhář Brian Froud navrhnul každý aspekt filmu, což mu vzalo pět let života. (HellFire)
  • Kanadská extreme metalová skupina Strapping Young Lad nahrála na svém albu "Alien" z roku 2005 píseň "Skeksis", inspirovanou tímto filmem. (Corpsegrinder)

Související novinky

Další svalovec s obrovským mečem?

Další svalovec s obrovským mečem?

20.11.2008

Že by nám hrozil comeback akčních fantasy filmů plných kulturistů máchajících nabroušeným železem? Conan je, zdá se, definitivně na cestě zpátky do kin, a zřejmě se dočkáme i jeho blonďatého a trochu… (více)

Reklama

Reklama