Reklama

Reklama

Kon-Tiki

  • Velká Británie Kon-Tiki (více)
Trailer

Nor Thor Heyerdahl a jeho Kon-Tiki, světoznámý příběh nebezpečné plavby v roce 1947 do Polynésie. Film vypráví o přípravě cesty, ale hlavně se koncentruje na plavbu samou, na neuvěřitelné dobrodružství, které ovlivnilo historii a změnilo názor na skutečné osídlování Polynesie. Film zatupoval Norsko na řadě festivalů.
(Film+)

Videa (1)

Trailer

Recenze (363)

classic 

všechny recenze uživatele

REŽISÉRI Joachim Rønning a Espen Sandberg dostali tentoraz na starosť JOHNNYHO DEPPA v nových PIRÁTOV KARIBIKU,čo je len dobre,lebo dobrodružstvá Kapitána Jacka Sparrowa potrebujú oprášiť,aby brázdil moria ako to urobila táto skupinka ľudí na čele s nórskym moreplavcom Thorom Heyerdahlom,ktorý si zaumienil jednu úlohu,ktorú chcel za každých okolností zvládnuť s niekoľkými kamarátmi na palube expedície Kon-Tiki z roku 1947,keď na replike inckej plte z balzového dreva prekonali vzdialenosť z Južnej Ameriky v prístave Callao( Peru) do Polynézie na ostrov Raroira,počas 101 dní,päťčlenná posádka uplavila 6 880 km! Thora hrá s veľkým zápalom nórsky herec Pål Sverre Hagen,ktorý vypadá ako RYAN GOSLING s nasadením ako Peter O'Toole z Lawrence of Arabia,ktorý sa podľa mňa inšpiroval Petrovou postavou,kríženec Ryana a Petra,nepoznám ho,ale podľa videnia odviedol kus roboty ako skutočný THOR,ktorý musel čeliť životnej skúške a odvahe! Ostatní herci ako členovia expedície sú skoro stále v tieni Thora,ktorý si takpovediac kradne film pre seba. Mimoriadna kamera,výprava a zvuk,ktoré pomáhajú sa vžiť do ich nasadenia,aj keď bývajú v obkľúčení nebezpečných žralokov,tak tieto scény sú adrenalínom potrebným aj pre diváka v obývačke,kde ja si potrpím na vizuálnu stránku filmu,a tento je tým,kto mi to dáva,díky. FILM ma bavil,pričom hluché miesta samozrejme sú,ale vynahrádza sa všetko pobytom na mori,ktoré sa s nimi mazliť nebude... Som rád,že aj škandinávska kinematografia je stále v kurze s kvalitnými snímkami.THANKS!!! ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Pri hodnotení tohto filmu som musel oddeliť odvážny a prelomový čin Thora Heyerdala od filmu, ktorý sa pokúsil jeho cestu priblížiť divákom. Keď sa väčšina filmu odohráva na balzovej plti s rozmermi základovej dosky obytného domu, tak je nutné dej prešpikovať akčnými a nebezpečnými scénami alebo použiť scenáristické a filmové grífy na udržanie pozornosti diváka. Tvorcovia využili iba tú prvú možnosť a aj tú nie dôsledne, čo v niekde pôsobilo komicky až trápne (harpúnovanie veľrybieho žraloka, prechádzka po hrane plte, pomsta žralokovi). Ťažko pochopiteľné bolo aj odplávanie v oblekoch. Vlastne naznačovalo, že pôjde iba o taký trochu dlhší výlet po mori, čo vôbec nebola pravda, pretože zabezpečenie, aké je dnes obvyklé v tej dobe neexistovalo. Tiež mohli byť namiesto nekonečných, nič nehovoriacich záberov, detailnejšie rozobrať problémy zlaďovania ad hoc zostavenej posádky s minimálnymi skúsenosťami a schopnosťami. Napriek týmto drobnostiam bolo vo filme viacero pekných situácií a záberov, naznačené bolo aj to, že ponorková choroba sa môže vyskytnúť aj na plti. A plavovlasí neplávajúci Nóri vylepšili celkový dojem z filmu. ()

Reklama

tahit 

všechny recenze uživatele

S pocity malého kluka jsem sledoval báječný biják s vůní dálek, který tvoří jakýsi vstup do života a myšlení odvážného muže, který uměl vzdorovat vlnám a větrům oceánu. Zažil to snad každý z nás, že sní o dalekých cestách ve spojitosti s něčím zajímavým, aneb brázdit vlny moří. Ostatně se domnívám, že převést celou plavbu voru Kon-tiky cca ve dvou hodinách do filmové podoby je téměř nemožné. Tudíž podle mého názoru tu nemá smysl hledat ten či onen prohřešek. Poněvadž co do významu má tento pojatý pohled v kresbě prostředí bezpochyby své velké klady, což ostatně souvisí přinejmenším s poznáním, kdo byl Thor Heyerdahl, který věnoval svou lásku a badatelství končinám nedotčeného ráje zaoceánských kultur. Bylo tedy jen otázkou času, kdy se znovu zmocní nějaký režisér plavby voru Kon-tiky. Jak charakterizovat tento příběh? Snad slovy, bylo tam vše, co mám rád, i opětovný úžas nad obsaženým faktem, že to dokázal. Netřeba asi dodávat, s jakou radostí jsem kupoval všechny jeho knihy. Není bez zajímavosti a za zmínku stojí i skutečnost při této příležitosti zmínit českého velikána a cestovatele Eduarda Ingriše, rovněž přítele Thora Heyerdala, který také absolvoval na balzovém voru plavbu k břehům Polynésie. Jeho první pokus o plavbu se nezdařil, ale o pár let později v roce 1959 dosáhl svého vysněného cíle. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Je pekné, že Škandinávci si spomenuli aj novodobú časť svojej histórie a po nespočetných vikingských námetoch nám servírujú tento skvost. Film, kopírujúci skutočné udalosti jednej (dnes už nie až tak známej) odvážnej expedície. Veľmi dobre napísané, najmä prvá časť filmu, ktorá sa ešte neodohráva na mori, ma dokázala strhnúť, zaujať postoj k postavám a začať fandiť tejto bláznivej posádke pri dokazovaní nemožného. Druhá časť je rozhodne zaujímavá, s posádkou prežívate každú vlnu, no striedavý rytmus tempa je trošku uspávajúci. Od dobrodružstva na mori som teda čakal viac, aj keď tvorcovia na druhej strane nemohli porušiť pravidlá historických faktov a spraviť z toho prvoplánovú hollywoodsku drámu. Ale inak oceňujem najmä hercov, ktorí vyzerali akoby na tej plti tie tri mesiace naozaj strávili a hrali skutočne precízne, kamera a vizuál celkovo úchvatný. Veľmi príjemne strávené dve hodinky. 85%. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Nejen díky mě blízkému tématu tento film považuji za výborný, ale i z hlediska filmařskýho se jedná o úchvatnou záležitost. Ať už herci, díky jejichž výkonům jsem neměl pocit, že sleduji film o plavbě po oceánu, ale že jsem součástí tohoto velkolepého námořního dobrodružství. Nebo práce kameramana, která zejméná mořský život dokázala zprostředkovávat ve všech svých přísadách, tedy v celé své kráse, ohromnosti i nebezpečnosti. Jistě by ani jedno nefungovalo tak výborně, nebýt talentovanýho režiséra, v tomto případě řežisérů, kteří dokázali film dostat do naprosto civilní a relné roviny a tím z něj udělat jedinečný zážitek pro každého jenom trošku vnímavého diváka. Oklikou se tak vracím na začátek svého komentáře, protože největší chválu u mě zaslouží fakt že z filmu je jasné cítit jak je pro nás lidi důležité, aby jsme s přírodou a se všema formama života co nabízí nebojovali, nestavěli se proti ní, ale snažili jsme žít s tím vším v souladu a respektem, jedině tak můžeme přežít a dokázat skutečně velký věci. ()

Galerie (77)

Zajímavosti (22)

  • Thor napísal o expedícii knihu, ktorá bola preložená do viac ako 70 jazykov, doteraz sa predalo viac ako 50 miliónov výtlačkov. (MikaelSVK)
  • Odd Magnus Williamson, ve filmu Erik Hesselberg, je ve všech záběrech z důvodu tetování na těle i rukou oblečený. (Redix)
  • Pri strete so žralokom veľrybím môžeme vidieť, že vyfukuje vzduch ako veľryby, pričom to nie je možné, pretože je to ryba a nie cicavec. (ito7)

Související novinky

Orlando Bloom se vrací k pirátům

Orlando Bloom se vrací k pirátům

19.08.2015

Ano, k těm z Karibiku. Představitel Willa Turnera se totiž objeví v pátém díle úspěšné blockbusterové série, který ponese název Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales. Jack Sparrow s tváří… (více)

Kdy uvidíme páté Piráty z Karibiku?

Kdy uvidíme páté Piráty z Karibiku?

22.06.2014

Legendární producent Jerry Bruckheimer (Mizerové, Skála) už nedělá primárně pro studio Disney. Po několika finančních zklamáních (Princ z Persie, Čarodějův učeň, Osamělý jezdec) mu nebyla obnovena… (více)

Bruckheimerovi se Piráti 5 vymykají z rukou

Bruckheimerovi se Piráti 5 vymykají z rukou

12.08.2013

Jak jinak, může za to Osamělý jezdec. Největší komerční průšvih letošního léta čelí ztrátě v odhadované výši 160 – 190 milionů dolarů. Kvůli tomu teď šéfové studia Disney dávají pořádný záhul Jerrymu… (více)

Reklama

Reklama