Reklama

Reklama

Muž na Měsíci

  • Velká Británie Man on the Moon (více)
Trailer
USA / Velká Británie / Německo / Japonsko, 1999, 118 min

Režie:

Miloš Forman

Hrají:

Jim Carrey, Danny DeVito, Courtney Love, Paul Giamatti, Vincent Schiavelli, Leslie Lyles, Peter Bonerz, Eva Jeníčková, Richard Belzer, Michael Kelly (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Andy Kaufman byl označován za nejnápaditějšího komika, mistra v provokování obecenstva, který dokázal vyvolat bouře smíchu, úplné ticho i skutečné slzy. Měl obrovskou popularitu a slávu. Již v mladém věku ho však postihla nevyléčitelná choroba. Ve filmu "Muž na Měsíci" spojili své síly a schopnosti tři z nejúspěšnějších osobností v oblasti současného filmu - Oscary ověnčený režisér Miloš Forman, úspěšný producent a herec Danny De Vito a komediální superhvězda Jim Carrey. Filmový příběh zachycuje divokou a zábavnou jízdu Andyho životem - od prvních důležitých chvil až po smutný konec (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (852)

Phobia 

všechny recenze uživatele

Já prostě nemám ráda prostředí showbyznysu, všechno to předstírání, tím pádem mě nejspíš ani nemohl oslovit tenhle film. Ksichtící se Jim Carrey, koulející debilně očima a cenící zuby v nehezkém "úsměvu" byl pro mě utrpením, jakkoliv jeho role tentokrát nebyla vyloženě komediální. Samotná postava excentrického komika mě nezaujala a nechytila za srdce, jeho "humor" je mi cizí, většinu času mi Andy Kaufman lezl na nervy, takže se v závěru nedostavilo žádné dojetí. Jinak nemám co vytknout - precizně odvedená práce všech, kteří se na snímku podíleli, sympatické výkony herců (akorát Courtney Love tam byla jaksi nevýrazná a zbytečná), leč tématicky mě to naprosto minulo. Sorry, tohle není můj "šálek kávy", pro mě velmi obtížně koukatelný film. Docela by mě zajímalo, kolik lidí tady "Muže na Měsíci" oproti svému dojmu nadhodnotilo, aby nebyli za blbce... ;-) 55% ()

Reklama

Dudek 

všechny recenze uživatele

Andy Kaufman byl hvězdou své doby. Byl milovaný a nenáviděný zároveň, jeho žertovné kousky šokovaly miliony lidí a rozhodně byl tím druhem člověka, který si zasluhuje, aby o něm byl natočen film, který vysvětlí lidem, jaký byl doopravdy člověk. Už když Miloš Forman pomyslel na natočení filmu o této kontroverzní osobnosti, věděl, že Andyho Kaufmana dokáže zahrát jen Jim Carrey, přesto však jej nevybral hned a vyhlásil konkurz: "Kdo si chce zahrát ve filmu Andyho Kaufmana, nechť sám sebe natočí, jak si jej představuje ve své kůži." A Carrey neváhal, chtěl to zkusit a dokonce věřil, že se pro tu roli hodí. Když se tvůrci filmu podívali na pásku s jeho záznamem, bylo jasno, Carrey totiž působil jako Kaufman naprosto věrohodně. Andy se vrátil... Škoda jen, že Carreyho životní herecký výkon byl přehlídnut a nedoceněn. Muž na Měsíci je strhujícím dramatem, ve kterém jen těžko rozeznáme pravdu a fikci, skvělý scénář nemohl zfilmovat nikdo jiný než právě Miloš Forman, který s citem předvádí Kaufmanův život plný překvapení. Představuje nám muže, jenž šokoval masy diváků svými pokročilými gagy, mystifikování fanoušků však zapříčiní, že je začne ztrácet a s nimi jako by se vytrácela jeho vůle žít, v tu chvíli, kdy zjistí že má rakovinu mu nidko nechce věřit, lidé si myslí, že se jedná jen o další skvělí gag, ale tu už film se blíží ke svému smutnému konci, ve kterém sledujeme Tony Cliftona a sami se ptáme kde je ta hranice mezi pravdou a fikcí. Muž na Měsíci je pečlivě natočený film, ke kterému sedí slogan filmu Horem pádem: Drama které vás rozesměje, komedie která vás rozpláče... ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Odlehlost námětu i vzdálenost od toho typu komiky a humoru, kterou protagonista této mimořádně zdařilé filmové biografie během svého pozemského života prezentoval, jsou tím nejcennějším, co do tohoto svého skutečně amerického - a nikoliv českého - díla Forman vložil. Úspěšnost filmu určitě ovlivnila i volba hlavního představitele. Podobně jako v případě EDITH PIAF Cotillardová, tak i zde Carrey předvedl výkon, jehož výsledkem je nejen dokonalá rekonstrukce života mimořádného amerického umělce, ale současně i vytvoření jevu, který žije a existuje do značné míry nezávisle na životě a odkazu své předlohy. Myslím, že je to to nejhezčí, co se o tomto žánru, ale i filmu dá říct. Je to víc než kompliment. Je to skutečný hlubosklon. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

„Nejdřív nasereš ženský, pak nasereš jižany a pak tě zabijou“ Génius s nudlí u nosu, mistr humoru tak trapného, až je vtipný, předchůdce Toniho Erdmanna. Forman se nepídí po tom, proč byl Kaufman Kaufmanem a z krátké dětské epizody, předestírající hrdinův hlavní cíl, střihne rovnou do časů komikových prvních výraznějších exhibicí. Stejně tak se nám nijak nesnaží usnadnit chápaní Kaufmanova svérázného humoru a přesně dle jeho vzoru nás opakovaně vystavuje vtipům, u nichž si nejsme jisti, zda jsou opravdu vtipy. Stejně jako diváci Kaufmanových kousků jsme tak neustále vyváděni z míry a nuceni přehodnocovat, čeho jsme vlastně byli svědky. Jistotu přitom postupně spíše ztrácíme, než abychom ji získávali. Přestože ale hrdinu nechápeme, nepřestáváme toužit proniknout k jeho podstatě. Zda Kaufman/Clifton skutečně předběhl svou dobu, důmyslně si pohrával s nechápavým publikem a jako jeden z prvních představil budoucnost televizní zábavy (a dnes vlastně i „fejkové“ mimomediální reality), založené na různých reality shows předstírajících autenticitu, nebo byl prosťáčkem božím, který si chtěl jen užít trochu srandy, film nechává na našem posouzení. Díky geniálnímu hereckému výkonu Jima Carreyho zůstává otevřen oběma výkladům. 85% Zajímavé komentáře: Melies, belldandy, mortak, da-a ()

Galerie (48)

Zajímavosti (36)

  • Sám režisér Miloš Forman skutečného Andyho Kaufmana jednou doopravdy viděl naživo. Vyprávěl o tom Bohdanu Slámovi: "V Los Angeles je klub, kam mohl vždycky v úterý přijít kdokoli z ulice a pokusit se rozesmát obecenstvo. Nikdo nevěděl dopředu, kdo přijde. Jednoho dne mě tam kdosi vytáhl. Tehdy takový kluk řekl, že nám přečte knížku, která je o tom a tom, a celou tu knížku detailně převyprávěl. Říkali jsme si, proboha, ten člověk si snad myslí, že se mu budeme smát? A kamaráde, za deset minut jsem řval smíchy pod stolem a nevěděl proč. Nevěděl jsem, proč se směju, jestli se mu vysmívám, nebo se směju trapnosti, nebo se směju z radosti, nechápal jsem to. Ale smál jsem se a nemohl přestat." (NIRO)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno