Reklama

Reklama

Skutečný příběh muže, který byl ztělesněním amerického snu a vybudoval nejznámější síť rychlého občerstvení na světě. V roce 1954 dostal Ray Kroc (Michael Keaton) objednávku na 6 mixérů na výrobu oblíbených mléčných šejků od bratrů McDonaldových, kteří provozovali malou restauraci s hamburgery v jižní Kalifornii. Toto neobvykle velké množství ho okamžitě zaujalo a rozhodl se, že dodávku vyřídí osobně. Od tohoto momentu se začala psát historie obrovského impéria McDonald, do kterého dnes patří neuvěřitelných 35.000 poboček po celém světě. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (447)

BMW12 

všechny recenze uživatele

Varování: Tento komentář může obsahovat spoilery. Výborný snímek o založení a rozšíření McDonaldu. Příběh je velmi poutavý a snad každý z nás se rád dozví, jak vůbec McDonald's vznikl, a to i já, který se tam moc nestravuje. Je fakt, že nebýt Kroce, tak by se možná McDonald's nikdy nerozšířil. Na druhou stranu musím říci, že Kroc byl hrozná svině. Já jsem jednoznačně na straně majitelů a myslím si, že to byla velká chyba zapojit do podnikání i Kroce. Původní majitelé vyráběli kvalitní burgry a nápoje, kdežto Kroc už pak nápoje jenom z prášku. A že bratři McDonaldové přistoupili na ústní dohodu, že budou dostávat doživotně 1% ze zisku je naprostý fail, nechápu jak to mohli odsouhlasit. Vždy všechno musí být písemně, navíc když věděli, jaká svině Kroc je... ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Je sice pravda, že pokud by se nejednalo o hamburgerový kolos, film by nejspíš ani nezvnikl a také se dá souhlasit s tím, že z příběhového hlediska se vlastně jedná o rutinu, kdy bezskrupulózní podnikatel vyjebe se svými obchodními partnery. A faktem je i to, že zpracování je trochu suchopárné a chybí mu víc vypjatých scén. Nicméně tohle všechno je upozaděno naprosto suverénním výkonem Michaela Keatona, který všechny nedostatky v pohodě vyrovnával a předvedl jednu z těch vzácných kreací, kdy herec svůj předobraz nehraje, ale kdy se jím stane. S lepší režií to mohla být pecka, ale člověk se halt někdy musí spokojit s tím, co má. 75% ()

Reklama

mzss1 

všechny recenze uživatele

|83%| Sakra, tohle mi ale pěkně sedlo. A to jsem od toho neočekával nic, resp.NUDU. Opak se stal pravdou hurá. Jak už tu píšou ostatní, víceméně to slouží jako takový rádoby dokument. A to sakra velmi zajímavý. Podrobně se popisuje, jak vznikl mekáč , první dojmy zákazníků, papírové kelímky atd. Veškeré tyto detaily mi přišly zajímavé. A co je na filmu ještě lepší? Jednoznačně Michael Keaton! Moc filmů s Keatonem jsem neviděl. Jeho filmy o Batmanovi se mi moc nelíbili a ani jeho současné filmy. Mnoho lidí je s Keatona nadšených. Třeba ani v novém Spidermanovi mi jeho záporná role moc nesedla. Ale zde přímo exceloval a vykrádal si film sám pro sebe. Nějaká ta scéna navíc, něco více zapamatovatelného a dal bych plný počet. Toto slouží spíš k jednorázovému shlédnutí, ale mě to hodně bavilo, takže se k tomu ještě vrátím víckrát. To se musí vidět, pokud vám Keatonova role sedne, budete nadšení jako já! ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Na začátku musím říct, že McDonalds rozhodně není místo kam se chodím stravovat a dokonce na mě působí silně nesympaticky. Druhá stránky věci je tento příběh, který je vastně o businessu i když.. . Hned na začátku jsem si říkal, že bráškové si pustili Kroce moc k tělu no a pak už to jelo. Jednání Kroce je mě vysloveně odporný, ale v jednom měl pravdu, podnikání je o vytrvalosti a o vizi. Ovšem každý business, každý deal by měl obsahovat nádherný umění se dohodnout s druhou stranou a ne se snažit druhou stranu ojebat, protože to není business, ale křiváctví. Rovněž nesouhlasím s tím, že film Kroce za to co udělal vlastně glorifikuje, ale to mohl být jen můj pocit. Dostal jsem velmi zajímavý příběh a v životní formě hrajícího Michaela Keatona a film ode mě dostal můj čas, tomu já říkám slušnej deal. ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Filmařsky ploché a výrazně nevybočující, zato informativně dost výživné a s velkou výpovědní hodnotou o tom, jak vlastně dnešní "mekáč" vznikl krok po kroku se všemi hlavními aktéry. Michael Keaton v roli zpočátku neúspěšného investora verbujícího lidi na potkání do rolí vedoucích poboček byl výborný, zbytek obsazenstva byl tak nějak spíše do počtu. Ačkoliv je to spíše víc dokument než plnohodnotný film, protože zde chybí výraznější zvraty, napětí nebo něco "wow", o čem bych si za pár týdnů řekl, že to stálo za to, i tak jsem se nenudil. Ve výsledku zajímavý pohled na vzestup původně nevinného a nekomerčního řetězce, ale možná mi tam malinko chyběl dnešní negativní dopad na obézní společnost a vadí mi dost kontroverzní vykreslení Raye Kroca jako spasitele lidu. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (12)

  • McDonald's bolo vytvorené v roku 1955 nie 1954. (Mesiacik_)
  • Podnikateľ Raymond Albert Kroc (Michael Keaton) si spočiatku na živobytie zarábal v stánku s limonádou, pokračoval prácou v obchodíku s potravinami. Ako 15-ročný sfalšoval svoj dátum narodenia a vybral sa robiť šoféra sanitky pre Červený kríž. Počas zácviku sa spoznal s Waltom Disneym. Zarábal si ako klavirista, jazzový hudobník, DJ v rádiu WGES a predavač papierových pohárov. Predajom multimixérov, vďaka ktorým sa spoznal bratov McDonaldovcov, sa zaoberal 17 rokov. (_Jimmy_)
  • Rodiče Raye Kroce pocházeli z vesnice Stupno u Plzně, kde mu i místní nedávno odhalili pamětní desku na zdravotním středisku. V obci je jméno Kroc velmi časté. (JerryPilsen)

Související novinky

Michael Keaton vs. třetí světová válka

Michael Keaton vs. třetí světová válka

10.03.2016

Poslední dva ročníky Oscarů měli jasného vítěze - Michaela Keatona. Hvězda Burtonových Batmanů sice neurvala žádnou sošku, objevila se ale v Birdmanovi i ve Spotlightu, tedy v obou vítězných filmech.… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno