Reklama

Reklama

Skutečný příběh muže, který byl ztělesněním amerického snu a vybudoval nejznámější síť rychlého občerstvení na světě. V roce 1954 dostal Ray Kroc (Michael Keaton) objednávku na 6 mixérů na výrobu oblíbených mléčných šejků od bratrů McDonaldových, kteří provozovali malou restauraci s hamburgery v jižní Kalifornii. Toto neobvykle velké množství ho okamžitě zaujalo a rozhodl se, že dodávku vyřídí osobně. Od tohoto momentu se začala psát historie obrovského impéria McDonald, do kterého dnes patří neuvěřitelných 35.000 poboček po celém světě. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (447)

Kaka 

všechny recenze uživatele

Poctivě natočený příběh o pravdě, kterou všichni zakladatelé firem velmi dobře znají. Není to až tolik o talentu, ale o vytrvalosti a drajvu jít kupředu. Možná Founder není tak objevný a důmyslný jako jiné butovatelské příběhy o vzestupu, avšak nedá se mu upřít do jisté míry realističnost, místy štiplavý sarkasmus a implementované funkční prvky ze života (rodinné problémy, dluhy apod.). Nemá to sice žádné kulervoucí momenty, ale film na úrovni je to bez debat. Keaton si celý film krade pro sebe a i pro něj platí tvrzení "čím starší, tím lepší". ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Především v úvodní části filmu tvůrci až obdivně zdůrazňují převratnost přípravy jídla na principu efektivní průmyslové výrobní linky i skutečnost, že majitelé zpočátku přísně kontrolovali kvalitu masa, hranolků a mléčných koktejlů. Některé záběry, v nichž se jak z reklamy mladí a krásní lidé šťastně zakusují do hamburgerů, skoro působí dojmem, že se firmě McDonald's podařil největší product placement v historii americké kinematografie. Negativním jevům spojeným se stravováním (nejen) v tomto řetězci se snímek vyhýbá. Což je značně problematické v době, kdy se na sociálních sítích diskutuje o vysokých nutričních hodnotách či o množství chemických látek a přísad, které každé sousto obsahuje. Film Zakladatel si tedy skoro až říká o to, aby byl promítán v dvojprogramu s provokativními snímky typu Fast Food Nation či dokumentem Super Size Me, které na fenomén rychlého občerstvení nahlížejí z opačných pozic. ()

Reklama

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Jsem ráda, že jsem se na to jako odpůrce fast foodu a Mekáče potažmo mohla podívat naprosto v klidu. Film se nezaměřuje až tak moc na produkt jako na obchod. Já vůbec tuhle story o přebrání Meku neznala a proto mě to bavilo celou dobu a Michael Keaton je na tuhle roli přímo jako dělaný. Musím uznat, že podívaná je to jak zajímavá, tak napínavá a má v sobě i dávku drzosti. ()

Listeroman 

všechny recenze uživatele

Věrně zachycený příběh o "zakladateli" snad největšího řetězce na světě, který, jak už to tak bývá, nebyl úplně tak jednoduchý a přímočarý. V podstatě se jedná o na chlup stejný příběh, jako o založení facebooku (Social Network), kde chlápek ukradne geniální nápad, vylepší ho, odkopne všechny své blízké, kteří ho brzdí a jeho byznys vzápětí vyroste v impérium. Předpokládám, že podobně taky vznikla nejedna úspěšná firma. Zakladatel je ale opravdu jen kopií Fincherova filmu a nepřináší bohužel nic nového. Příběh je to zajímavý, ale chtělo to trošku originálnější zpracování. Třeba z pohledu opravdových zakladatelů. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Abychom si rozuměli - o Mekáč se zajímám asi jako Krteček o sluneční brejle, protože moje představa o jídle se od ohřátýho kusu krávy v ubrousku trochu liší. Takže až díky tomuhle filmu jsem se seznámil s historií amerického pohostinství, a to právě kdo ví, jestli to bylo podáno reálně se vším všudy. Buď jak buď, lidi jako Kroc by mixéry neměli prodávat, měli by se v nich rovnou mixovat, bratry Mekáčovi je mně pak upřímně líto, protože narazili na člena Síně slávy hajzlů všeho druhu. Dost možná by měl povýšit na předsedu. Důležitý je opakovat pořád dokola slovo rodina, to jde pak všechno. Že, Andreji? ()

Galerie (60)

Zajímavosti (12)

  • Když Ray Kroc (Michael Keaton) poprvé objednává jídlo u McDonald's Hamburgers, stojí u pravého výdejního okénka z pohledu prodejce. Ovšem když odchází s balíčkem na lavičku, stojí u levého. (Pan.Jitrocel)
  • Podnikatel Ray Kroc (1902-1984) měl české kořeny. Jeho rodiče emigrovali do USA z Plzeňska. V roce 1955 otevřel Kroc svoji první fast-food restauraci v Chicagu. V roce 1961 od bratrů McDonaldových firmu odkoupil za 2,7 milionu dolarů. Časopis TIME ho zařadil mezi 100 nejdůležitějších osobností 20. století. (Yardak)
  • Filmovanie snímky prebiehalo predovšetkým v amerických štátoch Georgia a Nové Mexiko. (MikaelSVK)

Související novinky

Michael Keaton vs. třetí světová válka

Michael Keaton vs. třetí světová válka

10.03.2016

Poslední dva ročníky Oscarů měli jasného vítěze - Michaela Keatona. Hvězda Burtonových Batmanů sice neurvala žádnou sošku, objevila se ale v Birdmanovi i ve Spotlightu, tedy v obou vítězných filmech.… (více)

Reklama

Reklama