Reklama

Reklama

Skutečný příběh muže, který byl ztělesněním amerického snu a vybudoval nejznámější síť rychlého občerstvení na světě. V roce 1954 dostal Ray Kroc (Michael Keaton) objednávku na 6 mixérů na výrobu oblíbených mléčných šejků od bratrů McDonaldových, kteří provozovali malou restauraci s hamburgery v jižní Kalifornii. Toto neobvykle velké množství ho okamžitě zaujalo a rozhodl se, že dodávku vyřídí osobně. Od tohoto momentu se začala psát historie obrovského impéria McDonald, do kterého dnes patří neuvěřitelných 35.000 poboček po celém světě. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (447)

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Abychom si rozuměli - o Mekáč se zajímám asi jako Krteček o sluneční brejle, protože moje představa o jídle se od ohřátýho kusu krávy v ubrousku trochu liší. Takže až díky tomuhle filmu jsem se seznámil s historií amerického pohostinství, a to právě kdo ví, jestli to bylo podáno reálně se vším všudy. Buď jak buď, lidi jako Kroc by mixéry neměli prodávat, měli by se v nich rovnou mixovat, bratry Mekáčovi je mně pak upřímně líto, protože narazili na člena Síně slávy hajzlů všeho druhu. Dost možná by měl povýšit na předsedu. Důležitý je opakovat pořád dokola slovo rodina, to jde pak všechno. Že, Andreji? ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Silnejší skoro vždy prevalcuje toho slabšieho. V tomto prípade bezcitný Kroc bratov McDonaldovcov. Po jeho príchode sa spustila obrovská mašinéria, ktorá zanechala stopy všade .. v ľudských životoch a aj v biznise. Spracovanie sa mi páčilo .. aj ten systém, keď sa nahliadlo do kuchyne ma bavil, mohli sme tam byť aj dlhšie. ()

Reklama

Slasher 

všechny recenze uživatele

Mekáč zná každý, jeho úspěch je až fascinující, ale o zásadní postavě, rozšíření a "lumpárně" v jeho začátcích ví málokdo - a přesně o tom vypráví tenhle film. Stěžejním bylo obsazení hlavní role, což je tu nakonec i výhrou, tadáááá... magnetizující Michael Keaton. Ať byl reálný Kroc jakýkoli, jeho fiktivní verze má jiskru, šarm a světlý charisma, což nemění nic zásadního a funguje skvěle divácky, MK odehraje všechno na jedna; ctižádost, drive podnikání, vytrvalost na úkor všem překážkám, chamtivost i bezpáteřní chování. Jinak je to poměrně standardně, polopaticky odvyprávěná business story, jaká mi k spokojenosti bohatě stačila. Ideál doběhnout si pro cheese & milkshake a sledovat jak se dělal tenhle globální americký sen. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Informatívne zaujímavé, dozvieme sa ako to bolo. Ale neprekvapivé, filmársky nevýrazné, iba tak na nedeľnú poobednú telku. Kludne formátu 4:3. Hitchcock bol aspoň o Hitchcockovi a jOBS o Jobsovi, čo sú záslužné osobnosti (vyťahujem tieto dva, pretože sú to tiež menšie, filmársky všedné snímky). Príbeh Raya Kroca je tuctová story úspešného podnikateľa, ktorý vydrbal s dvomi spoločníkmi, tretiemu rozbil manželstvo a stal sa kráľom. Síce film vo finále spytuje jeho svedomie, ale i tak ho dosť jednostranne glorifikuje ako víťaza doby. Na tému kvality toho, čím jeho reťazec kŕmi obzvlášť deti, tvorcovia ani nepomrknú. Keaton fajn, hodí sa do role perfektne, ale stačil by na ňu herec menšieho formatu. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

To se nám tu ale zase vyrojila banda angažovaných zdravovýživnářských pičusů, co si vztekle poprskala monitor rozžvýkanou brokolicí s tofu! Doufám, že při tom vašem tolik kůl a uvědomělém házení hoven do větráku zachováte analogický kokotismus, až natočí filmík o zakladateli Tesca nebo klidně i sítě večerek v Kurvě stověžaté 1. Tam vám totiž, pokud má Mekáč zrovna zavíračku a vy spěcháte, bez zardění bleskově prodají třeba Endyho šizený rohlík s vlašákem, které vás otráví, otyjí a zabijí asi tak dvakrát rychleji než Bigmek, jestliže je jak vymatlaní čuráci budete žrát třikrát denně. Nehledě na to, že se po nich ještě před tou strašlivou globalizační smrtí solidně vyserete z podoby. Takže, pokud spásáte výhradně dusičnany a těžkými kovy prolezlý „bio“ jetel, abyste měli zelená hovna, prosím, dobrou chuť, je to vaše volba. Ale jestli mi při tom budete kérovat do mých oblíbených potravin, pravidelně vám skáknu někam do Babitchova pochcat políčko. Mek je prostě kvalitní mňamka a ani trochu mi nevadí, že ho založil slizký zmrdeček, co v nejlepších intencích amerického snu bezskrupulózně ojebal dva autistické vidláky o nouhau i farmu, í-áj-í-áj-ou. Tento hezky retronatočený, svižný a poměrně zajímavý film s krásně odporným Míšou Kýtnem mu rozhodně pomníček nepostavil, i když se tvůrci místy evidentně trochu báli vykreslit toho zkurvysyna úplně naprudko. Ale to je naprosto pochopitelné, mohlo se jim totiž dost dobře přihodit, že by u toho filmování přišli o keterynk rychleji, než by řekli „nutriční hodnota“, a štáb by pochcípal hlady. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (12)

  • Rodiče Raye Kroce pocházeli z vesnice Stupno u Plzně, kde mu i místní nedávno odhalili pamětní desku na zdravotním středisku. V obci je jméno Kroc velmi časté. (JerryPilsen)
  • Když si Ray Kroc (Michael Keaton) při první návštěvě San Bernardina sedá na lavičku, tak si vedle sebe po pravé ruce položí pití, které ale při následném rychlém prostřihu zmizí a pak se znovu objeví. (DexMASTER094)
  • Když Ray Kroc (Michael Keaton) poprvé objednává jídlo u McDonald's Hamburgers, stojí u pravého výdejního okénka z pohledu prodejce. Ovšem když odchází s balíčkem na lavičku, stojí u levého. (Pan.Jitrocel)

Související novinky

Michael Keaton vs. třetí světová válka

Michael Keaton vs. třetí světová válka

10.03.2016

Poslední dva ročníky Oscarů měli jasného vítěze - Michaela Keatona. Hvězda Burtonových Batmanů sice neurvala žádnou sošku, objevila se ale v Birdmanovi i ve Spotlightu, tedy v obou vítězných filmech.… (více)

Reklama

Reklama