Reklama

Reklama

Skutečný příběh muže, který byl ztělesněním amerického snu a vybudoval nejznámější síť rychlého občerstvení na světě. V roce 1954 dostal Ray Kroc (Michael Keaton) objednávku na 6 mixérů na výrobu oblíbených mléčných šejků od bratrů McDonaldových, kteří provozovali malou restauraci s hamburgery v jižní Kalifornii. Toto neobvykle velké množství ho okamžitě zaujalo a rozhodl se, že dodávku vyřídí osobně. Od tohoto momentu se začala psát historie obrovského impéria McDonald, do kterého dnes patří neuvěřitelných 35.000 poboček po celém světě. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (447)

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Pěknej zmrdeček tenhle Ray Kroc, ale jen díky němu si můžu jednou za půl roku (no tak dobře, dvakrát, dvakrát za půl roku) pochutnat na cheeseburgeru s křupavými hranolky a vychlazenou Coca-Colou... Film má přesně tu atmosféru, jakou od typově podobných snímků chcete, a už podruhé jsem se u životopisného kousku spletl- páč i tady, tak jako v případě Social Network, jsem si říkal, jakej smysl má točit filmy o podobných... entitách. Ale stejně jako u Finchera jsem se nechal strhnout od prvních minut a jen si lebedil, tak jako na tom nejlepších BigMacu (jo, já vím- laciné přirovnání :-). A Keatonovi dejte Oscara, ten jeho křivej úsměv by se měl přednášet na všech podnikatelských školách. Ale že ten původní McDonald's měl ale krásnou poetiku a genius loci... ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Silnejší skoro vždy prevalcuje toho slabšieho. V tomto prípade bezcitný Kroc bratov McDonaldovcov. Po jeho príchode sa spustila obrovská mašinéria, ktorá zanechala stopy všade .. v ľudských životoch a aj v biznise. Spracovanie sa mi páčilo .. aj ten systém, keď sa nahliadlo do kuchyne ma bavil, mohli sme tam byť aj dlhšie. ()

Reklama

BMW12 

všechny recenze uživatele

Varování: Tento komentář může obsahovat spoilery. Výborný snímek o založení a rozšíření McDonaldu. Příběh je velmi poutavý a snad každý z nás se rád dozví, jak vůbec McDonald's vznikl, a to i já, který se tam moc nestravuje. Je fakt, že nebýt Kroce, tak by se možná McDonald's nikdy nerozšířil. Na druhou stranu musím říci, že Kroc byl hrozná svině. Já jsem jednoznačně na straně majitelů a myslím si, že to byla velká chyba zapojit do podnikání i Kroce. Původní majitelé vyráběli kvalitní burgry a nápoje, kdežto Kroc už pak nápoje jenom z prášku. A že bratři McDonaldové přistoupili na ústní dohodu, že budou dostávat doživotně 1% ze zisku je naprostý fail, nechápu jak to mohli odsouhlasit. Vždy všechno musí být písemně, navíc když věděli, jaká svině Kroc je... ()

vteco 

všechny recenze uživatele

Ničím nepřekvapivý a podle šablony natočený životopisný snímek, který disponuje příběhem vychytralého a chtivého podnikatele, ačkoliv název vybízí spíše k zprostředkování samotného zrodu společnosti McDonald's. První krůčky jsou sice představeny v poutavém, svižně střiženém segmentu, ovšem rozhodně nejsou důležitou částí hlavní narativní linie. Ta se zaměřuje na Michaelem Keatonem výborně zahraného zoufalého podnikatele, který narazil na zlatou žílu a využil situaci. Příběh je veden podle očekávání a sleduje jak osobní, tak i pracovní linii hlavní postavy a zároveň nahlíží za oponu opravdových zakladatelů, tedy bratrů McDonaldových, jejichž bratrská asymetrie funguje opravdu skvěle a po celou dobu na plátně neuvěřitelně baví. Zakladatel rozhodně není špatný film, přináší poměrně dost informací, různé pohledy na celou fast-foodovou franšízu a v neposlední řadě také vizuálně příjemný retro „look“. Ovšem zároveň nepřináší dostatek ozvláštňujících prvků či kontroverznější nahlédnutí za oponu tohoto světového řetězce natolik, aby vystoupil z řady běžných životopisných příběhů. [65%] | Kino ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Nie je nič bežnejšie, ako talentovaní neúspešní ľudia. Dôležitá je vytrvalosť.“ Vlastne ani poriadne neviem, prečo som si zo pozrel, ale nakoniec ma to bavilo. Solídny Keaton (aj ostatní – Lura Dern, John Carroll Lynch, Nick Offerman), parádna retro atmosféra, príjemne kontroverzný scenár (neviem, či je film vyložene podľa dokázateľných skutočných udalostí, v scenári každopádne raz fandíte jednej, raz druhej strane, pretože každá má na vec protichodný názor, ale zároveň každá má svojím spôsobom pravdu) a zaujímavý pohľad do zákulisia vzniku jednej z najslávnejších potravinárskych sietí v dejinách ľudstva. Akože dekel mi to neodvarilo, ale celkom ma to bavilo. No možno to mohlo byť trochu kratšie. Produkcia: Jeremy Renner (wtf?). ()

Galerie (60)

Zajímavosti (12)

  • Když si Ray Kroc (Michael Keaton) při první návštěvě San Bernardina sedá na lavičku, tak si vedle sebe po pravé ruce položí pití, které ale při následném rychlém prostřihu zmizí a pak se znovu objeví. (DexMASTER094)
  • O režírovanie filmu mali veľký záujem aj bratia Joel a Ethan Coenovci, ktorým sa moc páčil scenár. Práca na filme sa im ale skrížila s prácou na inom spoločnom projekte, Ave, Caesar! (2016). (MikaelSVK)
  • Podnikateľ Raymond Albert Kroc (Michael Keaton) si spočiatku na živobytie zarábal v stánku s limonádou, pokračoval prácou v obchodíku s potravinami. Ako 15-ročný sfalšoval svoj dátum narodenia a vybral sa robiť šoféra sanitky pre Červený kríž. Počas zácviku sa spoznal s Waltom Disneym. Zarábal si ako klavirista, jazzový hudobník, DJ v rádiu WGES a predavač papierových pohárov. Predajom multimixérov, vďaka ktorým sa spoznal bratov McDonaldovcov, sa zaoberal 17 rokov. (_Jimmy_)

Související novinky

Michael Keaton vs. třetí světová válka

Michael Keaton vs. třetí světová válka

10.03.2016

Poslední dva ročníky Oscarů měli jasného vítěze - Michaela Keatona. Hvězda Burtonových Batmanů sice neurvala žádnou sošku, objevila se ale v Birdmanovi i ve Spotlightu, tedy v obou vítězných filmech.… (více)

Reklama

Reklama