Reklama

Reklama

Válečná generace

(seriál)
  • Česko Válka generací (více)
Trailer 2

Epizody(3)

Berlín roku 1941. Pět přátel se touží stát hrdiny v dobrodružství, které změní tvář Evropy - a navždy změní i je samotné. Vyrovnaný a uhlazený důstojník Wilhelm odjíždí na východní frontu spolu se svým mladším bratrem Friedhelmem, citlivým snílkem, kterého mnohem víc než válka zajímá literatura. Do Wilhelma je hluboce zamilovaná Charlotte, mladá zdravotní sestřička, která se rovněž těší na své působení ve Wehrmachtu na východní frontě. Greta je talentovaná zpěvačka toužící stát se další Marlene Dietrich - a její židovský přítel Viktor stále nedokáže přesvědčit své rodiče, aby opustili Německo. Z lidských hodnot se začínají drát do popředí odvaha a statečnost - ale také zrada. Friedhelm se stane bezduchým strojem na zabíjení. Wilhelm dezertuje a je postaven před vojenský soud. Charlottina nacistická ideologie se rozpadne, když prozradí židovskou sestřičku sloužící ve Wehrmachtu. Greta zařídí Viktorovi doklady nezbytné k odjezdu tím, že prodá své tělo důstojníkovi SS. Všech pět našich přátel - a miliony dalších - chtělo být hrdiny, ale nikdo z nich se nedokázal představit, co udělá válka s jejich životy a se zbytkem světa... (Filmbox)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (249)

eLeR 

všechny recenze uživatele

Ja osobne vôbec nemienim riešiť, čo týmto Nemci chceli povedať, povedali a nepovedali, nemienim riešiť ako vykreslili Poliakov, ja som pri tom nebola a ani to nemám naštudované, na oboch stranách barikády by sa našli rôzni ľudia, rôzne príbehy ... pre mňa je toto film, ktorý si zaslúži odo mňa plný počet hviezd, výborne natočené, výborná hudba a herci (predovšetkým Schilling), príbeh výborne prepletený, ani na minútu som sa nenudila ( a to bolo tých minút požehnane), koniec nepokazili ... ohromná preohromná vec. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Famózna, filmová mini séria s vojnovou tematikou, ktorá teda rozhodne nepatrí medzi moje najobľúbenejšie. Nuž ale, keď tento snímok disponuje snáď všetkým, čo má vojnový film predstavovať, ponúknuť. Kam sa hrabú tie americké kokotiny s grcoidným, vlasteneckým nádychom o hrdinoch, ktorí sú jebnutejší ako ten najväčší retard zo špeciálky (Hacksaw Ridge). ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

,,BYLO NÁS PĚT. PĚT PŘÁTEL. VYROSTLI JSME V JEDNÝ ČTVRTI, ZNALI SE OD MALIČKA A NEMOHLI SE VÍC LIŠIT.“...... /// …a měla jim patřit budoucnost (aspoň některejm…). Červen 1941 – je radost útočit! Dva na frontě, jedna v polním lazaretu a páreček doma. Střih sem, střih tam, všude se něco děje. Židovskej přítel má svoje starosti, kluci na východní frontě taky….. Jako bych četl knihu (jen řečnickej výraz vole…). Děj běží a čovek sedí a vstřebává (nenásilně) informace. Bližší vztah k postavám si buduju vcelku dost z pozvolna. Seriál se vyhejbá scénám, na který nemá prachy. Nečekejte davový scény, bitvu u Kurska, atp. Tvůrci nedělali pokračování ,,Ryana“, ale jde o projekt pro televizi, proto je třeba vocenit, že těch pár válečnejch okamžiků je natočenejch (hlavně díky kameře) zajímavě. Spíš vypráví vo tom, že vojna dělá z kluků chlapy a z holek …. vlastně taky. Za pochodu (a po upuštění od naivních idejí) se učej, co je či není správný a náš pohled na věc se může lišit. Ale kdo z vás musel někdy konat tak, aby přežil? Asi hlavně vo tom je tahle minisérie. Proběhne všeobecný okamžiky těch let a zaměřuje se na 5 osudů, který se (samozřejmě) taky křížej. Mladejm Němcům ukazuje, že fašismus byl totalitní režim a že to, co tenkrát bylo, bylo špatný. Vo to víc člověk lituje, že nebylo víc prachů na kompars, pyrotechniku nebo červenou barvu. Možná, že pak by i ty charaktery lezli líp pod kůži. Rozhodně je zde míň romantiky a víc myšlenek než přinesl Birdsong. Možná, že je to i větší drama, páč vlastně furt čekáte, kdo že to vlastně nepřežije. 3* by byly málo. Dávám 4 a budu přemejšlet, jestli si The Promise nezaslouží hvězd pět! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jsem pacifista a mám jít do války. 2.) Tenkrát jsme si s chlapama v Rusku řekli: ,,UVIDÍME SE V BERLÍNĚ“ (že nás kurva hnali….). 3.) Thx za titule ,,wolf225“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ ** ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Tak som ten miniseriál poctivo dopozeral a vytvoril som si k nemu inertný vzťah. Očakával som, ako v poslednej dobe od viacerých nemeckých filmov, sebareflexiu a úprimné vyrovnávanie sa s minulosťou. U diela ktoré časovo pokrýva druhú svetovú vojnu som predpokladal, že bude mať mozaikovitú skladbu. Sebareflexie som sa nedočkal a nemecký pohľad na vojnové udalosti mi pripadal príliš úhybný. Zvýrazňovanie ukrajinského fašizmu a poľského antisemitizmu Nemcami mi pripadá absurdné a zbabelé. Mozaikovitej skladby príbehu som sa síce dočkal, ale správne zložené čriepky vytvoria presný obraz. Čriepky v tomto miniseriáli vyzerali ako náhodne rozsypané. Nie je to síce dielo na odsúdenie, ale stotožnenie sa s 90% hodnotením nemôže odo mňa čakať nikto. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

(Mini)seriál se dá s trochou ironie shrnout tím, že to přece vlastně byli docela slušný lidi, no ne? A taky fajn frontoví kamarádi. Jasně, občas bylo potřeba zastřelit nebo pověsit pár místních, no ale oni by se s nima taky určitě nepárali. A kromě toho, většinu toho nejhoršího dělali SS. Nebo Ukrajinci... A Poláci taky byli docela dost svině. :) Abych nebyl zlý, docela mě bavilo na to koukat, příběhově je to fajn, herecky je to fajn, válečné scény jsou fajn. Trochu mi vadilo, že se pětice kamarádů (včetně žida na útěku a berlínské zpěvačky!) během posledních dílů neustále potkává někde po východopolských lesích a nikomu ze zúčastněných to nepřijde divné a neřeknou aspoň něco jako Hansi, co tu děláš? Něměl jsi být teď v lágru/v kavárně na Unter den Linden? Pokud se zajímáte o osudy lidí, kterým se v národně socialistickém zřízení nežilo dobře a něco se proti tomu snažili i dělat, koukněte možná spíše na tenhle český miniseriál podle knihy Hanse Fallady. ()

Galerie (100)

Zajímavosti (37)

  • Natáčanie prebiehalo 86 dní na 141 rôznych scénach v Lotyšsku, Litve a piatich nemeckých spolkových krajinách. V priestoroch Štúdia Babelsberg v Postupime sa natáčalo množstvo scén, interiérové ​​aj exteriérové ​​zábery. Všetky zábery vo filme odohrávajúcom sa v Berlíne v štyridsiatych rokoch 20. storočia vznikli na vonkajšom priestore štúdia vo veľkých vonkajších scénach, takzvanej „Berliner Straße, vrátane zobrazenej reštaurácie. Ďalšie hlavné miesto natáčania bolo v Kolíne nad Rýnom-Porz, kde bola pevnosť postavená v polovici 19. storočia premenená na vojenskú nemocnicu a bol vytvorený partizánsky tábor. (Arsenal83)
  • Při útoku wehrmachtu na SSSR v červenci 1941, jsou němečtí vojáci vybaveni kulometem MG42, který ale ještě v té době v německé armádě nebyl zaveden. To se stalo až následujícího roku 1942. (SsgtJira)
  • Po prvej časti trojdielneho cyklu ZDF odvysielala sprievodný dokument Eine andere Zeit: Unsere Mütter, unsere Väter – Die Dokumentation, v ktorom je zobrazených päť ľudí, z ktorých každý zažil niečo podobné ako postavy stvárnené vo filme. Na rozdiel od hraného filmu však súčasní svedkovia medzi sebou nemali priateľské vzťahy a pravdepodobne sa ani nepoznali. V dôsledku toho dokument nerieši priateľské vzťahy pred, počas a po vojne. (Arsenal83)

Reklama

Reklama